Julia Allemann – LAURI Guest house

Olen Julia Allemann, nuori saamelainen yrittäjä. Muutin Venäjältä Suomeen seitsemän vuotta sitten. Perheeni on lähtöisin Vienanmereltä, jossa he asuivat hyvin pienessä kylässä, mutta josta heidät pakotettiin muuttamaan isompaan kaupunkiin. Itse olen kasvanut isossa kaupungissa. Osa perinteistä katosi kaupunkiin muuton seurauksena, mutta olen silti lapsuudesta lähtien seurannut läheltä, kuinka isoäitini ja äitini tekivät perinteisiä vaatteita, kenkiä ja koruja.

Pohjoisen lapsena näen maailman kauneuden kylmän ja mystisen kautta. Yritän elää ekologisesti ja nauttia elämästä luontoa kunnioittavasti. Lempivuodenaikani on talvi, jolloin rakastan piirtää ja ommella. Rakastan poron nahan työstämistä ja saamelaisten korujen, laukkujen ja vaatteiden tekemistä, joiden tekotavat olen oppinut isoäidiltäni.

Olen saanut taiteiden koulutuksen ja kunnioitan saamelaiskäsitöiden vanhoja perinteitä. Haluan, että tuotteissani on saamelaista symboliikkaa tai että ne mukailevat saamelaista taidekulttuuria – sekä perinteisinä että nykyaikaisina tulkintoina.

Perustin kolme vuotta sitten yhdessä yhtiökumppaneideni kanssa LAURIn, joka toimii käsityökauppana, verstaana ja hotellina. LAURIn yrityshistoria on ainutlaatuinen ja alallaan Lapin pitkäikäisin. Se sijaitsee kauniissa 1800-luvun hirsitalossa Rovaniemen kaupungin keskustassa. Myymälässä on myynnissä upeita käsitöitä ja mahdollisuus myös kurkistaa käsityöpajojen saloihin.

Minä keskityn yrityksessä käsityötuotteiden tuotteistamiseen ja teen saamelaisia koruja ja laukkuja nahasta ja villasta. Yrityksessämme työskentelee myös mestari, hänen kanssaan kehitämme uusia koruja ja tuotteita poronsarvesta ja Lapin puusta. Teemme läheistä yhteistyötä myös muiden Lapissa toimivien käsityöläisten kanssa. Olen myös pitänyt lyhyitä käsityökursseja, työpajoja matkailijoille, mutta sitä minun tulisi vielä hiukan kehittää. Se olisi uudenlainen palvelu matkailumarkkinoille ja olenkin huomannut asiakkaiden olevan kiinnostuneita tällaisista palveluista.

 

Tervetuloa kylään!

 

Julia Allemann – LAURI Guest house

 

Facebook: LAURI Guest House, Handicraft shop & Atelier

Instagram: laurirovaniemi