Kolmen päivän benchmarking-matkamme huipentui Fiskarsiin. Ruukkikylä on saanut Euroopan Unionin Culture Eden 2017 -palkinnon: Eden- European Destinations of Excellence on vuonna 2006 alkunsa saanut aloite jonka avulla pyritään edistämään kehittämismalleja EU:ssa. Teemat vaihtuvat vuosittain, ja Fiskarsin voitto tuli teemalla Culture Tourism.
Saavuimme perille Fiskarsiin illalla, ja ennen illallista ehdimme kiertää Yläruukin kulttuuripolun. Putiikit ja pajat olivat jo kiinni, mutta ilta-auringossa kylpevä kylänraitti ihastutti kauneudellaan. Seuraavan aamun aloitimme kirjoitustöillä majapaikassamme hotelli Tegelissä, ja heti kylän heräiltyä lähdimme kiertämään paja- ja putiikkitiloja. Ensimmäiseksi tutustuimme Takopajaan, ja pääsimme vaihtamaan muutaman sanan seppämestari Upi Anttilan kanssa ja seuraamaan naulakon valmistusta: sepältä oli mahdollista varata etukäteen aika oman esineen tekemiselle. Takopajan lähistöllä sijaitsi Bianco Blu, Tarmo Maarasen luotsaama lasistudio, jossa kävijöillä on mahdollisuus myös osallistua oman lasiesineen puhalluskurssille. Erilaisia lasikursseja oli tarjolla niin päivävierailijoille kuin esimerkiksi polttariporukoille.
Kylä oli täynnä pieniä putiikkeja, jotka kiersimme tunnollisesti läpi. Putiikkien valikoimissa oli niin paikallista käsityötä ja muotoilua kuin luonnon- ja ruokatuotteitakin. Mieleen jäivät erityisesti keskustelut suomalaisen tekstiilituotannon tilasta ihanan Vanja Sea & Friends -putiikin Rosan kanssa, sekä Onoma Shop, fiskarsilaisten käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan ONOMAn oma myymälä, jossa oli esillä laaja kattaus paikallisten tekijöiden taidonnäytteitä.
Tutustuimme myös Fiskars Art & Design Biennaleen, joka järjestetään tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Nykytaidetta ja muotoilua yhdistävä festivaali jakaantui kolmeen eri tilaan ruukkikylän alueella: Makasiiniin, Kuparipajan Mustaan ja Valkoiseen Saliin sekä Puimalaan. Biennaalin taidekuraattorina on toiminut Jenni Nurmenniemi, muotoilunäyttelyn kuraattorina puolestaan Jasper Morrison. Kolmannen osan näyttelystä muodostaa jo aiemmin mainitun ONOMAn tuottama Tehdas – Fabrik – Factory -näyttelykokonaisuus, jonka kuraattorina puolestaan on toiminut Anniina Koivu. Esillä olleet taideteokset, esineet ja upeat näyttelytilat yhdessä muodostivat mieleenjäävän kokonaisuuden.
Lounaan jälkeen lähdimme taivaltamaan kylän läpi kohti Karin Widnäsin vastikään avattua keramiikkamuseota kohti. Matkalla poikkesimme myös vanhaan navettaan rakennetussa Desicon kynttilätehtaassa, sekä kävelimme ihastuttavan puutarha Ruusupavun läpi. Saavuttuamme KWUM-museolle saimme ihastuksemme kuulla museoesittelyn Karin Widnäsiltä itseltään. Kaksikerroksinen museo salpasi hengityksen upealla puuarkkitehtuurillaan ja monipuolisella keramiikkanäyttelyllään.
Historialliset rakennukset ja vanhat lehtipuut puuttuvat monin paikoin meiltä Lapista, mutta oppia voisimme ottaa esimerkiksi vahvasta ja suuresta osuuskunnasta, jonka kautta yksittäisten tekijöiden näkyvyys sekä kotimaassa että maailmalla on helpompaa taata, sekä esimerkiksi yhteisen toiminnan suunnittelu on tehokkaampaa. Kaikki kylän nähtävyydet oli paketoitu myös kauniiseen karttaan: Lapin käistyömatkailukohteet kattavan kartan suunnittelu nousi esille myös kevään työpajoissamme.
Benchmarking-reissu oli hyvä päättää Fiskarsiin, jossa matkailu pohjautuu kulttuurielämyksiin, taiteelle ja muotoilulle. Työpäivän jälkeen Laura pääsi vielä iltakahveille kylään kotiutuneille ystäville, joiden tekemiä tuotteita oli jo päivällä bongannut Onoma Shopista. Ei liene yllätys, että keskustelut jatkuivat päivän teemaan tiiviisti linkittyneinä!
Kesäterveisin,
Laura, Outi ja Piia