Käsityöpalveluiden testaamista

Lapista käsin -hankkeen täydennyskoulutusohjelmaan kuuluu pakollisena opintojaksona oman käsityömatkailutuotteen/palvelun testaustyöpajan toteuttaminen. Oman palveluidean kehittämisessä vain taivas on ollut rajana ja tämä onkin auttanut opiskelijoitamme kehittelemään uudenlaisia matkailupalveluita, kuten esimerkiksi tarjoamaan mahdollisuutta tehdä oma koru, sormus, maalaus jne. yhdessä matkailijoiden kanssa. Olemmekin kannustaneet opiskelijoitamme testaamaan omia palveluideoitaan matalalla kynnyksellä sillä testaustyöpajat antavat heille mahdollisuuden kokeilla jotain uutta ja erilaista ja samalla saada omasta projektistaan palautetta testausryhmäläisiltä.

Tässä maailmantilanteessa olemme kuitenkin joutuneet hiukan muuttamaan suunnitelmia alkuperäisestä ja matkailijoiden sijaan osa opiskelijoistamme on käyttänyt testiryhmänä kavereita, tuttuja, sukulaisia ja niin edelleen. Olemme myös tarjonneet opiskelijoillemme mahdollisuuksia testaukseen erilaisten tilaisuuksien yhteydessä, turvallisuustekijät huomioiden. Pidimme esimerkiksi testaustyöpajoja Levin taiteidenyössä. Lisäksi pääsimme pitämään muutaman testaustyöpajan Rovaniemellä Lapin taiteilijaseuran kuvataideviikkojen aikana kauppakeskus Revontulessa.

Kevään ja syksyn aikana opiskelijat ovat ahkerasti testanneet omia palveluideoitaan, osa jopa kahdesti. On ollut ilahduttavaa seurata opiskelijoiden kehitystä ja ideoiden muokkautumista. Palautteet ovat selkeästi auttaneet opiskelijoita omien palveluideoiden kehittämisessä ja kannustaneet jatkamaan työtä eteenpäin. Tärkeintä ei ole ollut testaajien määrä vaan testauksesta ja siihen valmistautumisesta saatu kokemus. Moni onkin sanonut jälkikäteen, että testauksesta on saanut positiivista intoa tarjota palveluita myös tulevaisuudessa eri kanavien kautta.

Joten, jos saat kutsun tulla testaamaan uusia käsityöaiheisia matkailupalveluita, ota kutsu vastaan! Siitä on molemminpuolista iloa – saat itse olla testiryhmäläisenä testaamassa uusia palveluita, kokeilla uusia tekniikoita, jutella mukavia käsitöistä ja eri tavoista tehdä, mutta myös antaa palvelun tekijälle arvokasta palautetta ja kokemusta palvelusta.

Tässä koosteita muutamista jo suoritetuista testaustyöpajoista. Kiitämme kuvissa olevia opiskelijoitamme Kikka Laakso / Kammigalleria, Minna Kovero / Ooza Design, Sirpa Tanhua, Elina Huttunen ja Svitlana Pesonen sekä myös jo muita palveluitaan testanneita opiskelijoitamme mahtavista työpajoista ja rohkeasta mielestä!