TAUKO KANNATTAA AINA

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Tauko opiskelun lomassa vireytttää ja auttaa keskittymään. Hoksauta itseäsi asettamalla puhelimeesi hälytys tauon merkiksi. Kannattaa kuitenkin siirtää puhelin lentokonetilaan, ettei muu puhelimen toiminta keskeytä työskentelyäsi. Näppärä apukeino opiskelun tauottamiseen on myös työterveyslaitoksen fokuskello. Kuraattoripalveluden opiskeluretriitti tarjoaa mahdollisuuden ottaa tämä menetelmä haltuun.

Tauon aikana kannattaa haukata vaikkapa välipalaa tai juoda kupponen kahvia tai teetä. Kokeile irroittautua opiskelun ajatuksista, pysähtyä ja syödä h i t a a s t i. Nauti kaikin aistein tästä hetkestä. Kiinnitä huomio siihen, miltä välipalasi, näyttää? Miltä se tuoksuu? Maistuu?

Toisinaan voi olla mukava jakaa kahvitauko ystävän kanssa, vaikka virtuaalisestikin. Porinahetki voi piristää, kannustaa tai saada nauramaan.  Muistathan myös juoda vettä riittävästi opiskelupäivän aikana, sillä se tekee hyvää sekä aivoille että keholle.  Juomisen muistaa paremmin, jos varaa vesikannun tai juomapullon työpisteelle valmiiksi.

Tankkauksen ohella erilaiset taukojumpat ja venyttelyt ovat hyvä vaihtoehto taukoaktiviteetteihin. Esimerkiksi Jumppakissan taukojumppa vetreyttää ja saa veren kiertämään kropassa. Lisää taukojumppavinkkejä löydät esimerkiksi Opiskeluretriitti – sivultamme. Suosittelemme kokeilemaan myös aivojumppaa.

Jos tuntuu siltä, että taukoihin kaipaisi jotain uutta, poimi kokeiluun jokin seuraavista vinkkeistämme:

  • KESKITY HENGITTÄMISEESI. Istahda alas. Tunne lattia jalkapohjillasi ja istuin koko kehollasi. Sulje hetkeksi silmäsi ja hengittele rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos. Anna ajatustesi virrata vapaasti tai tyhjennä mielesi. Muutaman minuutin päästä venyttele itsesi virkeäksi.
  • PIIPAHDA PIHALLA. Jos ajatukset ovat alkaneet kiertää samaa rataa, kierrä kortteli. Eteenpäin vievät askeleet saavat ajatuksetkin liikkeelle.
  • LUONTO RAUHOITTAA JA VÄHENTÄÄ STRESSIÄ. Maiseman ihailu ikkunasta, puistonpenkiltä tai valokuvasta rauhoittaa mieltä kiireen keskellä. Virtuaalinen metsäkävely tuo luonnon hyvinvointivaikutukset työpöydän ääreen. Työpöydällä olevan viherkasvin hoivaaminen toimii myöskin stressin lievittäjänä.
  • PYSÄHTYÄ VOI MYÖS KAMERAN KANSSA. Lempeä linssi – harjoituksen avulla voit huomata tämän hetken kauneutta. Pysähdy ja istahda alas. Voit myös piipahtaa pihalla.  Hengittele ja anna katseesi liikkua. Kun katseesi löytää jotain sinua miellyttävää, ota siitä kuva muistoksi. Jos haluat tutustua Lempeä linssi- metodiin tarkemmin, lisätietoa löytyy kirjasta Lempeä linssi -Valokuvaus tienä läsnäoloon. (kirj. Johanna ja Juha Tanska).
  • VOIMABIISIN KUUNTELU ja sen mukaan liikkuminen antaa takuulla potkua opiskeluunkin.
  • Lontoon National  Galleryn tuottaminen lyhyiden SLOW LOOKING MEDITATITON videot opastavat meitä hitaaseen katseluun. 
  • Muistathan, että myös HETKI HILJAISUUDESSA rauhoittaa mieltä ja aivoja. Istu ja kuuntele ympäristösi ääniä.
  • Ja aina ennen taukoa kannattaa KEHUA ITSEÄ hyvin tehdystä työstä.