JÄNNITTÄÄKÖ?

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Apua! Perhosia vatsassa, suu kuivaa, huimaa, heikottaa, kädet hikoavat, sydän tykyttää! Kun jännittää, on vaikea keskittyä muuhun kuin kropan tuntemuksiin. Ajatukset ruokkivat jännitystä: ”apua, en osaa”, ”apua, mokaan ja kaikki nauraa”. Silloin tekee mieli paeta ja olla menemättä koko tilanteeseen, keksiä ehkä jokin tekosyy tilanteen välttämiseksi. Tuttuja tuntemuksia suurimmalle osalle ihmisistä.

Lupa jännittää

Kun jännittää, elimistön reaktiot voimistuvat. Usein nämä reaktiot, kuten sydämen tykyttely, käsien tärinä ja punastelu tulkitaan huonoiksi asioiksi, joita muut eivät saisi missään nimessä huomata. Jännittäminen kasvaa entisestään, kun on pakko yrittää esittää, että yhtään ei jännitä. Oikeastaan pitäisi toimia ihan toisin ja antaa itselleen lupa jännittämiseen.

Mikä meitä oikein jännittää?

Esiintyminen, kanssakäyminen toisten kanssa, mokaaminen. Jokainen meistä jännittää joskus. Jännittäminen on luonnollista. Usein luulemme, että kukaan muu ei jännitä. Oletamme, että muut ovat rentoja ja itsevarmoja. Jännittävissä tilanteissa kuvittelemme usein myös, että kaikki huomaavat jännittämisemme. Tosiasia on kuitenkin se, että yleensä toiset eivät kiinnitä paljoakaan huomiota siihen, jännittääkö joku. Faktaa on myös se, että jännitys häiritsee sinua itseäsi enemmän kuin muita. Jännittämisen kanssa on helpompaa tulla toimeen, kun sen hyväksyy osaksi itseään.

Jännittäminen voimavaraksi – uskalla innostua!

Jännityksestä kertominen muille vie siltä useimmiten pahimman terän. Jännittämistä voi helpottaa itsetunnon vahvistuminen ja itsensä hyväksyminen herkkänä tai ujona. Jännittäviä tilanteita ei myöskään kannata vältellä, koska silloin jännitys vain lisääntyy ja kynnys lähteä uusiin tilanteisiin kasvaa. Kun altistaa itseään sopivasti jännittäviin tilanteisiin, jännittäminen vähentyy ajan kanssa.

Jännittäviin tilanteisiin kannattaa valmistautua jonkin verran etukäteen. Voit harjoitella tulevia jännittäviä tilanteita ennakkoon, vaikkapa peilin edessä tai jonkun läheisesi kanssa. Esitettävän asian tunteminen myös auttaa esiintymisessä. Tiedät mistä puhut. Kohtuus kuitenkin siinäkin. Liika miettiminen ja valmistautuminen eivät aina ole hyväksi. Voi alkaa jännittää sitä, muistatko sanoa kaiken niin kuin harjoittelit.

Voisitko antaa itsellesi luvan olla änkyttävä ja punastelevakin? Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen. Ota huumori mukaan. Koeta päästää irti ajatuksesta, että sinun pitäisi esiintyä niin, ettet yhtään mokaa. On mukavaa kokeilla sallivuutta ja lempeyttä itseä ja muita kohtaan! Anna itsellesi tilaa innostua ja osallistua aina, kun se tuntuu mahdolliselta. Pienin askelin eteenpäin.

Keinoja jännittämisen lievittämiseksi