Lapista käsin -hankkeen kuulumisia poikkeusolojen keskeltä

Jo useamman viikon ajan olemme kaikki eläneet hyvin erilaista arkea. Myös Lapista käsin -hankkeen toimintaan parhaillaan käynnissä oleva, koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut. Keväälle suunnitellut testaustyöpajatilaisuudet, lähiopetuspäivät, osa lähiopetusjaksojen sisällöistä sekä kesäkuun alussa suunnitteilla ollut opintomatka Tanskaan ovat siirtyneet tulevaisuuteen. Hanketiimimme on myös jakaantunut tekemään työtä koteihinsa, ja tasapainoilevat oman työn, lasten etäkoulujen, -eskareiden ja -päiväkotien kanssa, kuten niin moni muu. Yrittäjinä toimivat opiskelijamme olivat ilmoittautuneet useille kevään messuille, jotka ovat nyt peruuntuneet. Tämä on tarkoittanut toimeentulon kannalta isoja muutoksia ja huolia hyvin monelle meidän yrittäjistä. Osa opiskelijoista on ollut aloittamassa omaa yritystä, ja tämä aika on vaikuttanut siihen, että yritystoiminnan aloittaminen huolestuttaa entistä enemmän, ja oman yrityksen perustaminen siirtyy tulevaisuuteen.  

Vaikka tilanne näyttää monilla toimialoilla nyt varsin synkältä, olemme hanketiimin kanssa erityisen ylpeitä siitä, miten upea opiskelijaporukkamme on suhtautunut muuttuneisiin olosuhteisiin. Tilanne on nähty mahdollisuutena kehittää omaa toimintaa, tehdä tuotantoa varastoon ja pohtia oman yrityksen kulmakiviä uudelleen. Verkkokaupan perustaminen on aloitettu, jo valmista verkkokauppaa viilattu, on osallistuttu näytteilleasettajana virtuaalisiin kässämessuihin netissä, terävöitetty somemarkkinointia, ja tekaistu peruuntuneiden testaustyöpajojen tilalle jopa Youtube-video, jonka avulla kuka tahansa pääsee opiskelemaan korvakorujen valmistusta. Uskomatonta joustavuutta, notkeutta toimia ja nopeaa reagointia yrittäjiltä!

Myös ryhmän yhteishenki tuntuu fyysisen etäisyyden myötä vain kasvaneen. Poikkeusolot ovat vaikuttaneet yhteisöllisyyden kasvuun opiskelijoiden kesken voimakkaasti: WhatsAppissa jaetaan vinkkejä sekä arjen sujumiseen kuin erilaisiin omaa osaamista lisääviin webinaareihin, kokemuksia niin toimivista verkkokauppa-alustoista kuin nettimessuistakin, kannustetaan ja tuetaan toisia.

Myös me hanketiiminä olemme pyrkineet olemaan yhtä nopeita reagoimaan tilanteeseen. Olemme tarjonneet sitä apua, mitä meidän opiskelijat ja yrittäjät kaipaavat juuri tähän hetkeen. Olemme tarjonneet ohjausta, koonneet yhteen luovan alan tukitoimia ja erilaisia yritystukia, joiden haut ovat alkaneet tai juuri alkamassa, keränneet ajankohtaisia lukuvinkkejä, sekä organisoimme osan, tässä hetkessä tärkeimmän opetuksen verkossa toteutettavaksi. Onneksi hankkeemme lähtökohtana on jo alusta alkaen ollut mahdollistaa opiskelut verkon kautta, sillä opiskelijamme sijoittuvat akselille Kemi-Nuorgam. Työkalupakistamme löytyy siis jo valmiiksi hyvä valikoima verkkotyökaluja niin etäopetuksen toteuttamiseen kuin tehtävien palautukseen ja ohjaukseen. Lähipäivien siirto verkkoon tarkoittaa kuitenkin myös meille muutamiin uusiin työkaluihin tutustumista sekä innovatiivisten opetusmenetelmien kehittelyä.

Osa kevään lähijaksojen opetuksista toteutetaan etäopetuksena, mutta osa siirretään myöhempään ajankohtaan, jotta myös kasvokkainen tapaaminen ja verkostoituminen jatkuu sekä opiskelijoiden että meidän välillämme. Koska poikkeustilan kestosta ei ole tietoa, kehitimme vielä opiskelijoiden päiväkahvit tukemaan verkostoitumista ja opiskelijoiden jaksamista poikkeusoloissa. Arvoimme jokaiselle opiskelijalle parin, jonka kanssa voi sopia kahdenkeskisestä etäkahvitteluhetkestä, jonka aikana voi kertoa oman koulutusprojektin etenemisestä sekä oman yritystoiminnan vaiheista. Halutessaan etäkahvitteluhetkellä voi myös sparrata testaustyöpajaideoita parin kanssa sekä jakaa ajatuksia koronan tuomista haasteista omassa yritystoiminnassa, keinoista selvitä poikkeusajan keskellä, sekä ihan vain jutustella kuulumisia. Viime viikolla pidimme ensimmäisen koko ryhmälle avoimen aamukahvi-Skypen. Olipa mukava kuulla teidän kuulumisianne ja nähdä vilaus arjestanne! Ja mitä kaikkea upeaa tämä kahvihetki poikikaan! Näistä kuulette varmasti myöhemmin sivuillamme lisää.

Kuten moni matkailualan toimija on jo julkisuudessa kertonut, Lappi tulee olemaan upea matkakohde vielä pandemian jälkeenkin. Olemme hyvin toiveikkaita sen suhteen, että täältä löytyy myös laadukkaita käsityömatkailutuotteita, kunhan saamme jälleen vastaanottaa matkailijoita. Teemme ainakin kaikki parhaamme sen eteen!

Voimia kaikille näihin poikkeusoloihin! Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

Lapista käsin -tiimi: Piia, Outi, Laura ja Linda

Postauksen kuvituskuvat Lauran kuvapäiväkirjasta sosiaalisen eristäytymisen ajalta: Kotitoimistoa on piristetty vaihtuvin kukkasin, työpäivä päätetty ladulle kevätauringon helottaessa, viikonloppuisin retkeilty ja tehty mitäpä muutakaan kuin käsitöitä!