Online Educa Berlin 2014 – AKTIIVI Plus messuilla

Berliinissä järjestetään vuosittain joulukuun alussa suuri koulutusalan konferenssi ja messutapahtuma Online Educa Berlin (myöhemmin OEB). Vuonna 2014 järjestäjiltä saamien tietojen mukaan osallistujia oli 2332 sadasta eri maasta, puhujia 330 ja näytteilleasettajia 81. Lisätietoja konferenssista: http://www.online-educa.com/

AKTIIVI Plus -projekti osallistui OEB:n messutapahtumaan omalla osastolla. Tämä oli kolmas kerta, kun hankkeiden tuloksia esiteltiin Berliinissä.

/Eve, Leena, Mika

Miksi osallistuttiin?

  • AKTIIVI Plus toimii rakennerahastokaudella 2007 – 2013 toteutetun ”Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi”-kehittämisohjelman koordinaatiohankkeena ja yksi koordinaatiohankkeen tehtävistä on kehittämisohjelmassa toteutettujen hankkeiden tulosten levittäminen kansallisesti ja kansainvälisesti
  • Online Educa Berlin on suurin maailmanlaajuinen konferenssi, joka käsittelee opetusta ja opetusteknologiaa yritysten, koulutuksen ja julkisten palvelujen alalla.
  • OEB antaa hyvän foorumin levittää tietoa kansainvälisesti ja luoda kansainvälisiä kontakteja yhteistyön käynnistämiseksi

AKTIIVI Plus -hankkeesta OEB:hen osallistuivat:

  • Mika Petäsnoro, Lapin amk
  • Leena Vainio, Omnia
  • Eveliina Toivonen, HAMK
  • Anne-Maria Korhonen, HAMK
  • Leena Koskimäki, HAMK
  • Jarmo Viteli, Tampereen yliopisto

 

Tiistai 2.12.

Konferenssijärjestäjien ohjeiden mukaan näyttelyosastoa päästiin pystyttämään tiistaina klo 18. Eveliina oli ansiokkaasti saanut tarvikkeet kuljetettua kuriiripalvelun suosiollisella avustuksella ajoissa Berliiniin.

Matkaseurue kokoontui Helsini-Vantaan lentokentällä ja suunnisti Finnairin OneWorld-lennolla (operated by FlyBe) Berliiniin. Matka sujui ilman suurempia mutkia ja isompia kuoppia. Berliiniin päästyämme veimme matkatavarat hotelliin ja siitä sitten Hotel InterContinentaaliin osastoa pystyttämään.

Majapaikoista sen verran, että AKTIIVI Plus-porukka yöpyi osittain Hotel InterContinentalissa, osan majapaikkana taas oli lähistöllä sijaitseva Kempinski Hotel Bristol Berlin. Hyvä hotelli, voimme suositella Berliinin kävijöille. Tokihan InterContinental olisi ollut kätevä, koska OEB tapahtui juuri siellä. Tässä tapauksessa täytyy todeta että aikainen lintu madon nappaa tai tässä tapauksessa saa parhaimmalla paikalla olevan hotellin.

Näyttelyosastolla meitä odotti, aivan tilauksen mukaisesti, 9m2 näyttelyosasto ja myös etukäteen lähetetyt materiaalit. HAMKista oli osaston perussisustukseksi hankittu kaunis suomalainen koivumaisema, joka antoi sopivaa ”selkänojaa” messuja varten.

Hieman vaati säätöä, että saatiin koivumaisema paikalleen….

kiinnitys

.. mutta lopputulos oli hieno 🙂

Messuosastolla oli materiaalina hankkeiden englanninkielisiä esitteitä, AKTIIVI Plus -esitteitä ja Suomen eOppimiskeskuksen englanninkielinen lehti, missä oli useita artikkeleita hankkeista. Pääsanomana oli kuvata suomalaisia oppimisverkostoja ja erilaisia oppimisympäristöjä.

osasto

 

Keskiviikko 3.12.

Keskiviikko valkeni kellosta katsoen aiemmin kuin koti-Suomessa, aikaero huomioiden voisi olla jopa samoihin aikoihin. Aurinko nousee idän suunnasta.

Keskiviikko oli konferenssissa workshop-päivä. Osallistujia ei ollut vielä kovin paljon, varsinainen ryntäys oli odotettavissa torstaina ja perjantaina.

Näyttelyosasto avattiin klo 10. Alkuun oli aika hiljaista, muutamia henkilöitä kulki osastoilla. Varsinaisesti päästiin vauhtiin, kun ensimmäiset tauot alkoivat. Alla olevassakuvassa ollaan jo hyvinkin valmiina:

eveleena

Osastolla kävi paljon tuttuja – erityisesti suomalaisia. Online Educa onkin suomalaisten tapaamispaikka ja messuilla saatiin ainakin neljällekymmenelle suomalaiselle tietoa AKTIIVIn hankkeiden tuloksista. Kymmenkunta suomalaista ei ollut aiemmin törmännytkään näihin hankkeisiin.  Keskustelun aiheet on koottuna yhteenvetoon tämän raportin loppuun.

Messuosasto suljettiin klo 18. Päivän aikana ehdittiin myös katsella ympärille muille messuosastoille. Esiteltävänä oli monia uusia oppimisalustoja, näyttää siltä, että jokaisella maalla on oma oppimisalusta. Videoluentojen valmistusohjelmia, erilaisia nettiluentojen tallennusalustoja ja verkkomateriaalien tuottamisohjelmistoja, arvioinnin työkaluja, portfolio-ohjelmia ja kielten opiskeluohjelmia löytyi paljon. Myös monet kehittämishankkeet esittelivät tuloksiaan, mutta pääasiassa esittelyssä oli myytäviä tuotteita.

 

Torstai 4.12.

Torstaina alkoi varsinainen konferenssi. Monet vieraat menivät suoraan avaustilaisuuteen, jossa pohdittiin koulutuksen mahdollisuudesta vastata nykyajan vaatimuksiin, miten opitaan eri muodoissa ja erilaisissa ympäristöissä ja miten oppiminen muuttuu alati muuttuvassa digitaaliajassa.

Näyttelyosastot avautuivat klo 9.30. Jonkin verran väkeä jäi kiertelemään osastoille, mutta kuten edellisenäkin päivänä, varsinainen esittelyaika alkoi ensimmäisen tauon alettua klo 11.00. Väkeä riitti tasaisesti koko päivän ajan, varsinaista ruuhkaa ei päässyt syntymään, mutta eipä  juuri tarvinnut joutenkaan olla.

Torstain osalta pillit pantiin pussiin klo 19:00. Pitkä oli esittelijöiden päivä, mutta sopivasti tauottamalla kaikki sujui oikein hyvin.

 

Perjantai 5.12.

Perjantaiaamu oli edelleen pilvinen, taisipa siinä sopivassa kohdissa ihan kastuakin matkalla hotellilta konferenssipaikalle.

Konferenssi alkoi klo 9:30 ja näyttelyosasto avattiin klo samaan aikaan eli 9:30. Väkeä riitti jälleen mukavasti pitkin päivää. Näyttelyn ohjeissa oli sanottu, että osastolla täytyy olla väkeä ja osasto pystyssä ohjelman loppuun asti eli klo 17:30:een. Aika hyvin näytti olevan väki osastoilla paikalla, vaikka olikin perjantai-ilta ja kansainvälisen tapahtuman vuoksi olisi voinut luulla isompaakin varaslähtöä kotia kohti.

Aktiivin porukka toimi annettujen ohjeiden mukaan, mitä nyt vähän siivottiin etukäteen ja lajiteltiin tavarat. Mutta kun kello löi, näyttelyosasto purettiin ripeästi ja tavarat pakattiin. Hieman päänvaivaa aiheutti jäljelle jääneet materiaalit.  Harkinnan jälkeen päädyimme ottamaan jääneet tavarat omiin matkatavaroihin ja varauduimme ylipainomaksuihin paluumatkalla. No se kyllä toteutuikin, mutta oli huomattavasti halvempaa kuin kuriiripalvelun käyttö.

WP_20141205_002

Näin se oli näyttelyosasto palautettu alkuperäiseen asuunsa. Myöhäisen loppumisen vuoksi yöpyminen tapahtui vielä Berliinissä.

 

Lauantai 6.12.

Lauantaina aamulla oltiin valmiita aamupalalle heti kun ovet avautuivat. Aamiainen, kuten kaikkina aamuina, oli runsas ja maittava. Klo 7 suuntasimme Tegelin lentokentälle. Joillakin oli tiedossa, että kyseessä on sumppukenttä, mutta sen uskoo kun itse näkee. Ruuhkan läpi päästyämme löysimme lähtöselvitystiskin, mutta siellä alkoikin iloinen sekaannus matkatavaroiden kanssa. Yksi matkalaukuista, kuten ennakoimme, ylitti painorajan ja lisäksi oli yksi ylimääräinen laukku. Kun ystävällinen virkailija sai ylipainomaksun meille kerrottua, alkoi korttipeli. Taisi olla neljä eri luottokorttia, joilla koetimme maksaa, mutta eihän ne toimineet. Käteisen rahan hakemisessa oli omat vaiheensa eivätkä turvatarkastusjonotkaan ihan lyhimmät mahdolliset olleet. Mutta niistä selvittiin ja lopulta noustiin AirBerlin -siiville ja puolentoista tunnin kuluttua laskeuduimme sateiseen Helsinkiin.

Tässä suoritettiin vielä matkustavaisten jako, osa jalkautui suoraan päälentokentältä muihin kulkuvälineisiin, osa jatkoi vielä sinivalkoisin siivin kohti auringonnousua.

 

Mistä näyttelyosastolla puhuttiin?

Kerättyjä kysymyksiä/teemoja, joita meiltä erityisesti kyseltiin:

  • Mitkä ovat päätuotteemme?
  • Missä toimipaikkamme sijaitsee
  • Miten oppimateriaalia tuotetaan?
  • Onlineopetustilat? Hybridiopetus (http://oppimateriaalit.jamk.fi/ajatusliikkuu/Satu Aksovaara)
  • Tulevaisuus haastaa oppimisen
  • Miksi Suomi on niin hyvä Pisa-tuloksissa? Miten Suomi tekee tuon tuloksen?
  • Osallistutaanko re:publica15 -konferenssiin Saksassa teemalla digitalisation in Finland?
  • Tuotteiden myyjiä kävi paljon, mm. puolalaisia, sekä ruotsalainen (TICTAC.SE, petronella.ericson@tictac.se)
  • Suomalaisia kiinnosti projektien koordinointi
  • Mobiilioppimisen menetelmät – mobiilikäsikirjaa olisi toivottu englanniksi,
  • Oppimisen tilat – aistien hankkeen multiisensoriset tilat
  • Verkostoitumisesta – mitä hyötyä on saatu, kun verkotettu hankkeita

 

Ruoka

Tässä vuosien varrella on tullut epävirallisesti arvioitua konferenssien ruokailujärjestelyjä ja ruokia. Nyt täytyy todeta, ettei kumpikaan vakuuttanut. Ruokailupaikat oli alimitoitettu kävijämääriin nähden, ruoka loppui kesken joistakin lounaspisteistä ja erityisruokavalioita ei oltu huomioitu ollenkaan. Mutta kyllä salaattikin voi olla hyvää, tosin siitä pitäisi periä salaatin hinta.

 

Konferenssi

Siitä sitten seuraavassa jutussa huomioita.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.