Video of a Digital Health Case for Homecare testing

Terveyssalkku on samalla tietokone, joka lähettää reaaliaikaisesti kotona tehdyt mittaustiedot potilaan omaan portaaliin. Terveydenhuollon henkilökunta pääsee katsomaan yksittäistiedot sekä niistä kootut raportit. Kotona tehdyt mittaukset rutiinikäyntien yhteydessä voivat säästää sekä potilaan, omaisen ja terveydenhuollon henkilökunnan aikaa ja vähentää kuljetuskustannuksia. Kotona tehdyt mittaukset kuvastavat myös paremmin potilaan normaalia tilannetta kotiolosuhteissa.  Oheisessa videossa näytetään terveyssalkun toimintaa kotikäynnillä.

Terveyssalkku

Käyttökokeilun aikana viime keväänä nousi mieleen joitakin asioita. Kovamuovinen salkku on liukas talvipakkasilla ja akun kesto on huomattavasti lyhyempi laukun ollessa kylmässä. Potilaan tiedot lähtevät erilliseen potilaskohtaiseen portaaliin, josta pitäisi tehdä integraatiot potilastietojärjestelmään. Salkun toiminnot ovat selkeitä, ohjeet tulevat aina näytölle, ohjeet ovat tällä hetkellä englannin kielisiä. Liitoskohdat kaapeleille ovat hieman hankalasti laukun takana alhaalla, paneeli voisi olla mieluummin laukun kyljessä vaikkapa läpän alla. Salkkuun mukaan toivoisi myös suoraa videoyhteysmahdollisuutta hoitavaan lääkäriin, jos olisi jotain akuuttia kysyttävää tai jos lääkäri haluaisi olla etäyhteydellä mukana kotikäynnillä.

Yksi isompi kysymys nousi esiin sydänfilmin ottoa kokeiltaessa – tällä hetkellä elektrodit ja kiinnikkeet ovat vanhan tavan mukaisia. Elektrodien kiinnittämiseen kuluu jonkin verran aikaa – sydänfilmin ottamiseen voisi löytyä jo jokin uudempikin tapa vähemmillä ja nopemmilla kiinnikkeillä. Eli nykykäytännön mukainen teknologia on liitetty salkkuun, mutta miten salkku mahtaisi toimia uudistetuilla mobiilivarusteilla?

Sen lisäksi että mittaukset on helppo tehdä kotona kustannustehokkaasti, auttaa kotimittaus selvittämään esim. sekavan vanhuksen tilannetta heti kotona (usein syynä on virtsatieinfektio tai alentunut hapetus, korkea verenpaine tai sydämen rytmihäiriö). Kotimittaukset tukevat myös ikäihmisen itsensä mahdollisesti tekemiä mittauksia kotona ja palaute kannustaa itsestä huolehtimiseen.

Tällä hetkellä salkulla ei vielä liene EU-standardien mukaista käyttölupaa terveydenhuollon laitteena. Mielenkiintoista olisi, jos “kylän terveyskioskissa” tai kotona voisi tehdä mittauksia maallikkoavustajien kanssa – tällä hetkellä Suomen lainsäädännön mukaan mittauksia saa tehdä vain terveydenhuollon koulutuksen saanut henkilöstö, ei maallikot (Valvira). Tulevaisuudessa tämäkin mahdollisesti tullee muuttumaan ennen pitkää – onhan erilaisen terveystiedon keruu omalla kännykällä mahdollista jo nyt, miksi sitten naapurin ikäihmistä ei voisi auttaa näissä itse tehtävissä mittauksissa tai terveyskioskityyppisesti?

Kirjoittajat ja video: Kärjä-Lahdensuu, Tiina ja Invenius, Virpi

 

 

 

2 thoughts on “Video of a Digital Health Case for Homecare testing

  1. Mielenkiintoinen ja monipuolinen laitehan tuo näyttää olevan. Esittelemänne kehitysideat olivat myös hyviä. Onkohan tällainen kuinka kallis investointi?
    Jos asiakkaalla itsellään olisi laukku kotona ja tekisi omatoimisesti mittaukset joista tulokset sitten salkun kautta siirtyisivät terveydenhuollon ammattilaiselle, olisi tosiaan hyvä jos sen kautta saisi myös yhteyden suullisen palautteen saamista varten…

    Riikka

  2. Kiitos selkeästä videosta! Kyllähän potilaiden/asiakkaiden omahoidon tukeminen ja heidän itsensä tekemät mittaukset tulevat lisääntymään (esim. ODA-hanke, Virtuaalisairaalan Terveyskylä ja digihoitopolut.) Näitä muutoksia ainakin itse odotan mielenkiinnolla 🙂
    Kotona tehtävät mittaukset säästävät aikaa ja kustannuksia, joka tietenkin on kustannustehokasta toimintaa. Mutta tällä hetkellä kuulostaa kotihoidon henkilökunta juoksevan sekunttiaikataululla asiakkaiden luota toisten luokse, kun asiakkaita on paljon ja työntekijöitä vähän. Tällaisten palveluiden siirtyminen kotihoidon työntekijöiden (lisä)tehtäväksi kuormittaa henkilökunnan äärirajoille…Jos henkilökuntaa ei lisätä ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *