YHTEYS – Yhdessä tekemisen yhteisöt

Jenny Viitanen

YHTEYS-hanke kehittää vuorovaikutus- ja toimintamalleja kansalaisopistojen, kirjastojen ja yliopistojen välillä Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan johdolla. Luomme verkostomaisesti toimivia yhdessä tekemisen yhteisöjä eri puolilla Suomea myös ruohonjuuritasolla. Tavoitteena on elinikäisen oppimisen edistäminen, tiedonhankinnan taitojen kehittäminen ja aktiiviseen kansalaistoimintaan kannustaminen. Samalla kohtaavat erilaiset osat Suomea, kaupunki ja maaseutu, pohjoinen ja etelä.

yhteys_kirjoitus_kuva1

 

 

 

 

 

Verkosto

Toiminnalla tuetaan arvostettujen peruspalveluiden, kansalaisopistojen ja kirjastojen, yhteistyötä kuntien sisällä. YHTEYS toimii kahdella tasolla. Verkostossa järjestetään seminaareja ja niihin osallistuvat kansalaisopistot ja kirjastot suunnittelevat ja toteuttavat YHTEYS-foorumeita ja tarinatupia. Foorumeita järjestävät kansalaisopistot ja tarinatupia kirjastot yhteistyössä kansalaisopistojen kanssa.

YHTEYS-foorumit

YHTEYS-foorumeissa kootaan joukko ihmisiä pohtimaan valittua teemaa kansalaisfoorumin tapaan. Suunniteltuja aiheita ovat esimerkiksi fyysinen hyvinvointi; nuoret ja hyväolo; hyvät yhteisöt ja terveelliset elinympäristöt, ihmisläheiset päätöksentekojärjestelmät ja -alueet kunnissa; yhteisöllisyys ja vapaa-ajan toiminta. Foorumit tuottavat lisätietoa ja näkökulmia, miten asioissa voitaisiin edetä tai mitä tarpeita yhteisöillä on kehittyäkseen. Toimintatapa sopii aiheisiin, jotka puhuttavat paljon ilman helppoa ratkaisua.

Jokaiseen YHTEYS-foorumiin tavoitellaan käsiteltävän aiheen kannalta laajapohjaista edustusta. Osallistumaan kutsutaan myös asiantuntijoita, jotka avaavat teemaan erilaisia näkökulmia. Foorumin ei tarvitse olla yksimielinen ja se voi äänestääkin. Lopputuloksena pyritään sellaiseen tulokseen, että jokainen pystyisi allekirjoittamaan tuotetun julkilausuman. YHTEYS-foorumin fasilitaattori huolehtii, että jokainen halukas saa esittää argumenttinsa ja tulee kuulluksi. Hän ei ole puheenjohtaja vaan objektiivinen aktivoija.

YHTEYS-foorumin tavoite on aktivoida ja voimaannuttaa ihmisiä sekä saada käsittelyyn uudenlaisia näkökantoja toisin kuin esimerkiksi virkamiesselvityksissä. Monipuolisesti valitut asiantuntijat tuovat uusia näkökulmia keskusteluun. Sitä kautta foorumi voi miettiä, millä tavalla alueilla eri asioissa voitaan edetä. YHTEYS-foorumi on keino keskustelevan demokratian laajentamiseen Suomessa.

Tarinatuvat

Tarinatupien tarkoituksena on elvyttää sosiaalisen ja kulttuurisen kohtaamisen vanhinta muotoa eli suullista tarinaperinnettä. Kyse ei ole vain elvyttämisestä ja tiedonsiirrosta vaan uusien, nyky-yhteiskuntaa ja siinä elämistä kuvaavien tarinoiden luomisesta sekä myös digiajan mahdollisuuksien hyödyntämisestä tarinoiden jakamisessa.

Tarinatupien pajatyöskentelyn aikana mahdollistuu ikäpolvien kohtaaminen ja yhteisten merkitysten luominen oppimisen ja kehittymisen tueksi. Hiljaista tietoa menneestä ja nykyisyydestä tuodaan kuuluviin sekä jäsennetään esitettävään muotoon yhdessä toimien.

Merkityksellisen oppimisen ja yhteisöllisen toiminnan edistäminen tapahtuu paikalliskulttuuria tukien ja yhdessä tekemisen työskentelytapaa kehittäen. Suullista tarinankerrontaa harjoitellaan perinteisiä ja moderneja keinoja hyödyntäen. Apuna voi olla esimerkiksi kamera, valokuvia tai digitarina. Ohjaajan tuella kehitellään päivän aikana yksin tai pienryhmissä pientä juttua tai tarinaa. Samalla pohditaan hyvän tarinan rakennetta ja draaman kaarta.

Keväällä 2013 on toteutunut neljä tarinatupaa. Kaksi ensimmäistä YHTEYS-tupaa toteutettiin Posiolla Akanlahden ja Yli-Kitkan kylillä. Posion kirjaston tavoitteena oli aktivoida kyläläisiä tuottamaan kerrontaa omasta elämästään ja jakamaan kokemuksiaan. Tuvan aikana ideoitiin miten ja missä tarinankerrontaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää kylien elinvoimaisuuden lisäämiseksi.

yhteys_kirjoitus_kuva2

 

 

 

 

 

 

 

Rovaniemen kaupunginkirjastolle kutsuttiin nuoria pohtimaan kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuksia digitarinoiden avulla. Pienissä ryhmissä nuoret suunnittelivat ja toteuttivat illan aikana kolme tarinaa, johon he tekivät käsikirjoituksen, nauhoittivat äänet ja lisäsivät kuvat editointiohjelmalla. Neljäs tarinatupa oli pilottikokeilu Valkeakoski-opiston ja kirjaston henkilökunnalle muutosta elämässä ja työyhteisössä käsitelleellä teemalla.

Toteuttajat

YHTEYS-hanke on osa valtakunnallista “Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi” -kehittämisohjelmaa, jonka rahoitus tulee Lapin Ely-keskuksen koordinoimana Manner-Suomen ESR-ohjelmasta. YHTEYS kestää kaksi vuotta (2013–2014) ja sitä koordinoi Lapin yliopisto.

Valtakunnalliset toimijat

Lapin yliopisto
Kansalaisopistojen liitto
Suomen kirjastoseura

Kansalaisopistot

Rovala – Rovaniemen kansalaisopisto
Posion kansalaisopisto
Valkeakoski-opisto
Ahjolan kansalaisopisto

Kirjastot

Rovaniemen kaupunginkirjasto
Valkeakosken kaupunginkirjasto
Posion kirjasto
Sompion kirjasto

 

 

 

This entry was posted in Tiedotteet and tagged , . Bookmark the permalink.