Lapista käsin -hanke käynnistyi keväällä 2019 palvelumuotoilutyöpajoilla sekä käsityöläisten ja matkailuyrittäjien haastatteluilla. Sekä pajoissa että haastatteluissa kartoitimme toiveita ja tarpeita täydennyskoulutukseen.
Työpajoissa ja haastatteluissa ilmeni, että käsityöläiset pitävät ansaintakeinojensa monimuotoistamista välttämättömänä. Tähän asti huomio on ollut käsityötuotteiden suunnittelussa ja valmistamisessa. Matkailun avulla asiakaskuntaa pyritään laajentamaan, ja tuotteita voidaan markkinoida matkamuistoina. Toimintaan liittyy kuitenkin useita haasteita: monet matkailijat haluavat ostaa hyvin edullisia tuotteita, jolloin käsityön myynnillä on vaikea tehdä tiliä. Lisäksi monet käsityöläiset ovat identiteetiltään pikemminkin elämäntapayrittäjiä, mikroyrittäjiä ja taiteilijoita, jotka priorisoivat luovan työn tekemisen matkamuistojen massatuottamisen edelle.
Aineistosta nousi esiin useita mahdollisia keinoja käsityöläisten tukemiseen. Lisäksi käsityöläisten keskinäiselle yhteistyölle sekä käsityöläisten ja matkailualan toimijoiden verkostoitumiselle nähtiin tarve. Muun muassa oaikallisen lappilaisen käsityön ja käsityöpalvelun tuotemerkillä voisi edistää myyntiä. Tarvetta on myös sellaisille toimintaympäristöille, joissa työpajatoimintaa voisi tarjota palveluna: esimerkiksi käsityöläiskollektiivin yhteinen tila kaupungin keskustassa voisi ratkaista tilatarpeen, toisaalta tila voisi sijaita myös jonkun matkailuyrityksen yhteydessä. Erilaiset toimintaympäristöt ja tilat määrittävät mahdollisen toiminnan luonnetta. Käsityöläisillä on kiinnostusta sekä pienimuotoiseen kohtaamiseen että matkailijaryhmien ohjaamiseen.
Olemme julkaisseet kartoituksen tuloksia kansainvälisessä pohjoismaisessa kirjassa, joka käsittelee matkailua työllistävänä alana. Kirja on kirjoitettu ennen koronapandemiaa. Oletamme kuitenkin, että käsityömatkailun merkitys matkailualan osana sekä käsityöläisten työllistäjänä jatkaa kasvuaan pandemian väistyessä. Tiivistimme kartoituksen tulokset seuraavaan kuvaan.
Lähde:
Kugapi, O., Huhmarniemi, M. & Laivamaa, L. (2020). A Potential treasure for tourism: Crafts as employment and a cultural experience service in the Nordic North. Teoksessa A. Walmsley, K. Åberg, P. Blinnikka & G.T. Jóhannesson (toim.), Tourism Employment in Nordic countries: Trends, practices, and opportunities (pp. 77–99). Palgrave Macmillan. Doi: 10.1007/978-3-030-47813-1