Ajatuksia arktisen muotoiluyrittäjyyden alkumetreiltä

 

Työtäni on aina vienyt eteenpäin uteliaisuus, kehittymisenhalu ja yrittäjähenkinen suhtautuminen omaan tekemiseen. Vei kuitenkin aikaa ennen kuin perustin ihka oman yritykseni. Suomen Yrittäjien järjestämän koulutuksen pitchauskilpailun voittaminen innoitti viimein täyttelemään perustamislomakkeet puolitoista vuotta sitten. Yritykseni toiminta on vielä alussa, mutta alkumatka on ollut inspiroivaa ja opettavaa. Tärkeintä minulle on kehittää omaa osaamistani suunnittelijana ja yrittäjänä.

Suurin intohimoni ovat elektroniset tekstiilit eli e-tekstiilit. Opettelin itse niiden tekemisen seitsemisen vuotta sitten ja sittemmin olen niitä opettanut ja tutkinut. Olen kehittänyt oppimateriaalia ja kurssitoimintaa niihin liittyen ja uskon, että kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Tarjoan koulutuksia, joissa tehdään mm. arktisuudesta inspiroitunut, valaiseva sisustuskori (ks. video alla). Sen tekeminen on ollut mieluinen kokemus osallistuneille ja samalla tutuksi on tullut virtapiirin ompelu kankaalle (ks. kuva 1). Haluan osaltani olla madaltamassa teknologiaoppimisen kynnystä sillä tulevaisuuden teknologia ei saa vain ympäröidä meitä, vaan sitä tulee oppia hallitsemaan!

 

Kuva 1. E-tekstiilien työpajoissa valmistuu erilaisia interaktiivisia koreja.

Lähdin Lapista käsin -hankkeeseen kehittämään myös muita palvelutoiminta- ja tuoteideoitani. Suunnittelin Lappiin matkustaville lapsille tekstiilimateriaalista tuotteita ”Arctic Design Toys”-työnimellä kulkevassa konseptissa. Se sisältää tekstiilimateriaalista tehtyjä tuotteita, joissa on hyödynnetty digitaalista kankaalle tulostamista eli digiprinttausta ja joissa näkyy lappilainen ja arktinen inspiraatio (Kuva 2). Ne ovat tarkoitettu matkamuistoiksi ja tuliaisiksi lapsille. Konsepti sisältää myös työpajoja lapsiperheille, joissa voi tehdä itselleen perinteisellä neulahuovutusmenetelmällä pieniä huopahahmoja muistoksi tai vaikka tuliaisiksi. Koulutuksen myötä olen tavannut paljon uusia ihmisiä ja verkostoituminen on avannut minulle erilaisia kehittämismahdollisuuksia. Niitä tulen aktiivisesti hyödyntämään tämän vallitsevan poikkeusajan päätyttyä.

Kuva 2. Led-valaistun automaton ensimmäinen prototyyppi. Kuva Päivi Ojala, 2018.

Olen valmistunut taiteen maisteriksi ja työskennellyt Pohjoismaiden suurimmassa vaatetusteollisuuden yrityksessä lastenvaatteiden suunnittelun parissa. Sen jälkeen olen toiminut viimeiset kymmenen vuotta Lapin yliopistossa opettajana ja tutkijana. Eritysosaamiseni on ehdottomasti muotoilun ja teknologian rajapinnassa sillä työnkuvaani suunnitteluteknologian yliopisto-opettajana kuuluu monenlaisten teknologioiden hallinta. Asuminen Etelä-Suomessa ja matkustelu ovat tuoneet minulle lähemmäksi lappilaisen ainutlaatuisen viehättävyyden: meidän tavallisiksi mieltämien juttujen avautuminen tänne matkaaville arktisena eksotiikkana. Minulle se näyttäytyy hiljaisuutena, yksinkertaisuutena, harmoniana ja luovuutta ruokkivana tylsyytenä sekä pieninä pilkahduksina hangella tai kukkina metsässä. Arktinen luonto on inspiraation lähde ja sen äärelle on mielenkiintoista pysähtyä kaikkina vuodenaikoina. Minulla on paljon ideoita liittyen luovien alojen yritystoimintaan ja paikallisuuden hyödyntämiseen. Osallistuminen Lapista käsin -hankkeeseen on ollut erittäin palkitsevaa sillä ideat ovat kehittyneet ja ajatukset ovat konkretisoituneet – yrittäjyyskoulutuksien avulla unelmista voi tulla totta!

 

Emmi Harjuniemi

 

Lue lisää:

Elektronisista tekstiileistä: etekstiilit.com

Emmin portfoliosta: emmiharjuniemi.com

Instagram: @emmiharjuniemi