Lapista käsin täydennyskoulutus on käynnistynyt!

 

Lauantaiaamuna starttasimme auton Rovaniemeltä, ja kyydissämme oli neljä hanketyöntekijää, neljä kassillista iltapalaa ja kaksi muuttolaatikollista oppimateriaaleja. Pyhällä meitä odotti vajaan parinkymmenen täydennyskoulutusopiskelijan joukko, ja Lapista käsin -aloitusseminaari.

Kuva 1. Majoituimme Keropirtillä, ja siellä myös vietimme lauantai-illan yhdessä opiskelijoiden kanssa verkostoitumisen, iltapalan ja saunomisen merkeissä.

Lauantain ohjelma alkoi yhteisellä lounaalla, jonka jälkeen siirryimme päivän teemoihin ensin käymällä läpi hanketta ja sen tavoitteita, sekä esittelemällä oppimateriaalin. Opiskelijat pääsivät myös varaamaan oman blogivuoronsa: heidän esittelynsä pääset tulevaisuudessa lukemaan nettisivujemme Yritysesittelyitä -välilehden alta.

Kuva 2. Katariina Imporanta, käsityömatkailun mahdollisuudet Lapin matkailubisneksessä ja pohjoisen brändin rakentaminen.

Lauantain asiantuntijapuheenvuorossa kuulimme Katariina Imporantaa (Taiteilijayhdistys Hiljaisuus Ry, Kota Collective Ltd), joka kävi läpi käsityömatkailun mahdollisuuksia ja pohjoisen brändin rakentamista. Asiantuntijapuheenvuoron jälkeen hankkeemme tarjosi vielä iltapalaa, verkostoitumistehtäviä, ulkosaunan ja tulistelua kodalla Keropirtillä. Pitkä ja intensiivinen päivä päättyi kymmenen maissa illalla, ja seuraavana aamuna palasimme Luontokeskus Naavaan jatkamaan seminaaria.

Toinen päivä käynnistyi Piian vetämällä aamujumpalla, jonka jälkeen siirryimme jälleen asiantuntijapuheenvuoroihin. Outi Kugapi ja Maria Huhmarniemi avasivat muun muassa käsityömatkailun- ja luovan matkailun käsitteitä, sekä taiteen ja käsityön merkitystä matkailuympäristössä. Päivän viimeisenä puhujana kuultiin Lapin Kasvuverkosto -hankkeen Kati Vehmasta, joka puhui verkostojen merkityksestä mikroyrittäjille. Kaikkien asiantuntijaosuuksien yhteyteen oli sisällytetty myös yhteistä keskustelua ja tehtäviä liittyen käsiteltävään aiheeseen.

Kuva 3. Outi Kugapi perehdytti kuulijat käsityömatkailun käsitteisiin ja kategorioihin.

Kuva 4. Maria Huhmarniemi puhui taiteesta ja käsityöstä matkailuympäristössä ja avasi käsityöläisen, muotoilijan ja taiteilijan roolia luovan matkailun tekemisessä.

Seminaari päättyi sunnuntaina yhteiseen lounaaseen, jonka jälkeen osallistujat pääsivät lähtemään kotimatkalle. Seuraavan kerran tapaamme marraskuussa Torniossa, jossa kokoontumisen teemana on tarinallistaminen. Päivä tulee rakentumaan sekä asiantuntijaluennoista että yhteisestä työpajaosuudesta.

Vuosi on nyt startattu, ja ympäri Lappia taidetaan tällä hetkellä suunnitella omaa käsityömatkailuprojektia. Odotamme innolla jatkoa!

t. Piia, Outi, Laura ja Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published.