RIITTÄÄKÖ AIKA, MUISTANKO KAIKEN?

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Kokemustemme mukaan iso osa opiskelijoista pohtii näitä kysymyksiä, satunnaisesti tai koko ajan. Meidän ratkaisumme tilanteeseen on aktiivinen suunnittelu. Mitä se tarkoittaa? Käytännössä ajatuksena on hallinnan tunteen lisäämistä omiin opintoihin nähden. Kun tiedät mitä teet ja milloin teet, pystyt rauhallisin mielin keskittymään juuri tällä hetkellä tehtäviin töihin.

Mitä ja mihin mennessä? Jos osaat vastata näihin kysymyksiin, olet jo pitkällä. Jos et, selvitä vastaukset esimerkiksi Moodlesta tai opettajaltasi.

  • Laadi tämän tiedon pohjalta itsellesi tehtävälista. Kunkin tehtävän voi kirjoittaa myös erilliselle paperinpalalle, jolloin tehtävien järjestely on helpompaa.
  • Voit hyödyntää tehtävilistojen tekemisessä myös erilaisia sovelluksia, kuten: Todoist, Mindly (mind mapping) tai Google Keep
  • Järjestele tehtävät kiireellisyyden mukaan, joko tehtävälistan tai erillisten tehtävälappujen avulla.
  • Arvioi sen jälkeen kunkin tehtävän osalta, kuinka kauan aikaa tarvitset sen tekemiseen. Tehdäänkö tehtävä nopeasti pois alta vai tarvitaanko enemmän aikaa.

Seuraavassa vaiheessa suosittelemme kalenterin tai lukujärjestyksen esille ottamista. Ota huomioon, että paperiversion etuna on kokonaisuuden helpompi hahmotettavuus. Kalenteriin tai lukujärjestykseen  kannattaa kirjata palautus-, tentti- ja luentopäivien ohella myös itsenäinen opiskelu ja ryhmätyöt. On makuasia suunnitteleeko itsenäistä opiskelua päiväkohtaisesti jo tässä vaiheessa. Toisilla näin yksityiskohtainen suunnittelu antaa potkua tekemiseen, toisilla tuottaa ahdistusta. Silloin kannattaa kirjoittaa kalenteriin ainoastaan itsenäisen työskentelyn ajat ja katsoa kyseisenä aikana mitä alkaa tekemään.

Vaikka suosittelemmekin perinteisempää ajankäytön suunnittelun apuvälinettö, myös mobiililaite kannattaa ottaa käyttöön esimerkiksi muistuttajan rooliin. Eli puhelin kannattaa asettaa hälyttämään tärkeistä tapaamisista tai aikarajoista, mielellään vaikkapa päivä etukäteen.

Selkeän kuvan ja hyvän suunnittelun lisäksi tarvitaan sujuvuutta opiskeluun. Siihen vinkit täältä.