Käsityömatkailun määrittelyä

Jotta käsityömatkailun käsitteeseen pääsee paremmin kiinni, pitää heti ensi alkuun pohtia mihin matkailun tyyppiin käsityömatkailu liittyy. Käsityöt ovat osa kulttuurimatkailua, ja myös Visit Finland mainitsee käsityöt osana kulttuurimatkailun kehittämisstrategiaa.

”Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita ja -palveluja paikallisille ja alueen ulkopuolisille ihmisille liiketoiminnallisin perustein. Tavoitteena on luoda elämyksiä ja mahdollisuus tutustua näihin kulttuurisiin voimavaroihin, oppia niistä tai osallistua niihin. Näin vahvistetaan ihmisten identiteetin rakentumista, sekä oman että muiden kulttuurien ymmärrystä ja arvostusta. Kulttuurimatkailun voimavaroja ovat kaikki ihmisen aikaansaama ja muokkaama; historia, kulttuurimaisemat, rakennettu ympäristö, arkeologiset kohteet, museot, esittävä taide, visuaalinen taide, tapahtumat, käsityö, kieli, maut, perinteet, tavat, arvot, aatteet, elämäntyylit, uskonto, luonteenpiirteet sekä saavutukset tieteessä, taiteessa, teknologiassa ja elinkeinoissa.”  (Visit Finland: Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia, 2014)

Kulttuurimatkailun tavoitteena on siis luoda elämyksiä ja mahdollisuuksia tutustua eri kulttuureihin, oppia niistä tai osallistua niihin. Käsityöt nähdään yhtenä osana tätä kokonaisuutta, muita ovat mm. ruokamatkailu, uskonnot, taiteet, museot ja niin edelleen. Näistä esimerkiksi ruokamatkailu on saavuttanut suosiotaan viime vuosina, katso esimerkiksi Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin toteuttama Lappilaisia makuelämyksiä matkailijalle – lähiruokaa lautaselle -hankkeen loppuraportti sekä  Visit Finlandin ispiroiva Hungry for Finland -sivusto.

Käsityömatkailun voidaan luokitella jakaantuvan neljään eri alakategoriaan, kuten Pitkänen mainitsee vuonna 2005 julkaistussa Käsityö – Yrittäjyys – Hyvinvointi, Uusia liiketoimintapolkuja -teoksessa. Näitä ovat 1) käsityöt matkamuistona, 2) vierailut gallerioissa tutustuen käsityötuotteisiin, 3) käsityönäytösten katselu ja 4) osallistuminen paikallisten järjestämille käsityökursseille.

 

Käsityömatkailu tarjoaakin tekemistä, näkemistä ja kokemista kaikille aisteille. Tämän hankkeen aikana tulemme keskittymään kaikkiin näihin ulottuvuuksiin useiden eri yrittäjien kanssa kehittäen uusia matkamuistoja, tekemistä niin matkailijoille kuin paikallisille, uuden oppimista ja paikalliskulttuuriin tutustumista uusin keinoin!

 

2 comments

  1. Kuka voi osallistua tähän hankkeeseen?
    Ikäraja? Yrittäjäkö vain, vako myös osuuskunnan kautta toimiva?
    Kysyy kädentaitojen moniosaaja, kuvataideharrastaja, VedicArt opettaja, eläkeläinen, monista asioista kiinnostunut.

      • Outi on 16.1.2019 at 09:30
        Author

      Hei Ulla!

      Hankkeeseemme voi osallistua kuka vain käsitöistä ja matkailusta kiinnostunut, emme ole sen enempää rajanneet osallistujia vaan haluamme pitää joukon avoimena! Lisään sinun tiedot meidän toimijalistaukseen. Tulemme laittamaan viestiä täydennyskoulutusohjelmastamme kevään aikana. Kannattaa myös seurata some-kanaviamme ja tätä blogia, tulemme täälläkin viestittämään hanketoiminnoistamme aika tiiviisti!

      Tervetuloa jengiin mukaan!

      Outi ja tiimi

Kommentit eivät ole päällä.