Hyvinvointisovellusten kokeilu/NTC ja tinnituksen hallinta sovellus

Parhaillaan opiskelemaani hyvinvointiteknologian opintojaksoon (kesä 2018) sisältyy yhtenä tehtävänä kokeilla jotain hyvinvointiteknologian sovellusta ja kirjoittaa siitä tänne blogiin käyttäjäkokemuksia.

Liikuntaharjoitus aplikaatio

Valitsin kokeiluun NTC (Nike training) -liikunta aplikaation, jossa on valmiina harjoitusohjelmia erilaisiin liikuntatreeneihin. Aplikaatio löytyy osoitteesta: https://www.nike.com/fi/en_gb/c/nike-plus/training-app?ref=https%253A%252F%252Fwww.google.fi%252F.

Tutustuin alustavasti aplikaatioon, joka vaikutti mielenkiintoiselle. Päästäkseen alkuun, käyttäjän on ladattava älylaitteelleen sovellus, jonka jälkeen luotava tili sekä syötettävä itseään ja liikuntatottumuksiaan vastaavat tiedot sovellukseen. Näiden perusteella aplikaatio luo käyttäjälle henkilökohtaisen treeniohjelma kokonaisuuden. Treeniohjelmat vaihtelevat ajallisesti pituudeltaan riippuen siitä, harjoitetaanko lihaskuntoa vai kestävyyttä. Jokainen treeniohjelma kertoo sanallisesti ja näyttää kuvaruudulla kolmiuloitteisen piirretyn henkilön tekevän harjoitusliikkeitä. Kokeilin sovellusta iPhone-älypuhelimellani.

Ongelmana vain tämän aplikaation käytössä oli se, että harjoitteiden tekemiselle täytyy löytyä aika ja paikka. Minulle sellaista ei tullut, koska sairastelin paljon kevään ja kesän aikana pitkäkestoisia nuhakuumeita. Sairasteluni vuoksi en päässyt aloittamaan treeniohjelmaa. Pystyin ainoastaan tekemään omia viikoittain toistuvia kehonhuolto harjoitteitani, joita sain lisättyä kyllä aplikaatioon ylimääräisinä harjoitteina. Päätin siirtää tämän aplikaation kokeilua myöhemmäksi, joten tässä blogissa aplikaatioon en enää palaa. Seuraavassa kuitenkin kuvakaappauksia aplikaation kokeilusta.

 

Hyvinvointiaplikaatio rentoutumiseen ja huomion suuntaamiseen toisaalle

Tilalle valitsin toisenlaisen hyvinvointisovelluksen ReSound Relief-tinnituksen hallinta aplikaation, joka löytyy seuraavasta: https://www.resound.com/fi-fi/hearing-aids/apps/relief. Tinnituksella tarkoitetaan korvien soimista/korvissa kuultavia erilaisia tai samanlaisena toistuvia ääniä, joiden taajuusalue ja voimakkuus sekä esiintyvyys vaihtelevat. Yleensä kuultava ääni on vinkunaa tai kohinaa, joka tavallisimmin johtuu sisäkorvan sisäkarvasolujen vaurioitumisesta (esim. melualtistuksen seurauksena). Kuulo on useimmiten tuolloin kuitenkin normaali. (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00281.) Eikä näin ollen tinnitusta poteva ole välttämättä kuulokojeen käyttäjä, joka tässä lisähuomiona mainittakoon.  Tinnitus ilmenee ja voimistuu yleensä hiljaisessa ääniympäristössä. Tinnituksen aiheuttamaa haittaa, voidaan yrittää helpottaa erilaisilla äänillä. Eli toisin sanoen suunnataan huomio pois korvien soimisesta ja peitetään se jollakin ulkoisella äänellä.

Tämän sovelluksen tarkoitus itselleni oli lisätä rentoutumista ja nukahtamista, ei siis käyttää tinnituksen helpottamisen hoitona. Sovelluksessa on valittavissa erilaisia rentouttavia ääniä äänikirjaston omaisesti. Kuunneltavat äänet ovat pitkälti luonnonääniä, kuten tuulta, sadetta, tulta ja erilaisten eläinten ääniä. Itseäni kiehtoi tehdä omia äänimaisemia, joihin sovellus mahdollistaa ja kuunnella sitten juuri ennen nukahtamista omassa vuoteessa. Kieltämättä näillä luomillani äänimaisemilla pääsin juuri sillä hetkellä kaipaamiini paikkoihin – merenrannalle nuotion ääreen taikka syvälle veden siniseen syleilyyn tai pimenevään Välimeren iltaan. Uni saapui yllättäen kuunneltuani näitä äänimaisemia

 

 

Sovellus tarjoaa paljon muutakin; sieltä löytyy vinkkejä hyvään uneen sekä rentoutumiseen, vaikkapa mielikuvaharjoitteiden tai syvähengitysohjeiden myötä. Aplikaatiossa on myös mahdollista pitää kirjaa vaikkapa omista tinnitusoireistaan ja harjoitteiden etenemisestä. Aplikaatista on luettavissa (ReSound GN:n sponsoroima) melko tuore artikkeli osoitteessa: https://www.audiologyonline.com/articles/resound-relief-comprehensive-tool-for-20353

Olen nyt käyttänyt tinnitus-aplikaatiota kolmen kuukauden ajan ja aion käyttää sitä jatkossakin ennen nukahtamista ja yleensäkin rentoutumiseen. Niin helppoa on sovelluksen käyttö, että se kulkee mukana kaikkialle, minne käyttäjän älykännykkä ja kännykkään yhteydessä olevat laitteetkin (kuten iPad) kulkeutuvat. Sovelluksen saa ladattua ilmaisena sovelluskaupasta iPhonelle, joka on itselläni käytössä.

Mikäli helteiden piinaamana uni ei tahdo tulla, niin vinkkaan kokeilemaan tätä sovellusta. Tällä huomion saa vietyä itselle mieluisiin asioihin, vaikkapa viileään veden ääreen taikka tunturin tuuliin =)

 

Kirjoittaja: Virpi Invenius

 

Lähteet:

https://www.nike.com/fi/en_gb/c/nike-plus/training-app?ref=https%253A%252F%252Fwww.google.fi%252F

https://www.resound.com/fi-fi/hearing-aids/apps/relief

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00281

https://www.audiologyonline.com/articles/resound-relief-comprehensive-tool-for-20353

2 thoughts on “Hyvinvointisovellusten kokeilu/NTC ja tinnituksen hallinta sovellus

 1. Hei,
  mielenkiintoinen kirjoitus.
  Kävin heti tutustumassa sovelluksen sivuilla. Aionkin ladata sen omaan puhelimeeni ja ehdottomasti kokeilla.
  Kiitos vinkistä. Tämä on minulle aivan uusi tuttavuuus, mutta sitäkin mielenkiintoisempi.
  Ihanaa kun voi valita useista eri vaihtoehdoista mitä voi kuunnella. Aikaisemmin olen kokeillut youtubesta vastaavanlaisia sovelluksia, joten on hyvä kokeilla uusia.
  -jaana-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.