Loch Ness Knit Fest Invernessissä, Skotlannissa

Viime lokakuussa hankehenkilökuntamme suuntasi benchmarkkausmatkalle Skotlantiin ja yhtenä syynä Skotlantiin lähtöön oli paikallinen Knit fest. Invernessissä kolmatta kertaa järjestetty Loch Ness Knit Fest osoittautuikin käsityöläisen unelmapaikaksi. Iso urheiluhalli oli täynnä käsityöläisiä, myyjiä, työ- ja muotinäytöksiä sekä lukuisia taidealan ja käsityöalan yrittäjiä ja toimijoita. Festivaaleilla vierähtikin kokonainen päivä, toinenkin olisi mennyt kevyesti!Varsinkin kun paikalla myytiin erittäin hyvää kahvia siirrettävästä vaunusta. Tästä ideaa Suomen käsityömessuille..? Kahvi pitää myös käsityöntekijän hyvällä tuulella, erityisesti hyvä kahvi.

Eri toimijoiden kanssa jutustellessa kävi ilmi, että Skotlannissa kiinnitetään suuresti huomiota kulttuuriperinnön ja perinteiden esittämiseen. Historiaa ja paikkojen omaperäisyyttä korostetaan, samaten luonnonläheisyyttä. Yhteys luovuuteen ja luontoon oli selkeä tavoite monissa tuotetarinoissa. Paikallisuuden korostaminen ja ylpeys omista juuristaan tuli selkeästi esille melkein kaikissa messuilla myytävissä tuotteissa. Paikallisuutta korostettiin erilaisilla tarinoilla, kartoilla ja kuvilla.

Knit festeillä mainostettiin myös muita Skotlannissa järjestettäviä käsityötapahtumia ja ne tuntuivat kaikki sisältävän erilaisia työpajoja (erillisilmoittautumisella). Menekki tuntuu olevan valtaisa, muutamien festeille osallistuneiden henkilöiden kanssa jutustellessa he kertoivat osallistuneensa aina kaikille knitfesteille erilaisine työpajoineen.

Tällä kertaa Outi osallistui kirjansidontatyöpajaan, joka olikin mielenkiintoinen erikoisuus. Yleensä käsityöpajat liittyvät enemmän tai vähemmän langalla toteuttamiseen, mutta tämä tarjoisi mielenkiintoisen lisän käsillä tekemiseen.

Kirjansidontakurssilla toteutimme ensin pienen kirjasen, jossa perehdyimme paperin taittamiseen (paperillakin on taittumissuunnat!!) ja kirjan kokoamisen periaatteisiin.

Tämän jälkeen valmistimme kovakantisen kirjan, josta tulikin Outille oma Knitting book. Kirjaseen on helppo merkitä aloitetut tuotteet, käytössä olevat langat ja niin edelleen. Muovitaskut tuovat mukavan lisän, sinne voi jemmata esimerkiksi nappeja sekä langanvyötteet – ne kun tuppaavat aina menemään roskiin, vaikka ovatkin ensiarvoisen tärkeitä esimerkiksi pesuohjeiden vuoksi!

Käsityöläiselle ja -harrastajille tällaiset messut ovat todella ihana tapahtuma tavata muita samanhenkisiä ihmisiä, ostella erilaisia tuotteita yhdestä ja samasta paikasta sekä tutustua uusiin toteutustapoihin.

Mitä suosittelisimme Suomeen? Erilaisia työpajoja, joihin voisi ilmoittautua ennakkoon, kahvikärryä (kunnollista kahvia eikä termarikamaa), erityisesti paikallisia tuotteita, suomalaisuutta ja ennen kaikkea sen huomioiminen, että myös ulkomaalaiset matkailijat kaipaavat lisätietoa tällaisista tapahtumista. Outi odottaakin jo innolla Helsingissä järjestettäville Kässäfestareille osallistumista. Kyseessä on uusi tapahtuma, jossa on erityisesti painotettu työnäytöksiä ja työpajoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Ehkäpä saisimme sieltä Rovaniemen kädentaitomessuille uusia kehitysideoita?

Vastaa

Your email address will not be published.