Työskentelen terveyskeskuksen vuodeosastolla. Työssäni kohtaan kuukausittain asiakkaita, jotka käyttävät kannettavaa infuusiopumppua kivun hoidossa. Useimmat asiakkaat ovat osastollamme saattohoidossa. Useimmat heistä ovat myös ikäihmisiä.
CADD Legacy PCA pumppu on turvallinen laite käytössä. Laite koostuu itse kojeesta sekä siihen kiinnitettävästä täytettävästä lääkekasetista. Kasetti lukitaan kiinni laitteeseen erillisellä avaimella. Pumppu itsessään liitetään potilaaseen letkun ja pienen kanyylin avulla. Laite on noin 20 cm x 10 cm kokoinen. Hyvin siis mukana kuljetettava liikuttaessa niin jalan kuin apuvälineelläkin.
Infuusiopumpuissa käytetään pääsääntöisesti opioideja lääkkeinä. Myös pahoinvoinnin estolääke voidaan laittaa annostelijan kautta.
Lääkityksen määrää aina lääkäri. Määräyksestä käy ilmi lääke, lääkkeen vahvuus mg, jatkuvan infuusion määrä/h ja lisäboluksen määrä ja niiden lukumäärä/h.
Hoitaja laittaa laitteen toimintakuntoon sekä asentaa sen asiakkaalle. Asiakkaalle ja hänen läheisilleen opetetaan laitteen käyttö, koska asiakkaalla on mahdollisuus annostella tarvittaessa annettava lääkeannos laitteesta. Laitteessa on turvamekanismi, joka estää lääkkeen liian annostelun, joten sen käyttö myös kotioloissa on turvallista.
Itse koen, että infuusiopumppu on hyvin käytännöllinen laite. Lähes kaikki laitteen käyttäjät hyötyvät siitä ja sen toimintavarmuudesta. Pääsääntöisesti osastolla oleville asiakkaille pumppu asennetaan ihonalaiskudokseen, harvemmin suoneen, mutta sinnekin se on mahdollista laittaa. Useimmiten infuusiopumppua käytetään silloin, kun asiakas ei pysty nielemään tabletteja, tai pahoinvointia on reilusti.
Toisaalta liikkuvalla asiakkaalla irtoaa letku aika herkästi ja sen uudelleen paikalleen laittamiseen tarvitaan aina hoitaja. Silloin kotona ollessa täytyy aina olla varmuus siitä, että hoitaja on saatavilla laitteen toiminnan varmistamiseksi.
Hienoa, että on tällaisia mahdollisuuksia antaa ihmisille vähän liikkumavapautta.
Miten voidaan varmistaa, että hoitaja on saatavilla jos letku irtoaakin asiakkaan kotona? Kuinka kiire on liittää se takaisin?
Riikka
Ei samanlainen mutta vastaava “Duodopa”pumppu on olemassa myös Parkinsonintautia sairastaville.
Mukavan pieni pumppu näyttää olevan kooltaan. Miten lääkkeet mahtavat ärsyttää ihonalaiskudosta?