VOIMAANNUTTAVIA SANOJA LUKULAMPUN VALOSSA: Kirjallisuus ja kirjasto syöpäsairaan apuna sopeutumisvalmennuksessa

Tarja Nikander

Verkko haltuun –hankkeen alkuperäinen tavoite oli johdatella tieto- ja asiointiverkkojen maailmaan sellaisia henkilöitä ja ryhmiä, jotka näyttäisivät olevan tässä suhteessa marginaalissa tai joutumassa sivuun kehityksestä. Tarkoituksena oli ja on aktiivisen kansalaisuuden ja osallisuuden takaaminen ja lisääminen. Hankkeen edetessä aloimmekin entistä enemmän verkottua erilaisten ryhmien kanssa niitä aktiivisesti etsien ja yhteistyöhön hakeutuen.

Turun Hirvensalossa toimiva Lounais-Suomen syöpäyhdistys löytyi näin kumppaniksi ja toimintaa suunniteltiin kirjaston kanssa yhdistyksen palvelu- ja koulutuskeskus Meri-Karinaan. Kirjaston kannalta toimintakenttä oli uusi ja haastavaa oli sijoittaa kirjallisuuden ja kirjaston palvelujen osuus luontevasti syöpään sairastuneiden sopeutumisvalmennuskurssin osaksi. Kun kursseilla keskitytään syöpäsairauden ilmenemiseen, hoitoihin, sairauden vaikutuksiin sairastuneen ja hänen läheistensä elämään, voi perustellusti ihmetellä, miten kirjasto liittyy näihin sisältöihin.

Tavoitteeksi otettiin kirjallisuuden avulla hetken hengähdystauon luominen ohjelmaan, mahdollisuus ajatella muutakin kuin sairautta. Toisaalta näissä tuokioissa esiteltiin myös sairastuneiden selviytymistarinoita vertaistuen muotona. Kurssien tärkeä päämäärä on nimittäin paitsi faktatiedon antaminen sairaudesta, myös kokemusten jakaminen vertaisryhmissä ja tuen antaminen näin. Keskusteluissa pohdittiin lukemisen ja kirjallisuuden merkitystä elämässä ylipäänsä ja sitten erityisesti sairauden kokemuksessa ja käsittelemisessä. Voimaannuttavia sanoja etsittiin yhdessä erilaisten tekstien käsittelyn kautta.

Kirjallisuustuokioilla on peruskäsikirjoitus, jota muunnellaan sen mukaan minkälainen ryhmä kulloinkin on koolla. Kohtaamisesta jätetään muistoksi kirjallisuusluettelo käsitellyistä teksteistä, joihin voi luettelon avulla palata kotikirjastossaan.

Huhtikuun alussa 2013 Meri-Karinassa kokeiltiin uudenlaista kurssia, jossa otetaan tietoisemmin eri taiteenalat avuksi sairauden kohtaamisessa ja käsittelyssä. Kurssin otsikkona oli ”Kynällä ja pensselillä” ja siinä yhdisteltiin kirjoittamista, musiikkia ja piirtämistä musiikin innoittamana. Kirjallisuuden ja kirjoittamisen osuudessa sovellettiin jossain määrin kirjallisuusterapian menetelmiä ja työtapoja. Kirjaston edustaja kutsuttiin mukaan suunnitteluun ja sitten toteuttamaan käytännössä kirjallisuuden osuutta. Kurssin jälkeen tuntui siltä, että kirjallisuusterapian näkökulmilla ja työtavoilla voisi olla enemmänkin annettavaa sopeutumisvalmennuksessa hiukan jalostaen ja soveltaen.

Meri-Karinan koulutuksia suunnitteleva erikoissairaanhoitaja Teija Kemppaisen palaute kirjaston osuudesta kuuluu näin: ”Kurssiohjelmiin pyritään löytämään erilaisia, uusia menetelmiä, joiden avulla kuntoutujat voivat peilata omia kokemuksiaan ja löytää uusia voimavaroja elämään sairastumisen vaiheen jälkeen. Juuri näihin haasteisiin kirjallisuustuokiot ovat vastanneet erinomaisesti.”

Projektin aikana luotiin toimiva kumppanuus uudenlaisen yhteistyötahon kanssa. Yhdessä kehitettiin hyvä toimintamalli kirjaston kannalta erilaisessa ja haastavassa ympäristössä syöpäkuntoutujien voimaannuttamiseksi. Kirjasto hakeutui ulos omasta tilastaan toisen toimijan maaperälle. Luottamus on syntynyt, yhteistyö jatkuu ja on hakeuduttu yhdessä kehittämään uudenlaisiakin tapoja käsitellä sairautta.

This entry was posted in Tiedotteet and tagged . Bookmark the permalink.