Positive Activity Jackpot (tehtävä 2)

Positive Activity Jackpot

Hyvinvointiteknologian tehtävässä testasin puhelinsovellusta joka arpoo mukavaa tekemistä ja jonka kautta voi myös katsoa lähiympäristöstä mitä olisi tarjolla!

Positive Activity Jacpot on ladattavissa ilmaiseksi google play –kaupasta. Se on erityisesti masennuksesta kärsivän potilaan aktivointiin tarkoitettu puhelinsovellus jota voi suositella joissain tilanteissa myös terveelle henkilölle. Terveellä henkilöllä sen hyöty perustuu selviytymiskyvyn (henkinen vahvuus ja joustamiskyky) kasvamiselle aktiivisuuden myötä. Sovelluksen toiminta-ajatus perustuu kognitiiviselle käyttäymisterapialle, joka on todettu tehokkaaksi menetelmäksi masennuksen hoidossa. Itse sovelluksesta ja sen tuloksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Sovelluksen tavoitteena on löytää ja ajoittaa mukavia aktiviteetteja ja auttaa positiivisten tapahtumien allakoinnissa.  Paitsi että sillä on mahdollista arpoa erilaisia aktiviteetteja, (yli 375 erilaista), se myös antaa ehdotuksia paikallisista aktiviteeteista ja sallii kutsua myös ystäviä mukaan. Sovellukseen voi myös luoda ryhmiä tai sille voi antaa luvan kutsua yksittäisiä henkilöitä mukaan aktiviteetteihin ja luoda omia mieleisiä aktiviteettejä. Lopulta määritettyjen valintojen kautta se automaattisesti valitsee sellaisia aktiviteetteja joihin käyttäjä on osallistunut ja joista pitää, mikä voi olla erityisen hyödyllistä niissä tapauksissa, että käyttäjän on vaikea tehdä päätöksiä.

Asiakkaan näkökulmasta sovelluksen ajatus on hyvä. Sovellus itsessään vaatii kuitenkin toimintakykyä niin paljon, ettei se pelkästään riitä hoidoksi masennukseen. Hoidon tukena sitä voisi käyttää, vaikkapa kotitehtävänä hoitosuhteessa. Laitteen pelillisyys viehättää ja aika kuluu helposti vaikkapa vain arpoessa ja katsellessa uusia aktiviteetteja. Asetuksiin saa ja kannattaakin laittaa niitä toimintoja, joita oikeasti voisi toteuttaa. Esimerkiksi rugbyn pelaaminen on asia jonka tarjonnan laitoin asetuksista pois päältä. Sen sijaan ”lähde kävelylle metsään”, ”katsele ja haistele kukkia tai kasveja” tai ”osta jotain mukavaa vain itsellesi” olivat minulle mieleisiä ehdotuksia.

Jonkin verran ehdotuksissa on rahaa vaativia aktiviteetteja kuten ostoksilla käyminen, ravintolassa syöminen ja jotkin liikunta-aktiviteetit. Tämä on haaste henkilölle jolla ei ole käytössään rahaa tällaisiin asioihin. Myös ystävien kutsuminen mukaan ei välttämättä ole aivan yksinkertainen asia.

Mutta jos ei muuten vaan keksi mitään tekemistä niin tästä sovelluksesta niitä ideoita varmasti löytyy!

LÄHTEET:

www.topappslike.com/positive-activity-jackpot/
www.terveysportti.fi Kognitiivinen psykoterapia
www.mtkl.fi
Wangelin, B., Szafranski, D. & Gros, D. Telehealth technologies in evidence- based psychotherapy. Teoksessa Luiselli, J. & Ficher, A. (2016) Computer-assistent and web-based Innovations in psychology, spesial education, and health. Elsevier.

One thought on “Positive Activity Jackpot (tehtävä 2)

  1. Mielenkiintoinen sovellus, en ollut kuullut aiemmin tästä. Hoidon tukena varmasti oivallinen apu, tarjoaahan se niin paljon vaihtoehtoja tehdä asioita tai vaihtoehtoisesti niitä selailla vaan. Ehdottomasti nykypäivää, onhan käytössä erilaisia nettiterapioitakin ja muitakin sovelluksia masennuksen hoitoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *