Mitä: Yhdessä pohditaan ja kerätään esille ajatuksia toiminnasta yllättävällä tavalla.

Miksi: Annetaan jokaiselle mahdollisuus tuoda esiin omia näkökulmiaan ja rakennetaan yhteistä mielikuvaa. Pohditaan toiminnan hyviä puolia sekä kehityskohteita.

Milloin: Kun halutaan selkeyttää ja vahvistaa toiminnan identiteettiä rennolla otteella.

Miten:

  • Pyydä osallistujia nousemaan ylös ja kokoontumaan ikkunan ääreen.
  • Esitä osallistujille kysymys, esimerkiksi “mitä ryhmästä tulee mieleen?”, ja kirjoita kysymys ikkunan pintaan siihen soveltuvilla liitutusseilla. Kysymyksiä voi olla useita.
  • Kehota osallistujia vastaamaan kysymykseen kirjoittamalla/piirtämällä. Kyniä voi olla useita eri värisiä, joita kaikki saavat käyttää. Kerro myös, kuinka kauan aikaa tehtävään käytetään.
  • Kun aika on kulunut, käykää yhdessä läpi ajatukset, joita ikkunaan on kerätty. Mikäli tuloksia ei voi jättää näkyville työpajan päätteeksi, tallentakaa ne vaikkapa ottamalla kuva lopputuloksesta.

Vinkki: Tehtävän ajaksi voi laittaa taustalle soimaan rentouttavaa musiikkia!

Muuta huomioitavaa: Ranualla käytettiin liitutusseja ja toimitilan isoja ulkoikkunoita. Niiden sijaan voit tietysti käyttää myös muita yllättäviä materiaaleja, kuten perinteisiä liituja asfaltille, tusseja jättipaperille, tekstiilitusseja kangaskassiin tai spraymaaleja oikeaan graffitiseinään.