Mitä: Ryhmään kuulumisen tunteen vahvistaminen tilanteessa, jossa ryhmä ei pääse kokoontumaan.

Miksi: Pidetään yhteistyö käynnissä ja ryhmä kasassa myös etäilyn tai toiminnan tauon aikana. Ehkäistään yksinäisyyden tunnetta ja pidetään yllä yhteisöllisyyttä.

Milloin: Tilanteessa, jossa ryhmä ei pääse kokoontumaan perinteisellä tavalla tai tapaamisia on harvoin.

Miten:

Etätoimintamenetelmiä on lukemattoman monia, ja ideoinnissa tukea voi saada ainakin internetistä, kollegoilta ja tuttavilta. Alla muutamia menetelmiä, joita kartoitimme Ranuan toiminnan tueksi sen joutuessa yllättäen etämoodiin koronapandemian vuoksi.

  • Yhteiset ennalta sovitut hetket esimerkiksi video- tai ryhmäpuhelujen välityksellä auttavat pitämään toimintaa säännöllisenä.
  • Aktiivinen ja säännöllinen osallistujien välinen viestittely auttaa silloinkin, kun tiettyä tapaamisaikaa ei ole sovittu. Kaikkien osallistujien välinen yhteinen chat voi olla myös toimia tehokkaana vertaistukena.
  • Yhteiset haasteet ja tehtävät vaikkapa leikkimielisen kilpailun puitteissa aktivoivat mukavasti ja korostavat tunnetta aikaansaamisesta. Aiheita ja tehtäviä on monenlaisia, tässä muutama esimerkki:
    • Valokuvan ottaminen jostain kohteesta ja sen jakaminen muille
    • Kirjakerho haastaa jokaisen osallistujan lukemaan ja jakamaan ajatuksiaan
    • Reseptihaaste: mitä osallistujat saavat loihdittua kaappiensa sisällöstä?

Muuta huomioitavaa: Kaikki edellä mainitut ideat auttavat pitämään yhteyttä osallistujiin. Henkilökohtaisen yhteydenpidon tärkeys korostuu entisestään etäilyn aikana. Etsi siis sopiva keino ja kokeile rohkeasti yhteydenottoa. Tärkeintä ei ole se, miten yhteyttä osallistujiin pidetään yllä, vaan se, että niin tehdään. Myös heillä voi olla ryhmän kasassa pitämiseen liittyviä toiveita, joita voit hyödyntää.