Toimiva kotihoito Lappiin -hankkeen myötä pilotoitiin kotona asumisen tueksi teknologisia mahdollisuuksia. Hankkeessa on ollut mukana yhtenä laitteena Arctic Connect kuvapääte. Virtuaalisilla kotikäynneillä voidaan seurata asiakkaan ruokailua, lääkkeiden ottamista ja yleistä vointia sekä jaksamista. Lääkehoidon ja terveydentilan arvioinnissa käytetään etämittalaitteita kuten verenpainemittaria. Mittaustulokset tallennetaan virtu.fi kansioon ja ovat sieltä ammattilaisten nähtävillä.
Kuvapuhelin joka tulee kotiin, on kosketusnäytöllinen noin 17-23” laite. Sitä käytetään pääasiassa koskettamalla kuvaruutua. Laite on ilmainen käyttäjälleen hankkeen keston ajan ja se sisältää 4G mobiililaajakaistayhteyden. Kotipääte mahdollistaa sovitut etäkäynnit kotihoidosta tai muusta sosiaali- ja terveydenhuollosta, internetin käytön sekä yhteydenpidon omaisiin ja läheisiin. Kuvapuhelinyhteyden avulla lääkärin, muistikoordinaattorin ja muiden ammattilaisten tuki voidaan tarvittaessa toteuttaa osittain virtuaalikäynneillä. Kotiin järjestetään myös fysioterapeutin sekä toimintaterapeutin etäkäynnit kuvapäätteen avulla tukemaan jo tehtyjä kotikäyntejä. Etänä voidaan toteuttaa yksilökuntoutusta esim. leikkausten jälkeisissä tehostetuissa kotikuntoutusjaksoissa.
Kuvapäätettä olen päässyt kokeilemaan puolisen vuotta työssäni. Käyttö on varsin helppoa, eikä laitteen perehdyttäminen toisille hoitajille ole vienyt paljoa aikaa. Kokemukset ovat olleet hyviä ja niiden avulla on pystytty vähentämään kotikäyntien määrää. Asiakkaan lääkkeiden ottaminen tai insuliinin pistäminen on voitu varmistaa teknologisen kuvapäätteen avulla. Insuliinin pistämisessä asiakas on voinut päätteen avulla näyttää oikean pistettävän yksikkömäärän ensin hoitajalle, jonka jälkeen sen vasta pistänyt sen siinä samalla. Laitteen käyttöä on etenkin etäalueella pitkien ajomatkojen vuoksi pidetty hyvänä apuna työhön. Lääkärin etävastaanotosta on myös positiivista kokemusta, jossa olen myös ollut itse mukana. Tämä on mahdollistanut asiakkaille tavan olla kotona vastaanoton ajan, eikä pitkiin matkoihin ole mennyt aikaa eikä voimavaroja. Toki usein hoitajan olo tällöin on kotona ollut kuitenkin tarpeen, jotta yhteydet on saatu kuntoon. Laitteissa on ollut jonkin verran teknisiä ongelmia. Opastusta ongelmatilanteisiin on kaivattu etenkin virka-aikojen ulkopuolella, mikä on ollut jonkin verran vielä ontuvaa. Asiakkailta saatu palaute on ollut positiivista ja he ovat olleet motivoituneet sen käyttöön.
- Mari Iivari, Ryhmä 4
Lähteet:
http://www.sosiaalikollega.fi/hankkeet/toimiva-kotihoito-lappiin/teknologia
Oletteko itse käyttäneet tätä kuvapuhelinta?
Hei, kyllä vain puolisen vuotta sen on ollut työssä käytössä. 🙂
Minä käytän myös työssäni lastensuojelun perhetyöntekijänä tämä pitkien etäisyyksien vuoksi ja olen lyhyellä kokemuksella todennut loistavaksi. Kuvapuhelimen välityksellä myös nonvebaalinen viestintä on helpommin tulkittavissa.
Tämä on meidän hoitotyön tulevaisuutta. Hieno juttu!
Haasteena tässä niinkuin kaikissa internetyhteyttä vaativissa laitteissa huonot yhteydet tai kuuluvuusalueet. Kehitettävää näkisin 24/7 päivystykseen satsaamisessa.
Huojentavaa joka tapauksessa asiakkaan omaisille, jotka saavat reaaliaikaista tietoa ja pystyvät tätä kautta vaikuttamaan hoidollisiin asioihin moniammatillisen hoitotiimin tukemana.
Tämä on sotehy-alalla tulevaisuutta. Mahtavaa, että olette saaneet kokeilla jo uusia työkaluja ja ottaneet ne avoimin mielin vastaan! Innolla itsekin odottelen, koska vastaava mahdollisuus tulisi vastaan 🙂
Kyllä, hienosti on mennyt tämän suhteen kokeilu ja käyttö on sujuvaa. 🙂