Mitä: Kerätään ideat ja toiveet yhteiseen pohjaan, minkä jälkeen parhaat niistä valitaan toteutettaviksi.

Miksi: Osallistuja kokee, että häntä kuunnellaan, kun toimintaan vaikuttamiseen on matala kynnys ja toiveiden toteutus tehdään näkyväksi. Edesautetaan sitoutumista.

Milloin: Kun tavoitteena on täsmentää toimintaa vastaamaan osallistujien tarpeita ja haluja sekä tarjota osallistujille vaikutusmahdollisuuksia.

Miten:

  • Tulosta tai askartele esimerkiksi puun muotoinen suuri pohja, johon voidaan kiinnittää ajatuksia liimalappujen avulla.
  • Esittele Ideapuu työpajaan osallistuville. Kerro, että tavoitteena on saada puuhun paljon toimintaan liittyviä ideoita ja toiveita.
  • Keskustelkaa siitä, mitä osallistujat toiminnalta toivovat. Kirjatkaa ajatukset Ideapuuhun.
  • Kun ideoita on kertynyt tarpeeksi, valitkaa yhdessä ideat, jotka halutaan toteuttaa. Äänestäkää tarpeen tullen, mitä tehdään ensiksi.
  • Erottakaa valitut ideat muista ideoista vaikkapa kirjaamalla ne erivärisille tai -muotoisille lapuille tai nostamalla ne puun latvaan.
  • Suunnitelkaa miten ja milloin valitut ideat toteutetaan.

Vinkki: Jättäkää Ideapuu näkyville, jos mahdollista. Voitte myös valita uusia ideoita toteutettavaksi, kun edelliset on tehty. Se muistuttaa osallistujia siitä, että heitä kuunnellaan.

Muuta huomioitavaa: Ylitorniossa menetelmän käyttöä kokeiltiin työpajan lisäksi myös pidemmällä aikavälillä. Ideapuuta voikin hyödyntää arkisena osana toimintaa: aseta puu ja muut tarvikkeet sekä puun käyttöön liittyvät ohjeet sopivaan paikkaan, jotta osallistujat voivat itsenäisesti kirjata toiveitaan puuhun muun toiminnan ohessa. Muista myös suunnitella milloin ja miten puuhun tulleita toiveita käsitellään ja kirjaa se käyttöohjeeseen kaikille tiedoksi.