Kohti omannäköistä elämää

Olen Elina Huttunen. Olen valmistunut Lapin yliopistosta Taiteiden tiedekunnasta taiteen maisteriksi vaatetuspuolelta ja tehnyt lisäksi erilliset opettajan pedagogiset opinnot. Muutin valmistumiseni jälkeen Länsi-Lappiin Muonioon. Lasten syntymän jälkeen opetin Muonion peruskoulussa ja lukiossa kuvataidetta ja käsitöitä viisi vuotta. Työkokemus opettajana oli erittäin opettavainen ja antoisa. Tuona aikana pitkäaikainen unelma omasta tuotemerkistä ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan.

Minulla on ollut yli kymmenen vuotta idea poron- ja hirvennahkaisista asusteista, lähinnä laukuista. Sain idean jo opiskeluaikoina ja siitä asti ajatus on kummitellut mielessäni. Olen itse kaivannut vastuullisesti tuotettua kestävää nahkalaukkua, koska en halua hankkia nahkalaukkua, joka on tuotettu tehotuotetusta nahasta. Kankaiset laukut taas eivät ole välttämättä kovin pitkäikäisiä ja sen vuoksi nahkalaukku on ympäristöystävällisempi tuote, koska hyvin hoidettuna sen elinikä on pidempi. Kankaan tuottaminen kuluttaa paljon resursseja, mutta esimerkiksi poron- ja hirvennahkaa päätyy vuosittain paljon haaskioon, minkä vuoksi sen hyödyntäminen on järkevää. Suomalainen poron- ja hirvennahka ekologista ja eettistä nahkaa, koska eläin on saanut elää vapaana puhtaassa luonnossa.

Olen opetellut hiljalleen itsenäisesti nahan ompelemista ja työstämistä. Olen käynyt neljänä kesänä myös kouluttautumassa nahkatyökurssilla Eestin Taideakatemian opettajan, eestiläisen nahkataiteilijan opissa. Nahan työstäminen on vienyt minut mukanaan. On ihanaa opetella kuvioimaan ja värjäämään nahan pintaa. Rakastan nahan tuoksua ja minusta on kiehtovaa miettiä miten ja missä eläin on kulkenut.

 

Nahka on aivan omanlainen materiaali. Poronnahka on ihanan pehmeää ja muokkautuvaa. Pidän erityisesti nahan kuvioimisesta ja värjäämisestä. Nahka tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia erilaisiin tuotteisiin ja taiteeseen.

 

Viime vuosina halu kulkea kohti omia unelmiani ja kohti sellaista, joka kutsuu minua aidosti on vahvistunut entisestään. Viime syksynä lähdin hiljalleen viemään eteenpäin ideaani omasta tuotemerkistä. Visio omasta yrityksestä on mielessäni kirkkaana, ainoastaan keinot päästä omaan visioon ja tavoitteeseen vaativat aikaa kirkastua ja polun löytäminen kohti omaa unelmaa näyttää ottavan aikaa.

 

Kypsyttelen hiljalleen ideoita ja vien pienin askelin eteenpäin pohjatyötä yrityksen ja oman tuotemerkin kanssa.

Välillä koen turhaantumista, kun asiat eivät etene niin nopeasti, kuin olen alun perin ajatellut. Silloin, kun tulee vastoinkäymisiä, mietin mistä löydän taas voimaa jaksaa uskoa omaan juttuun. Aina silloin tällöin minut valtaa tunne, että asiat etenevät etanan vauhtia ja mieli toivoisi kaiken etenevän nopeammin. Kuluneen vuoden aikana olen halunnut ottaa aikaa myös itseni hoitamiseen ja tästä upeasta pohjoisen luonnosta nauttimiseen. Koen, että luovuus syntyy hiljaisuudesta ja rauhasta. Luonto on minulle inspiraation ja voimaantumisen lähde, joten haen innoitusta luonnossa kulkemisesta. Olen elänyt lapsuuteni luonnon ja taiteen ympäröimänä. Isäni oli taidemaalari, joka ikuisti teoksissaan luontoa; merta ja tunturimaisemaa. Pääsin isäni mukana upeisiin paikkoihin merenrantaan ja Lappiin. Kipinä Lappiin muuttamisesta syntyi jo tuolloin. Koen, että kuljen nyt kohti omannäköistä elämääni, jossa yhdistyy luonnosta nauttiminen ja luonnon kunnioitus sekä käsillä tekeminen ja luominen.

 

Yrityksen perustamisen aika ei ole ihan vielä, mutta jatkan nahan työstämisen opettelua, kehittelen laukkumalleja ja ehkä eräänä päivänä huomaan, että työ kantaa tulosta. Vielä tässä vaiheessa olen keskittynyt taidekäsityön puolelle painottuviin uniikkeihin tuotteisiin, joiden valmistaminen vie paljon aikaa. Tulevaisuudessa tarkoitukseni on kehittää myös tuotteita, jotka valmistuvat nopeammin ja joita voi valmistaa sarjoissa.

 

Käsityömatkailutuotteen kehittäminen mahdollistaisi nahan työstämisen opettamisen myös eteenpäin, joten voi olla, että tulen tulevaisuudessa toteuttamaan Lapista käsin -hankkeen aikana ideoimani käsityömatkailupalvelutuotteen.

 

Odotan innolla tulevaa ja mitä kaikkea tämä matka, jolle olen lähtenyt vielä mahdollistaa.

 

Kesä tuli viimeinkin myös tänne Lappiin, joten hyvää kesää kaikille!

Toivottaa: Elina

Voit seurata minua instagramissa @handmade_elina_huttunen

1 comment

    • Ilkka on 16.6.2020 at 17:49

    Todella kauniita tuotteita sekä ihailtavaa pitkäjänteisyyttä.. 🌻🌻🌻
    Menestystä, iloa ja valoa urallesi 🙂

Kommentit eivät ole päällä.