Avoimempaa demokratiaa tietoverkkoja hyödyntäen?

Kansalaisaloitelaki otettiin käyttöön Suomessa viime vuonna ja ensimmäiset lakialoitteet ovat keränneet vaaditut 50 000 allekirjoitusta, jotta ne siirtyvät eduskunnan käsiteltäviksi. Tänä päivänä mm. tietoverkkojen avustuksella on mahdollista lyhyessäkin ajassa kerätä allekirjoituksia sekä varmistaa allekirjoittaneiden äänioikeus tunnistautumispalveluiden kautta. Varsinkin paljon tunteita puolesta tai vastaan herättävät aloitteet herättävät paljon keskustelua sekä keräävät allekirjoituksia. Kansalaisaloitteiden määrä onkin kasvussa ja se mahdollistaa kansalaisille uudenlaisen vaikutuskanavan. Kansanedustajillekin tilanne on uusi ja heidän puolelta on uutisoitu erilaisia näkemyksiä. Lainsäätäjien joukossa on toisaalla puhuttu lakialoitteiden puolesta, mutta puheissa on vilissyt myös pelkoa “lainsäädännön ohituskaistasta”.

Muitakin avoimempaa demokratiaa sekä läpinäkyvämpää politiikkaa tarjoavia palveluita löytyy Suomesta. Esimerkiksi Kansan muisti -palvelu (http://puheenvuorot.kansanmuisti.fi/) kerää eduskunnan täysistuntojen puheenvuorot. Palvelusta on löydettävissä kansanedustajien puheenvuorot sekä hakupalvelut, joilla voi tarkastella miten esimerkiksi tietystä aiheesta on keskusteltu. Näin esimerkiksi kansalaiset voivat tarkastaa, ovatko kansanedustajien puheenvuorot samassa linjassa sekä ennen että jälkeen vaaleja. Datavaalit.fi-sivusto puolestaan kerää tietoa mm. ehdokkaiden vaalirahailmoituksista sekä erilaisista sosiaalisen median palveluiden päivityksistä. Verokuitti-palvelusta voi taas tarkastella mihin omat maksetut verorahat menevät.

Erilaisten palveluiden määrä lisääntyy koko ajan ja tietynlaisessa murrosvaiheessa ollaankin avoimemman demokratian yhteyttä tarkasteltaessa. Henkilöihin ja poliittisiin päätöksiin liittyvää dataa on koko ajan enemmän ja enemmän saatavilla. Tämä tarjoaakin mahdollisuuksia läpinäkyvämpään toimintaan päätöksiä ajatellen. Toisaalta myös esimerkiksi poliitikkojen täytyy olla tarkempia omassa käyttäytymisessään. Ajattelemattomat lauseet voivat nousta hetkessä esimerkiksi sosiaalisen median kautta koko kansan huulille ja aiheuttaa päänvaivaa niin henkilölle itselleen, kuin myös puolueellekin. Miten muuten demokratia kallistuu avoimempaan suuntaan ja minkälaisia palveluita lähivuosina syntyy, sen näemme pian.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.