ŌURA hyvinvointisormus

Suomalaisen yrityksen Oura Health:in kehittämä hyvinvointisormus huokuu tulevaisuutta! Sormus mittaa käyttäjänsä unen laatua, aktiivisuutta ja kehon palautumista sekä fyysisestä, että psyykkisestä suoriutumisesta. Palautteen Oura antaa bluetoothin välityksellä suoraan käyttäjänsä älypuhelinsovellukseen. Sormuksen akku kestää 2-3 päivää, eli sitä ei tarvitse olla jatkuvasti lataamassa. Oura Sormus toimii siis aktiivisuusrannekkeen tavoin, mutta  on tarkempi ja monipuolisempi kuin useimmat aktiivisuusrannekkeet. Ja kaikki nämä yhdistettynä yhteen sormukseen!

Rahoittajina Ouralla on useita nimekkäitä tekijöitä, mm. Marko Ahtisaari, sarjayrittäjä Jyri Engeström, Lifeline Ventures ja oululainen yksityissijoittaja Petteri Vanhanen.

Ylemmässä videossa näkyy sormuksen vanha malli. Viime vuoden lopussa julkistettiin uusi malli sormuksesta, joka näkyy alla olevassa videossa. Sormus on siis entistä pienempi, sirompi ja tavallisen sormuksen näköinen!

Sormus pitää sisällään seuraavaa teknologiaa:

 • Kaksiytiminen ARM Cortex -pohjainen ultra low power -mikrokontrolleri
 • Sormuksen sisäinen flash-muisti, johon mahtuu mittausdataa yli 6 viikon ajalta
 • PPG-sensorit, jotka mittaavat eri infrapunavalon taajuuksilla toimivia sydämen sykepulssin aaltomuotoja ja sen amplitudin muutoksia sekä sykkeiden välisiä etäisyyksiä
 • 3D-kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi
 • Lämpötila-anturit, jotka mittaavat 0,05 asteen resoluutiolla ihon lämpötilan muutokset ympärivuorokautisesti sekä yön aikana kehon lämpötilan muutokset.
 • Täysin vesitiivis rakenne vähintään 100 metriin asti
 • Bluetooth Smart, lentotila-toiminto.

(Lähde https://www.helins.fi/artikkelit/oura-sormus/)

Mitä sormus siis mittaa?

Päivän aikana sormus mittaa aktiivisuutta sekä aktiivisten jaksojen keston, intensiteetin, aktiivisuuden aikana kulutetut kalorit sekä kalorien kokonaiskulutuksen. Myös paikallaan vietetty aika mitataan ja mikäli paikallaan ollaan yli 50min, sormus hälyttää liikkumaan.

Yöllä sormus mittaa unen laatua, unen vaiheita, sydämenlyönnit, leposykekäyrän ja sykevälivaihtelun. Yöllä sormus myös kerää tietoja kehon liikkeistä ja lämpötilan vaihtelusta.

Mitä tällainen lysti kustantaa?

Sormuksen voi ostaa useammalta eri nettisivustolla. Hintaa sormukselle tulee yli 300 euroa, mutta sormuksen voi ostaa myös osamaksulla.

Mihin sormusta voi hyödyntää?

Sormus antaa henkilökohtaista ohjausta mm. unen laadun ja suorituskyvyn parantamiseksi sekä kuormituksen tasapainottamiseksi. Käyttäjä saa tietoa oman kehonsa toiminnasta ja yksityiskohtaista tietoa kunkin vaikuttavan tekijän osalta. Sormus voi auttaa ymmärtämään, miten oma keho reagoi päivittäisiin elämänvalintoihin ja rytmiin.

Ouran avulla voi seurata omaa palautumista unen aikana. Tämä auttaa käyttäjää sovittamaan oman elämänrytminsä palautumisen kannalta optimaaliseksi.

Myös erilaiset valmentajat, lääkärit ja tutkijat ovat löytäneet sormuksen ja se antaakin heille tietoa käyttäjän elämäntavoista. Esimerkiksi Piilaaksossa on lääkäreitä, jotka käyttävät sormusta asiakkaidensa valmentamiseen. Myös Stanford Reach Institute on validoinut sormuksen unen mittaukseen. Sormus antaa asiantuntijoille arvokasta tietoa, jota voi hyödyntää asiakkaan elämäntapojen parantamisen ohjeistamiseen.

Harmiksemme ryhmällämme ei ollut mahdollisuutta kokeilla sormusta käytännössä. Sormuksen käyttö olisi mielenkiintoista, ainakin aluksi. Mutta loppuuko into alkuhuuman jälkeen? Sormus on myös melko kallis kertaostos, mikäli sormusta ei tulisi käytetettyä.

Oura on kuitenkin mielenkiintoista uutta teknologiaa ja mikäli käyttökokemuksia joltain löytyy, olisi niitä mukava kuulla!

Lähteet:

https://ouraring.com/

https://www.talouselama.fi/uutiset/oura-kutisti-sormuksen-hyvinvointisormuksen-kehittaja-julkaisi-uuden-sukupolven-laitteen-slushissa/abcdaddc-14cf-3dfd-837b-2789d95afb4a

https://www.helins.fi/artikkelit/oura-sormus/

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisten-kehittama-hyvinvointisormus-houkuttaa-kovia-rahoittajia/EF89izQu

https://www.terveystehdas.fi/store/p168/Oura_-_%C3%84lysormus_.html

https://kulma.elisa.fi/elamasi-tasapainoon-oura-hyvinvointisormuksella

 

5 thoughts on “ŌURA hyvinvointisormus

 1. Minähän olen kaikennäköisten hyvinvointijuttujen siis teknologian suurkuluttaja. tekin tuossa haastattelun lopussa totesitte, loppuisiko into alkuhuuman jälkeen. En tiedä jaksaisinko pitää tuota sormusta??

 2. Mielenkiintoinen juttu! Aktiiviranneke löytyy itseltänikin, mutta tästä sormus-mallista en ollut vielä kuullutkaan! Onhan sormus näppärämpi käyttää kuin ranneke.
  Seuraavaksi markkinoille tulee varmaan vastaava korvakoru tai ihon alle laitettava kapseli.
  Ihmisestä kerätyn datan määrä ja laatu on tulevaisuudessa rajaton! Tulevaisuustutkija Sari Stenforsin mukaan ihmisen henkilökohtainen data on jopa kaupattavissa – voin myydä omaa dataani lääkefirmoille esimerkiksi tutkimuskäyttöön!

  • Kiitos mukavasti kirjoitetusta postauksesta. Sormuksesta en ole koskaan aiemmin kuullut, mielenkiintoista uutta teknologiaa ja vielä Suomesta! Sormuksen koko asiaa jäin miettimään, onkohan sen valinta vaikeaa ja miten onnistuu tilaamalla. Sormien kokokin muuttuu lämpötilan ja nestekertymän mukaan, mutta sitten varmaan laitetaan periaatteella siihen sormeen mihin mahtuu. 😀
   Akun kesto oli 2-3 päivää niin mitenkähän jos akun vaihto jossain vaiheessa edessä, onko mahdollista vai onko sormuksen käyttö tienpäässä?

 3. Todella mielenkiintoinen juttu! Hyvinvointiteknologia kehittyy jatkuvasti. Ihmisten hyvinvointia seuraavia laitteita tuntuu tulevan koko ajan. Pohdiskelen, että mitä kaikkea hyvinvointiteknologian nopea kehittyminen saa aikaa… Tiedämmekö kohta jo itsestämme liikaa? Tuntuu, ettei kehittymisen vauhdissa pysy

 4. Aktiivirannekkeet ja hyvinvointisormukset ovat erittäin mainioita keksintöjä mutta esimerkiksi sairaanhoitajan työssäni en voi työpäivän aikana hyödyntää näitä laitteita, jolloin se ei mielestäni sitten palvele kaikessa tarkoituksessaan. Onkohan joku jo keksinyt esim. kengän pohjalliset, jotka keräisivät saman datan 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *