Luottamus ja yhteistyö?

Käsittelin gradussani ESR-hankkeiden verkostoitumista ja tarkastelin erityisesti osapuolien motiiveja ja niiden vaikutusta verkostoitumiseen. Kaikki tutkielmaa varten haastateltavat henkilöt olivatkin yhtä mieltä verkostoitumisen hyödyistä – apu ja yhteistyö eri kumppanuuksien kautta ovat erityisen tärkeitä tukemassa hankkeiden toimintaa. Tieto siitä, että kasvaneen asiantuntijaverkoston kautta on mahdollista saada eri alojen osaajia kiinni nopeasti puhelimella tai sähköpostilla, tuntui lähestulkoon korvaamattomalta. Kun verkostoitumisen hyödyt koetaan niin suuriksi, miten verkostoituminen voi sitten olla välillä haasteellista?

Yhteistyötä toteuttavien osapuolten välisellä luottamuksella on suuri rooli yhteistyön onnistumisen kannalta. Onnistunut yhteistyö vahvistaa usein osapuolten välistä luottamusta ja lisääntynyt luottamus puolestaan vahvistaa yhteistyön mahdollisuuksia. Luottamuksen lisääntyminen syntyy kuitenkin useimmiten ajan kanssa. Projektimuotoiselle toiminnalle on puolestaan tyypillistä toiminnan määrä- ja lyhytaikaisuus. Hankkeissa ei useinkaan ole aikaa kehittää yhteistyötä, jos toiminnasta ei koeta saatavan hyötyjä riittävän nopealla aikataululla. Hanketoiminnassa onkin tärkeää löytää ne yhteydet, joista saatava hyöty on riittävän merkittävää oman hankkeen toiminnalle.

Hankkeiden alkuvaiheita tarkastellessa kävi ilmi useita haasteita tuoneita seikkoja yhteistyön ja luottamuksen osalta. Hankkeet olivat aloittaneet toimintansa ja luoneet omia verkostojaan, eivätkä ne tunteneet muita hankkeita tai niiden toimialueita. Toisiin juuri toimintansa aloittaneisiin ja täten vieraisiin projekteihin tutustuminen vei aikansa eikä yhteistyötä syntynyt kovinkaan luontevasti. Kun haastateltavia pyydettiin vertaamaan alkuaikojen tuntemuksia nykyisiin, olivat tuntemukset aivan erilaiset. Muut hankkeet olivat ajan myötä tulleet tutuiksi ja niiden toiminta tunnettiin, mikä kasvatti yhteistyön syntymisen mahdollisuuksia. Muihin hankkeisiin tutustuminen oli myös ajan myötä kasvattanut luottamusta osapuolten välille ja muista hankkeista saatiin apua oman hankkeen toimintaa varten. Luottamus osapuolten välille ei tietenkään synny itsestään, vaan se usein ansaitaan esimerkiksi tekojen kautta.

Aiheesta lisää tutkielmassa: “On niin paljon kaikkea, mitä pitäisi seurata ja missä olla mukana”

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.