Maan ääni -näyttely

Pyhä-Luoston kansallispuiston tuvilla 16.9.2023-14.9.2024

Matkailualaa on perinteisesti kehitetty matkailijoiden ja elinkeinon tarpeisiin. Kokemamme ympäristökriisi on kuitenkin muuttanut tätä asetelmaa ja kyseenalaistanut monella tavalla toiminnan vastuullisuuden. Lapin yliopiston matkailututkimuksen professori Outi Rantala toteaa, että keskustelu tarpeista on hyvällä tavalla laajentunut. 

Matkailun kehittämistä tulisi pohtia yhä enemmän paikallisten ihmisten ja monilajisuuden – eli ihmisten ja muiden lajien – näkökulmasta.

Rantalan vetämä Suomen Akatemian Matkailua lähelle -tutkimushanke on tuottanut aiheesta Maan ääni -näyttelyn. Näyttely pohjautuu vuosina 2019–2023 Pyhä-Luoston kansallispuistossa tehtyyn tutkimustyöhön, jossa tarkasteltiin juuri monilajisuutta. Tutkijat ovat pohtineet esimerkiksi, millainen on koskematon tai koskettava maisema. Miten kulkija kokee kansallispuiston erilaiset ajat, kuten kivien ekologian tai matkailun historian? Miltä matkailun kasvu näyttää sammaleen näkökulmasta? Tai millaisia tarinoita kuukkeli kertoo vierailijoille?


Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä kuraattori Pinja Metsäkoivu, valokuvaajat Antti Kurola ja Antti Pakkanen, ympäristötaitelija Antti Stöckell ja Lapin yliopiston Intra-living in the Anthropocene -tutkimusryhmä.

Tiedettä ja taidetta yhdistävä Maan ääni -näyttely herättelee kansallispuiston vierailijoita pohtimaan, millaisia vieraita me ihmiset olemme, kun käymme kyläilemässä metsässä. Näyttelyn avajaisia vietettiin 16.9.2023, ja näyttelygalleriana toimivat Pyhä-Luoston kansallispuiston tuvat. Karhunjuomalammen, Kapustan ja Yli-Luoston tuvilla esillä olevat valokuvateokset sekä tarinallistetut valokuvakirjat kutsuvat tupien vierailijoita pohdiskelemaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta.

Halusimme tuoda esille erilaisia ajatuksia siitä, miten luonnon monimuotoisuuden voi kokea. Luonto on vahvasti mukana myös näyttelyn materiaaleissa: visuaaliset kirjat ovat puisia, puusepän valmistamia uniikkikappaleita, ja seinille ripustettavat taulut sopeutuvat ympäristöönsä päivätuvilla, kertoo näyttelyn kuratoinut Pinja Metsäkoivu.

Näyttelyn toteutuksessa mukana oleva kuvataiteilija Antti Stöckell, toivoo, että voi taiteellaan ilahduttaa ja inspiroida kaikkia luonnossa liikkuvia.

Antti Stöckell, Karhunjuomanlampi

Taiteeni syntyy metsissä ja jää sinne peittymään seuraavaan lumituiskuun tai sulamaan kevätauringossa, yleisönään usein vain oravat, jänikset, ketut ja linnut. Siksi juuri retkeilyreittien kulkijat ja autiotupien kävijät ovat minulle erityisen mieluista yleisöä.

Stöckell on taidekasvattaja, soveltavan kuvataiteen yliopistonlehtori ja kuvataiteilija, joka taiteellisessa toiminnassaan on viime vuosina keskittynyt erityisesti muuttuvan talven teemaan lumen parissa. Talvisessa luonnossa liikkuessaan Stöckell toteuttaa lumesta usein piankin katoavia ympäristötaideteoksia ja installaatioita. Työskentelyprosessin ja teosten dokumentointi mahdollistaa monenlaisen jatkotyöstämisen näyttelyiden ja tutkimuksen parissa. Samalla kun talvi ja lumi tarjoavat taiteilijalle ateljeen ja materiaalit luovat ne myös rikkaan oppimisympäristön taideperustaiselle ympäristökasvatukselle sekä matkailuja hyvinvointipalveluiden kehittämiselle.

Antti Kurola, Yli-Luosto

Antti Kurola on ammattivalokuvaaja ja koiravaljakko-opas, joka nauttii ulkona olemisesta vuoden jokaisena päivänä.

Matkani valokuvaajaksi on kulkennut sattumusten kautta. Aluksi kyse oli muistojen taltioinnista ulkoiluharrastusten ympärillä omaksi ja ystävien iloksi. Vähitellen valokuvaus alkoi saada yliotteen muista tekemisistä ja harrastuksesta tuli ammatti. Reilun 20 vuoden työskentelyn jälkeen valokuvaus on taas rakas harrastus.

Antti Pakkanen, Kapusta

~Ihmisen jälkiä ja elämä niissä 

Antti Pakkanen on sosiologitaustainen valokuvaaja, joka on työskennellyt niin yhteiskuntatieteen kuin valokuvauksen saralla.

Matkailua lähelle -tutkimushankkeessa Pakkanen on keskittynyt kuvissaan tarkastelemaan ihmisen jälkiä Pyhä-Luoston kansallispuistossa, sekä muiden lajien elämää ihmisen jäljissä ja aikaisemmin käytössä olleissa rakennelmissa.

Lisätietoja näyttelystä:

Outi Rantala, professori
Lapin yliopisto
040 484 4202
outi.rantala(at)ulapland.fi

Pinja Metsäkoivu, Maan ääni -näyttelyn kuraattori
040 012 8957
pinja.metsakoivu(at)ulapland.fi