Mitä: Tehtävän läpikäynti sen suorittamisen jälkeen. Tuodaan esille osallistujien merkitys ja onnistumiset tekemällä saavutukset näkyväksi.

Miksi: Tiiviin työskentelyn jälkeen on tärkeää pysähtyä hetkeksi antamaan ja vastaanottamaan myönteistä palautetta. Katsaus siihen, mitä kaikkea on saatu aikaan, auttaa vahvistamaan positiivista identiteettiä sekä pystyvyyden kokemusta.

Milloin: Tehdyn työn päätteeksi. Keskustelusta sovitaan kuitenkin jo tehtävän alussa, jotta sitä osataan odottaa ja ettei se varmasti unohdu.

Miten:

  • Kun uusi tehtävä tai projekti on alkamassa, suunnittele miten toiminta näkyy osallistujille.
  • Näkyväksi tekeminen voi tarkoittaa esimerkiksi suoritettujen tehtävien yliviivausta, konkreettisen lopputuloksen näyttämistä tai yhteisten muistiinpanojen kirjaamista.
  • Tehtävien jälkeen keskustelkaa niistä yhdessä kaikkien osallistujien kanssa. Muistuttakaa toisianne siitä, mitä on saatu aikaan ja mitä kaikkea tulikaan tehtyä lopputuloksen saavuttamiseksi. Tuo esille pientenkin asioiden tekemisen merkitys.

Vinkki: Näkyväksi tekeminen helpottuu, jos tehtävissä käytetään visuaalisia apuja ja jaettuja työpohjia. Ranualla tässä hyödynnettiin Meidän lista -menetelmää. Tehtävien suorittaminen tuli näkyväksi sitä mukaa kun niitä viivattiin yhdessä yli tehtävälistasta. Pitkä lista tehtyjä tehtäviä auttoi huomaamaan, miten pienistä palasista voi syntyä suuri lopputulos.