Lapinkettu – vanerikoruja ja taidetuotteita

Olen Saana Lapinkangas, nuori yrittäjä Rovaniemeltä. Alunperin olen Oulusta, mutta muutin Lappiin pari vuotta sitten opintojen perässä. Yritykseni Lapinkettu valmistaa vanerikoruja ja taidetuotteita. Pitkän matkan kulkenut Lapinkettu toimiikin nykyään eräänlaisena luovuuden ja uusien ajatusten kanavana, jonka avulla voin tuoda esiin muutoin pöytälaatikossa pysyvät teokseni ja taitoni.

Opiskelen juuri Lapin yliopistossa graafista suunnittelua, mutta aiemmalta kouluukseltani olen puuartesaani. Opintojeni aikana rakastuin puuhun materiaalina ja halusin käyttää kaiken ylimääräisen materiaalin johonkin. Valmistin paljon erilaisia pienesineitä, joita myin pari kertaa vuodessa koulun myyjäisissä. Tuotteiden suosio yllätti, ja rohkaisi kokeilemaan siipiä myös yrittäjänä. Perustinkin toiminimen valmistumisen jälkeen vuonna 2016 ja sillä tiellä olen edelleen.

Kolmen vuoden aikana yritys on muuttunut paljon. Aiemmin valmistin kaikki tuotteet itse verstaallani, mutta hiljalleen valikoima muuttui enemmän muotoilun puolelle ja työskentelyä siirtyi alihankkijoille. Myös taidetuotteet ja polttokaiverrus tulivat mukaan toimintaan, ja ovatkin nykyään iso osa yritystä.

Valmistan kaikki tuotteet kotonani Rovaniemellä. Alihankkijoina käytän vain kotimaisia tekijöitä, esimerkiksi korujen laserleikkaus tehdään Kuopiossa kahden muotoilijan yrityksessä. Minulle on tärkeintä tuotteiden kestävyys ja niiden ajaton henki, malli joka ei mene muodista vaan pitää arvonsa. Haluan myös tuoda tuotteissa esiin omaa rakkauttani Pohjoisen luontoa ja elämäntyyliä kohtaan.

Kuksat ovat suosituin materiaali kaiverrukselle. Valmiit aihiot tulevat minulle Keski-Suomesta, jonka jälkeen suunnittelen niihin kuvat ja kaiverran ne käsityönä. Polttokaiverruksessa puun pintaa kirjaimellisesti poltetaan kuumalla kolvilla, ja palaneet kohdat muodostavat kuvapinnan. Valmistan sekä oman tuotantoni malleja, että tilaustöitä asiakkaiden toivomilla kuvilla. Suosituimpia ovat koirat ja luontoaiheet, mutta tasapainona olen tehnyt myös useita moottoripyöriä ja koristekirjailuja.

 

Saana Lapinkangas

 

Tutustu lisää:

www.lapinkettu.fi

Facebook: Lapinkettu

Instagram: @lapinkettu