Käsityöperustaisia palveluita lisää matkailijoille

Erilaisten palveluiden, mm. majoituksen ja elämysten jakamiseen tarkoitettu Airbnb-alusta on mahdollistanut matkailijoille kokonaan uudenlaisen tavan matkustaa; esimerkiksi perheensä kanssa matkustavat arvostavat varmasti yksityisasuntoa, jossa on keittiö ja lasten leluja. Airbnb-palvelun käyttö onkin kasvanut tasaisesti myös Rovaniemellä (ks. esim vuoden 2017 ja 2018 tilastot) ja jakamistaloutta on tutkittu ja pohdittu monelta eri kantilta myös Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun Jakamistalous-hankkeessa.

Perinteisten majoituspalveluiden rinnalle ovat nousseet elämyspalvelut, jotka laajentavat Airbnb:n tuoteperhettä nykyään jo Suomessakin. Lisäksi myös Doerz välittää elämyksiä matkailijoille. Enää välitetä vain yksityisasuntoja ja -koteja vaan myös paikallisten tuottamia palveluja. Näissä palveluissa voi mielikuvituksen päästää valloilleen: ne voivat olla lähes kaikenlaista yhteistä tekemistä pyöräretkistä kokkailuun ja askarteluun.

Maailman suurkaupungeissa on myynnissä laaja kirjo elämyspalveluita, joista osa on taiteeseen perustuvia: esimerkiksi galleriakierroksia taiteilijan, taidehistorioitsijan tai näyttelypedagogin kanssa. Ammattivalokuvaaja voi myydä kaupunkikävelyjä, joissa hän kuvaa matkailijan nähtävyyksien äärellä tai kaupungin kujilla. Graffititaiteilijan voi palkata katumaalaustuokioon ja niin edelleen. Onkin kiinnostavaa miettiä, millaisia palveluja Lapissa voitaisiin tarjota paikalliseen kulttuuriin ja luontoon kiinnittyen. Voisiko asiakkaita kiinnostaa maisemamaalaus tunturissa, taidevaellus ympäristötaitelijan kanssa, luontovalokuvausretki ammattikuvaajan opastamana tai räsymaton kutominen käsityömatkalla?

Opetusministeriön työryhmän laatiman Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen -toimintaohjelman mukaan tämän päivän matkailijat etsivät kokonaisvaltaisia elämyksiä. He kaipaavat merkityksellisiä kokemuksia, jotka vahvistavat heidän arvojaan ja antavat uusia näkökulmia. He haluavat toteuttaa itseään luovan ja eettisen matkailun kautta. Ympäristöystävällisyys ja kestävän kehityksen edistäminen ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat enenevässä määrin kuluttajavalintoihin.

Käsityöllisiä elämyspalveluita tarjolla Tallinnassa

Mikäli tämä matkailijoiden profilointi pitää paikkaansa, paikalliseen kulttuuriin, käsityöhön ja luontoon liittyville elämyspalveluille on lähitulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää, onhan taidematkailu maailmalla jo merkittävä matkailun muoto. Se myös lisää työpaikkoja taide- ja kulttuurisektorille. Lapissa taide- ja kulttuurialan toimijat ovat kuitenkin jääneet suurelta osin syrjään Lapin matkailun tuomasta taloudellisesta kasvusta: taidetta ja kulttuuria ei nosteta esiin Lapin matkailumarkkinoinnissa. Kun merkittävä osa matkailijoista on pakettimatkailijoita, joille ohjelmapalvelut on myyty etukäteen, eivät he päädy asiakkaiksi taidekohteisiin ja kulttuuripalvelujen äärelle. Siten taiteeseen ja käsityöhön perustuvia elämyspalveluja tulisi myydä paitsi Airbnb:n kaltaisissa palveluissa myös matkanjärjestäjien toimesta.

Näistä asioista keskustelemme enemmän Arctic Design weekin työpajassamme Onnellisempaa matkailua lappilaista luovuutta ja käsityöperinnettä hyödyntäen. Työpajaan on vielä muutama päivä aikaa ilmoittautua, tervetuloa mukaan!

 

Taiteen tohtori Maria Huhmarniemi, Lapista käsin -hankkeen asiantuntija

 

Lähteet:

OPM (2008). Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen: Esitys toimintaohjelmaksi 2009–2013. Helsinki: Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2008:34. Haettu osoitteesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-464-1

 

 

 

 

2 comments

  • Sallis on 13.3.2019 at 14:27

  Heippa,

  Olettehan kurkanneet millaisia palveluita doerzissa on? Ainakin makramee-kahvittelut tuli joskus vastaan, vaikkakaan ei tainnut olla Lapissa

   • Outi on 19.3.2019 at 12:17
    Author

   Oiva huomio, ne sivustot saattavat jäädä unohduksiin! Pitääpä kurkata ja päivittää tänne myös se! Kiitos!

Kommentit eivät ole päällä.