Ideoita, esimerkkejä ja uusia ajatuksia benchmark-matkoilta

Ahkerimmat some-seuraajistamme ovat väistämättä havainneet, että reissasimme viime syksynä useampaan eri kohteeseen. Näille matkoille on ollut selkeä syy: olemme halunneet kartoittaa käsityömatkailun tilaa myös Suomen rajojen ulkopuolella ja hankkia matkoilta uusia ideoita, esimerkkejä ja ajatuksia. Matkojen varsilta heränneistä ideoista tullaan ammentamaan sisältöjä syksyllä 2019 alkavaan Lapista käsin -täydennyskoulutukseen.

Ensimmäiseksi benchmark-matkakohteeksi valikoitui Skotlanti. Matkan tavoitteena oli tutustua Skotlannissa toteutettuihin käsityömatkailukohteisiin, taidekoulutusta tarjoaviin yliopistoihin, Loch Ness Knit Festiin ja kaikkeen mitä matkan varrelta sattuikaan löytymään. Matkan aikana kerättiin tietoa, esimerkkejä ja ideoita kehittää kulttuurimatkailua Lapissa paikallisuuteen ja kulttuuriperintöön ohjautuen, toisin sanoen kulttuurisesti kestävällä tavalla. Matka suunniteltiin niin, että sen varrelle asettui pienempiä ja suurempia matkakohteita, kyliä ja kaupunkeja, isoja nähtävyyksiä ja enemmän piilossa olevia kohteita, joihin oli jopa vaikea löytää. Matkan varrelta löytyi käsityöpajoja, suklaatehtaita, yleisölle aina avoimia ulkoilmamuseoita ja -kohteita, muita museoita ja (taide)näyttelyitä, Loch Ness Knit fest, viskitislaamoja ja tapaamisia yliopistoihmisten sekä muiden alalla toimivien kanssa.

Teimme Skotlannissa ns. rengasmatkan. Matkan aikana kilometrejä kertyi noin 1200 (väärällä puolella ajettuna), mutta kaikki kilometrit olivat sen arvoisia.

Paikkaan perustuvia matkamuistoja, hyvä idea Lappiinkin!

Loch Ness knit fest toivotti meidät näin lämpimästi tervetulleiksi!

Välillä oltiin vähän eksyksissäkin…

Toinen kohde oli Viro, tarkemmin sanottuna Tallinna ja Tartto. Syy lähteä Viroon käsityömatkalle oli selkeä. Olemme kuulleet Viron käsityökohteista paljon kaikkea hyvää, sekä Viron käsityökulttuuri elää uutta kukoistuskauttaan. Tartto on kasvava ja kehittyvä matkailukohde ja erikoistunut myös käsityön koulutukseen yliopistotasolla. Varsinainen käsityön laitos sijaitsee Viljandissa, mutta Tarttoon on perustettu kaksi vuotta sitten erillinen haarakonttori tarkoituksena tuoda käsityön opiskelu lähemmäs myös muita tiedekuntia. Tartossa ja Viljandissa järjestetään mm. käsityömatkailuun liittyviä tapahtumia (esim. Hansafestivaali ja Craft Camp). Syy, miksi halusimme käydä tällä vierailulla juuri joulukuussa, olivat Tarton joulumarkkinat, joita mainostettiin Internetissä aika voimakkaasti. Tallinnassa halusimme vierailla vertailun vuoksi myös joulumarkkinoilla, tavata paikallisten Eesti Käsitöö -yhdistykseen sekä tutustua paikalliseen Taideyliopistoon, Estonian Kunstakademiaan (EKA).

Tarton suunnitelmia

Virolaista käsityötä

Tallinnasta löytyi todella paljon erilaisia keramiikkapajoja ja -myymälöitä

 

Telliskivi Loomelinnak oli meille molemmille uusi tuttavuus, mutta ei varmasti jää viimeiseksi kerraksi alueella. Suosittelemme paikkaa lämmöllä kaikille Tallinnan kävijöille!

 

Kevään ja kesän aikana tulemme tutustumaan vielä Savonlinnaan Craft & Design -yritysverkoston kohteisiin ja Fiskars Villagen ihaniin putiikkeihin ja erilaisiin palveluihin.

Jo tehtyjen benchmark-matkojen aikana tapahtui paljon erilaisia oivalluksia ja ideoita. Benchmark-matkat tarjoavat oivallisen tilaisuuden uuden oppimiseen, sillä asioita tulee katsottua matkan aikana aivan eri silmin kuin ns. tavallisen lomamatkustamisen aikana. Olemmekin koonneet benchmark-matkoistamme  useita tekstejä, joita julkaisemme pitkin kevättä. Toivomme näiden tekstien tarjoavan uusia ideoita ja inspiraatiota lukijoillemme, sitä matkat tarjosivat nimittäin meille. Tekstit tulevat jatkossa löytymään benchmark-kategorian alta.

Vastaa

Your email address will not be published.