POTKUA OPISKELUUN

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Oletko miettinyt, milloin olet tehokkaimmillasi? Heti aamutuimaan vai käynnistytkö vasta iltapäivän puolella? Valitettavasti emme voi useinkaan valita työskentelyaikaa, mutta paljon keskittymistä vaativat työt kannattaa sijoittaa päivän virkeimpään hetkeen.

Kannattaa myös miettiä, onko kotisohva todellakin se paras paikka työskennellä. Nimittäin kotona villakoirat huutavat tarttumaan imuriin, juuri nyt on tärkeää tiskata tiskit ja järjestellä vaatekaappi kuntoon ja niin edelleen. Tuttua meille kaikille. Tällaisten sijaistoimintojen määrää voi kuitenkin helposti säädellä siirtämällä opiskelu muualle vaikka korkeakoulun itsenäisen opiskelun tiloihin tai kirjastoon. Muualla työskentelyn etuna on  selkeä raja opiskelun ja vapaa-ajan välillä. Kun suljet kirjaston oven takanasi, voit unohtaa opiskelun ja siirtää aivosi vapaa-ajan tilaan.

Kokeile työskennellessäsi myös somehiljaisuutta ja nettipaastoa, sillä ajatuksen keskeytyminen tarkoittaa useimmiten sitä, että joudut palauttamaan mielesi uudelleen siihen, mitä olit hetki sitten tekemässä. Tehokkaan työskentelyn yksi kulmakivistä on se, että karsii häiriötekijät minimiin. Muutama tunti tehokasta työskentelyä ja olet jälleen tavoitettavissa.

Muistathan, että saavillinen perunoita kuoritaan peruna kerrallaan! Eli pilko siis tehtävä työ pienempiin kokonaisuuksiin. Avuksi voit ottaa luettelot tai miellekartat. Pala kerralla työskentely lisää myös motivaatiota, koska yhden osan valmistuminen tuottaa sinulle onnistumisen kokemuksen. Onnistumisen kokemus taas antaa potkua seuraavan osan tekemiseen. Ja tätä kautta vahvistuu luottamus siihen, että tehtävä kyllä valmistuu.

Fokuskellon avulla voit rytmittää ja tauottaa opiskeluasi. Usko pois, se toimii! Fokuskello perustuu Pomodoro-tekniikkaan, jonka avulla moni opiskelija on löytänyt apua keskittymiseen. Yksinkertaisesti työskentelyä rytmitetään tauoilla. Apuna tässä toimii esim. muna- tai herätyskello. Fokuskello ajatus pähkinänkuoressa:

    1. Valitse tehtävä.
    2. Mieti paljonko sinulla on aikaa käytettävissä ja mitä pystyt realistisesti saamaan tuossa ajassa aikaiseksi.
    3. Mieti, kuinka pitkään pystyt yhdellä istumalla keskittymään. Tämä määrittelee yhden työskentelyosion keston.
    4. Pilko valitsemasi tehtävä sellaisiin osiin, kuin uskot yhden työskentelypätkän aikana ehtiväsi tehdä.
    5. Käynnistä kello ja ala työskennellä.
    6. Kun kello soi, lopeta työskentely ja pidä viiden minuutin tauko. Aseta hälytys tauon päättymisen merkiksi. Tauon aikana tee asioita, jotka vievät ajatuksesi pois tehtävästä.
    7. Kun tauko päättyy, jatka työskentelyä.
    8. Neljän työskentelyjakson jälkeen pidä pidempi tauko. Syö, juo tai käy happihyppelyllä.

Fokuskellon avulla opiskelemista voit testata osallistumalla korkeakoulukuraattorien vetämään opiskeluretriittiin. Retriitti on ohjattu yhdessä opiskelun paikka, jossa jokainen keskittyy omaan tehtäväänsä. Tutustu opiskeluretriittiin