Mitä: Suunnitellaan yhdessä konkreettista toimintaa helposti ymmärrettävällä tavalla.

Miksi: Auttaa selkeyttämään tekemistä ja antaa osallistujille mahdollisuuden vaikuttaa siihen. Oma tekeminen koetaan merkitykselliseksi, kun se nähdään osana kokonaisuutta.

Milloin: Aloitettaessa jotain, joka vaatii suunnittelua ja jonka toteuttamiseen halutaan osallistaa koko porukka. Esimerkiksi juhlien järjestäminen tai projektin aloittaminen.

Miten:

  • Tulosta tai askartele tarpeisiin sopiva tehtävälista. Tehtävälistassa tulisi olla osiot ainakin sille, mitä asioita ollaan tekemässä ja millaisia osatehtäviä jokainen niistä sisältää.
  • Kokoontukaa osallistujien kanssa tehtävälistan ääreen. Kerro minkä asian toteuttamista varten olette täyttämässä listaa ja merkitkää se otsikoksi, esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhla.
  • Käsitelkää ensin, millaisia isompia kokonaisuuksia tai asioita tulisi hoitaa. Juhlien järjestämistä varten niitä voivat olla vaikkapa ruoka ja kutsut.
  • Miettikää tämän jälkeen yhdessä, millaisia tehtäviä asioiden hoitamiseen liittyy, esimerkiksi kakkupohjien paisto, kakun koristelu ja kutsujen kirjoitus.
  • Aikatauluttakaa yhdessä listan tehtävät vaikka kalenteriin.
  • Jakakaa tehtävät niin, että jokaiselle löytyy sopivaa tekemistä!

Vinkki: Meidän listaa voit täydentää Kaikille tekemistä ja Me tehtiin -menetelmillä, niin saat kattavan pohjan koko projektille!

Muuta huomioitavaa: Ranualla menetelmää hyödynnettiin sekä itsenäisyyspäivän juhlan että viestintäprojektin suunnittelussa. Juhla toteutettiin nopeasti, kun taas viestintäprojektiin varattiin reilusti aikaa. Tehtävien listaaminen yhdessä havainnollistavalla tavalla voikin sopia todella monenlaisiin tilanteisiin.