Terkkuja Savonlinnan käsityökohteista

 

Heinäkuussa hankehenkilökuntamme matkasi itä- ja etelä-Suomeen benchmarkkaamaan erilaisia käsityömatkailukohteita. Ensimmäisenä pysähdyspaikkanamme oli Savonlinna, jossa tutustuimme moneen mielenkiintoiseen kohteeseen. Savonlinnassa toimii  Craft & Design Savonlinna -verkosto, johon tällä hetkellä kuuluu yhdeksän yritystä. Verkoston toiminta on aktiivista, yrittäjät järjestävät esimerkiksi erilaisia tapahtumia yhdessä sekä harjoittavat yhteismarkkinointia. Keskustelimme useamman verkostoon kuuluvan yrittäjän kanssa, ja kaikki olivat erittäin tyytyväisiä verkoston toimintaan.

Heltimoisen Talo, Linnankatu 10, Savonlinna

Linnankadun varrelta löytyy useita kulttuurikohteita, esimerkiksi Heltimoisen talo, joka toimii verkoston pääpaikkana. Paikalla toimi tällä hetkellä neljä käsityöläistä. Heidän ja muiden paikallisten käsityöläisten tuotteita oli myynnissä tässä kauniissa vanhassa puutalossa, ja osa käsityöläisitä myös työskenteli samoissa tiloissa. Tutustuimme käsityöläisten tuotteisiin, toimintaan ja saimme hyviä vinkkejä sekä täydennyskoulutukseemme ja esimerkiksi käsityöyrittäjien verkoston luomiseen. Heinäkuu on Savonlinnassa vilkkainta matkailusesonkia ja puodit olivatkin täynnä asiakkaita.

Runo-design on yksi Heltimoisen talon liikkeistä

 

Elise Kososen keramiikkaa Studio Ilossa.

Linnankadun sataman päässä sijaitsee ihastuttava Studio ILO, galleria- ja työtila. Esillä olleissa Katriina Kaijan ja Elise Kososen teoksissa tutkitaan luontoteemaa. Pääsimme keskustelemaan keraamikko Elise Kososen kanssa hänen keramiikastaan ja taiteen syntyjuurista. Niistä hänellä olikin hyvin inspiroivia tarinoita kerrottavanaan, esimerkiksi muovi ja muovinkulutus on inspiroinut häntä käyttämään mm. kuplamuovia tuotteiden valmistuksessa.

Hyvä esimerkki kulttuurimatkailusta on myös Galleria Linnankatu 13, jossa eri puolilta Suomea kotoisin olevat taiteilijat (mm. Elina Länsman Nuorgamista) pitävät yhteisnäyttelyä joka kesä. Tämän vuoden näyttely on nimeltään Luonnon jälkiä, ja oli galleriassa jo 11. näyttely. Taidenäyttelyn lisäksi tilassa järjestetään esimerkiksi konsertteja. Talvisin tila toimii päiväkotina, mikä osoittaa erittäin hyvää luovuutta tilojen käytössä!

Galleria Linnankatu 13:n näyttelyn taiteilijat.

Matias Liimatainen: Mätäs

 

Vierailimme myös TaitoShopissa, jossa oli parhaillaan Jukka Rintalan näyttely Muodin puutarha. Myös itse taiteilija oli paikalla yllätykseksemme. TaitoShopissa oli näyttelyn ohella hyvin esillä paikkakuntalaisia käsityö- ja ruokatuotteita.

Taito Shopin sisäänkäynnillä meitä tervehti neilikkameri ja Jukka Rintalan teoksen pohjalta tehty näyttelyjuliste.

Savonlinnan seppä Teppo Nousiainen.

Savonlinna seppä, Teppo Nousiainen sulatti sydämemme sekä luovuudellaan että ystävällisyydellään. Sepän paja sijaitsee Savonlinna kaupungin ulkopuolella, mutta on ajomatkan arvoinen. Seppä on pitkän linjan käsityöläinen ja se näkyy hänen monipuolisessa repertuaarissaan. Hän tekee sekä taidetta että käyttöesineitä monipuolisesti koruista käsintaottuihin kaiteisiin, lisäksi hänen palveluihinsa kuuluvat mm. nahkatyöt ja kurssitoiminta. Teppo Nousiainen kuuluu myös Craft&Design Savonlinna -verkostoon, ja oli sitä kautta tutustunut muihin käsityöläisiin, joiden kanssa tekee nykyään yhteistyötä.

Savonlinnasta suuntasimme Mikkeliin, jonka antiin perehdytämme teidät seuraavassa postauksessa. Pysy kuulolla!

Kesäterveisin,

Piia, Laura ja Outi

Vastaa

Your email address will not be published.