Tarinallistamistyöpajat Torniossa ja Inarissa

Täydennyskoulutuspolkumme seuraavat askeleet liittyivät tarinallistamiseen. Marraskuun puolessa välissä kokoonnuimme tarinallistamistyöpajaan Torniossa, Peräpohjolan opistolla. Paikalle saapui iso joukko opiskelijoita, ja etänäkin luentoja kuunteli useampi opiskelija ympäri Lappia. Päivä alkoi Kemin matkailun toimitusjohtajan, Susanna Koutosen puheenvuorolla. Hän puhui matkailun paikallisista tuotteista ja palveluista sekä esitteli Kemin matkailun toimintaa ja brändityötä. Susannan puheenvuoron jälkeen tarinallistamisen asiantuntija Elina Stoor Ilme Innoroomsista pääsi ääneen, ja hänen johdollaan kävimme läpi tapoja muodostaa tarinaa, tarinoiden ja tarinallistamisen vaikutusta tuotteiden ja palveluiden myyntiin, sekä perehdyimme yritysten tarinoihin erilaisten esimerkkien kautta. Luento-osuuksien jälkeen siirryimme vielä muutamaksi tunniksi työpajailemaan ja testaamaan aamupäivän oppeja käytännössä. Tornion lisäksi työpajaosuus järjestettiin myös Inarissa 27.11.2019, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen tiloissa, ja tähän työpajaan osallistui täydennyskoulutuksemme opiskelijoiden lisäksi myös Sakk:n matkailu- ja käsityöopiskelijoita.

Kuva 1. Tornion työpajassa pohdittiin käsityöläisverkoston rakentumista tarinallisuuden avulla, kirjoitettiin omaa tekijän tarinaa sekä aloitettiin koulutuksen aikana edistettävän käsityömatkailupalvelun tai -tuotteen tarinan kirjoittamista.

Kuva 2. Lämmittelytehtävässä klassikkosadut muokkaantuivat uuteen uskoon, ja tarina kulki kertojalta toiselle villalangan kuljettamana… 

Työpajatehtävät olivat yhteisiä sekä Torniossa että Inarissa, ja molemmilla kerroilla mukana oli myös muutamia etäosallistujia: tehtävät oli suunniteltu niin, että myös etänä osallistuvien oli helppo osallistua yhteiseen työskentelyyn. Ensimmäiseksi lämmiteltiin muokkaamalla klassikkosatuja nykypäivään, ja seuraavaksi lähdimme pohtimaan lappilaista käsityöläisverkostoa ja sen toimintaa tarinankerronnan avulla.

Kuva 3. Klassikkosadut ja lankakerät olivat myös Inarin työpajan lämmittelytehtävässä tarpeen!

Verkostotehtävästä siirryttiin kirjoittamaan omia tarinoita: osallistujat pääsivät kirjoittamaan sekä omaa tarinaansa että suunnittelemansa käsityömatkailupalvelun / -tuotteen tarinaa. Tarinat käytiin läpi pienryhmissä keskustellen. Täydennyskoulutuksen opiskelijat saivat vielä mukaansa kotitehtävät: tehtävänä oli jatkaa työpajassa aloitetut tarinat loppuun sekä kirjoittaa niistä myös englanninkieliset versiot.

Kuva 4. Inarissa kokoonnuimme Saamelaisalueen koulutuskeskuksen pihapiirissä olevaan suureen ohjelmapalvelukotaan, jonka tilat palvelevat muun muassa oppilaitoksen matkailu-, kokki- ja eräopaskoulutuksen tarpeita.

Joulukuun olemme opiskelijoidemme toiveesta rauhoittaneet kokonaan lähiopetukselta, ja kiireisin sesonki jatkuu vielä joulun jälkeenkin. Kokoonnumme kuitenkin päiväksi tuotteistamisen pariin 23.1.2020 Rovaniemelle, ja tuotteistamistyöpaja pidetään jälleen myös Inarissa helmikuun puolella.

1 pings

  1. […] yrityksiä sekä niiden tarinoita. Tarinankerrontaa olemmekin tämän syksyn aikana läpikäyneet Lapista käsin –koulutuksessamme ja toivottavasti tämä teksti toimiikin hyvänä inspiraationa […]

Kommentit eivät ole päällä.