Tietoa blogista

Vanhustyön uudelleen muotoilu -blogi on Lapin ammattikorkeakoulun  Active Aging  (Aktiivisena ikääntyen) TKI-ryhmän ylläpitämä. Teemme blogissamme näkyväksi  hyviä käytänteitä, joita erityisesti pitkien etäisyyksien alueilla on otettu käyttöön tai vaikka vain kokeiltu. Blogiartikkeleissa käsittelemme myös tutkimus- ja kehittämishankkeissamme esille nousseita teemoja, tehtyä tutkimusta ja opinnäytetöiden tuloksia. Julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme artikkeleita.

Nostamme esille ja keskusteluun hyviä juttuja, joita ikääntyneiden hoidon ja aktiivisena ikääntymisen tukemiseen liittyen on jatkuvasti meneillään. Uskomme vahvasti, että vanhustyön ja ikääntyneiden palveluiden uudelleen muotoilulla voidaan saada alalle veto- ja pitovoimaa.

Alan TKI-toimijoina tehtävämme on tehdä hyviä toimintamalleja ja yhteistyökumppaneidemme osaamista ja tekemistä näkyväksi.

Mikäli haluat kirjoittaa blogiimme, ole yhteydessä toimituskuntaan. Blogin julkaisija on Lapin ammattikorkeakoulu. 

Etäohjaus ikääntyvien hyvinvoinnin tukemisessa –TKI-digiaikaan pilottihankkeen kokemuksia

Tausta Väestörakenteen muutos ja iäkkäiden määrän lisääntyminen aiheuttavat haasteita yhteiskunnalle, taloudelle ja sosiaali- ja terveyspalveluiden toteuttamiselle. Vanhuspolitiikassa ja palveluiden järjestämisessä on jo pitkään korostettu kotona asumisen tukemista siinäkin tilanteessa, kun ikäihminen tarvitsee säännöllistä tukea ja palveluita. Tarvitaan ennaltaehkäiseviä ja toimintakykyä tukevia toimia, kuntoutusta sekä uudenlaisia kotona asumista tukevia toimintamalleja. Iäkkäitä tulee kannustaa omaehtoiseen omaa toimintakykyä …

Lue lisää

Ikäystävällisillä ympäristöillä hyvinvointia vanhuuteen

Ikääntyneen väestön määrä on kasvanut huomattavasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja tämän vuoksi on tärkeää kehittää ympäristöjä, joiden avulla ikääntyneet pystyvät asumaan kotona mahdollisimman pitkään. Ikääntyneiden hyvinvointia voidaan ylläpitää ja parantaa muokkaamalla heidän asuinympäristöjään, mutta pelkän fyysisen ympäristön tarkastelulla ei saada lisättyä ikääntyneiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ympäristöjen tarkastelussa keskeistä on nähdä ikääntyneiden fyysiseen, psyykkiseen, sosiaaliseen (Elo 2006, …

Lue lisää

TYÖHYVE-hanke löysi vanhustyön hyveitä ja aitoa intoa työn kehittämiseen

TYÖHYVE, Työhyvinvoinnin edistäminen hoivakodeissa -hankkeen (2020-2022) päätavoitteena on ollut edistää sosiaali- ja terveysalalla toimivan henkilöstön ja työyhteisöjen työhyvinvointia ja tuottavuutta. Hankkeessa pyrittiin kehittämään työn organisointia ja sujuvuutta kehittämällä olemassa olevia ja ottamalla käyttöön myös uusia tarkoituksenmukaisia toimintatapoja, menetelmiä ja työvälineitä. Lisäksi pyrittiin lisäämään työn mielekkyyttä sekä vähentämään työn fyysistä ja psyykkistä kuormittavuutta. Hanke päättyy vuoden …

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kokemuksia teknologiasta

Parhaillaan käynnissä olevassa Living Lab Pruntsi –hankkeessa suunnitellaan ikääntyneiden kemiläisten ja heidän läheisten, sotehenkilöstön, Lappian ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja opettajien käyttöön sopivaa ympäristöä, jossa ikääntyneille sopivaan hyvinvointiteknologiaan voisi tutustua ja teknologian käyttöön saisi ohjausta. Eri toimijoiden tarpeita ja toiveita aiheeseen liittyen selvitettiin osana hankkeen esiselvitystyötä. Lisäksi kartoitettiin henkilökunnan soteosaamista, jota kuvataan tässä blogikirjoituksessa. Teknologiset …

Lue lisää