VOIMAVAROJEN TANKKAUS

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Vanha sanonta ”työ ei tekemällä  lopu”, on itse asiassa ihan totta tänäkin päivänä. Mielestämme työskentelyyn, niin kuin opiskeluunkin, tulisi ottaa mukaan kestävän kehityksen ajatusta. Ajatus pohjautuu siihen, että tulevaisuudessa työurat ovat pitkiä ja joudumme todennäköisesti työskentelemään monen eri asian äärellä yhtäaikaisesti. Tällöin tarvitaan kykyä palautua työstä.

Suosittelemmekin pikajuoksun sijaan ”kestävyysurheilua”. Oleellista on pitää huolta omasta jaksamisesta ja tankata säännöllisesti voimavaroja työskentelelyyn. Olemme koonneet tälle sivulle muutamia asioita, joiden avulla uskomme voimavaratankkauksen onnistuvan. Voimavarareseptejämme ovat mm. liikkuminen, mielekäs tekeminen, hengähdyshetket, myötätuntoinen suhtautuminen ja luovuus.  Tutustu mielenhuollon vinkkeihimme:

Mielekästä puuhaa

Milloin viimeksi teit jotain, josta sait iloa ja virtaa omaan arkeesi? Millaisia asioita kuuluu mukavien asioiden listallesi? Onko tapanasi siirtää kivat jutut hamaan tulevaisuuteen, sitten kun…? Varaa kalenteriisi aikaa myös itsellesi. Jos mukavaa tekemistä on vaikea keksiä yhtäkkiä, voit laatia oman mukavien asioiden listan, josta voi poimia jotain kivaa tarvittaessa. Se mitä listalta löytyy, on jokaisen itsensä pohdittava, sillä joku lataa akkuja kuntosalilla, joku toinen kaveriporukassa ja joku olemalla itsensä kanssa ihan hiljaa.

Hengähdyshetkiä

Miten sinä rauhoitat mieltäsi? Kuinka saat kehosi jännitystilat löysäämään? Entä  huolehditko riittävästä levosta? Unesta kaikki lähtee liikkeelle. Ajan nipistäminen opiskeluun esimerkiksi yöunista kostautuu takuuvarmasti ajan myötä. Eikä oppiminen väsyneenä oli niin tehokasta kuin hyvin nukutun yön jälkeen. Kannattaa tutustua Mielenterveysseuran rentoutumisharjoituksiin, joiden kautta on mahdollista rauhoittaa levotonta mieltä ja kehoa. Niistä on hyötyä myös keskittymistä vaativien tilanteiden edessä.

Lempeyttä ja ymmärrystä itseä kohtaan

Millaisia vaatimuksia asetat itsellesi opiskelun tai elämäsi suhteen? Suhtaudutko itseesi kuin parhaaseen ystävääsi? Myötätuntoinen ja ymmärtävä suhtautuminen itseen on yllättävän vaikeaa. On helpompaa vaatia joltakulta toiselta vähemmän kuin itseltään. Mutta tätäkin taitoa voi harjoitella. Voit aloittaa esimerkiksi pohtimalla, puhuisitko jollekin toiselle samalla tavalla kuin itsellesi? Vinkkejä liiallisten vaatimusten taltuttamiseen löytyy YTHS:n Vaativuuden tarinasta sekä Viva!-hankkeen Pienestä myötätunto-oppaasta.

Luovaa tekemistä

Pidätkö käsitöistä tai viihdytkö museoissa, konserteissa tai teatterissa? Onko jokin harrastus, jonka olet pitkään halunnut aloittaa? Käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa ajattelutyöhön. Ja kulttuuriharrastuksia on monenlaisia , kuten musiikkia, kuvataidetta, valokuvausta, tanssia, teatteria, klovneriaa, kirjoittamista, runopiirejä… Aloittamisen esteitä on monia. Ei ole aikaa, en ole hyvä jne. Syitä riittää, mutta joskus voi vain kokeilla. Tarttua pensseliin tai sulkakynään ja tehdä tekemisen vuoksi. Lopputulema ei ole tärkeintä, vaan matka itsessään. Ja kulttuuria voi toki harrastaa katsomalla ja kuuntelemallakin. Leffailta kavereiden kanssa, kaupunginorkesterin ilmaiskonsertit, taidenäyttelyt odottavat kävijöitä. Kokeile ja virkisty!

Liikkumalla hyvää mieltä

Millaisesta liikunnasta sinä pidät? Muistatko miltä tuntuu jälkikäteen, kun on lähtenyt liikkeelle, vaikkei niin huvittanutkaan? Liikunnallahan on tunnetusti myönteinen vaikutus jaksamiseen. Se millaisesta liikunnasta pitää on tietysti hyvin yksilöllistä ja joskus kannattaa kokeilla jotain uuttakin. Eikä kannata unohtaa hyötyliikunnan merkitystä ja kävellä vaikkapa portaita hissikyydin sijaan. Puhumattakaan ”vihreästä” liikunnasta. Tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia ulkoilmassa kohottaa itsetuntoa ja mielialaa. Ulkoillessa voi kokeilla myös Metsämieli harjoituksiin. Jos liikkeelle lähtö tuntuu ylivoimaiselta , pyydä mukaan joku kaveri. Jos kaipaat vinkkejä tai tukea liikuntaharrastukseen, kysäise hyvinvointiohjaajaltamme henkilökohtaista ohjausaikaa. Lisätietoa korkeakoululiikunnan palveluista löydät liikunta ja hyvinvointi – sivulta.