HOPS

< Takaisin

HOPS

Katso video Opiskelijan työpöytä: HOPS

Huom. Varmista ennen HOPSin suunnittelua, että olet oikealla opiskeluoikeudella. Katso ensin ohje Opiskeluoikeudet.

HOPSiin pääset siirtämällä hiiren opiskelijan työpöydän ylälaidassa ”Minun opinnot”-kohtaan. Esille avautuu alasvetovalikko, josta valitse ”Opintojen suunnittelu (HOPS)”.

Tarkastelu

HOPSin ”Tarkastelu” -välilehdeltä löydät joko valmiin HOPS-pohjan, jossa on tutkintorakenteeseen kuuluvat opinnot tai tyhjän HOPSin, jossa ovat vain opintojaksot, jotka olet suorittanut tai joihin olet ilmoittautunut (YOOPSI). HOPSin ulkopuoliset opinnot tarkoittavat opintojaksoja, jotka eivät kuulu tiettyyn opintokokonaisuuteen tai jota ei ole vielä lisätty HOPSissa tietyn kokonaisuuden alle.

Kuvakaappaus Pepistä

Klikkaamalla ikonia, jossa on sinisessä ympyrässä valkoinen kysymysmerkki saat auki ohjeita. Ohjeissa on kerrottu, mitä HOPSissasi olevat erilaiset ikonit tarkoittavat. Esimerkiksi opintojakson nimen edessä violetilla taustalla vilkkuva huutomerkki tarkoittaa, että ilmoittautuminen on käynnissä.

Kuvakaappaus Pepistä

Opintojen valinta

”Opintojen valinta”-välilehdellä voit lisätä HOPSiisi opintojaksoja ja opintokokonaisuuksia esimerkiksi vapaasti valittaviin opintoihin. Mene sen opintokokonaisuuden kohdalle, johon haluat lisätä opintoja ja valitse oikeasta laidasta painike, jossa on suurennuslasin kuva.

Kuvakaappaus Pepistä

Sivulle avautuu ”Opintohaku”. Voit hakea suoraan opintojakson nimellä tai koodilla. Kirjoitettuasi nimen tai koodin valitse ”Hae”. Voit selata Lapin yliopiston opinto-tarjontaa Opinto-oppaasta tai voit hakea opintoja rajaamalla vasemmasta laidasta oman korkeakoulun tarjonnasta muun muassa ”Opinnon tyypin”, ”Koulutustyypin” ja ”Koulutusohjelman” mukaan. Voit esimerkiksi rajata esille vain sivuainetarjontaan kuuluvia opintokokonaisuuksia. Kun löydät mielenkiintoisen opintojakson tai kokonaisuuden, valitse ”Lisää koriin”. Koriin voit lisätä useampia opintojaksoja ja kokonaisuuksia.

Hakukoriin tulevat näkyville opinnot, jotka olet valinnut. Lisää valitut opinnot HOPSiin valitsemalla ”Vie valitut HOPSiin”. Tarvittaessa voit tyhjentää korin valitsemalla ”Tyhjennä kori”.

Kuvakaappaus Pepistä

”Opintojen valinta” -välilehdellä voit myös valita vaihtoehtoisia opintojaksoja opintojakson oikealla puolella olevasta valintapainikkeesta. Pakollisia opintoja opiskelija ei voi poistaa itse.

Kuvakaappaus Pepistä

 

Jos opinnolla on suorittamislaajuuden vaihteluväli käytössä, niin avaa opintopiste -sarakkeen kohdalta suorittamislaajuuden määrittely-ikkuna auki. Kirjaa opinnolle suunniteltu suorituslaajuus ja tallenna.

Tarkista opintojakson kuvauksesta klikkaamalla sen nimeä Tarkastelu- tai Opintojen valinta -välilehdellä, mitä suorituslaajuuksia on tarjolla. Jos tietoa ei näytä kuvauksesta löytyvän, klikkaa ”Näytä laajat tiedot”.

Järjestely

Hopsin ”Järjestely”-välilehdellä voit raahata esimerkiksi Hopsin ulkopuolisista opinnoista opintojaksoja oikeiden opintokokonaisuuksien alle raahaamalla suoraan tai oikeasta laidasta löytyvää leikepöytää hyödyntäen. Oranssi viiva osoittaa paikkaa, johon opintojaksoa ollaan siirtämässä.

Kuvakaappaus Pepistä

 

Ajoitus

HOPSin aikataulutus tehdään HOPSin ”Ajoitus”-välilehdellä. Siirrä valitsemasi opintojakso raahaamalla oikeaan ajankohtaan pitämällä kiinni opintojakson nimen oikealla puolella olevasta painikkeesta, jossa on eri suuntiin osoittavia nuolia.

Kuvakaappaus Pepistä

Kun opintojakso on onnistuneesti siirretty ajoitussuunnitelmaan, sivulle tulee ilmoitus ”Opintojakso ajoitettu”. Lisäksi opintojakso muuttaa harmaaksi vasemmassa laidassa olevassa listassa.

Kuvakaappaus Pepistä Opintojakso ajoitettu-ilmoituksesta.

HUOM. Käytä apunasi opintojen ajoittamisessa Opinto-oppaassa näkyvää ajoitussuunnitelmaa, ja katso opintojaksojen tiedoista tulevat toteutukset. Peppi ei teknisesti rajoita opintojen ajoitusta, joten tarkista tiedot huolellisesti ajoitussuunnitelmaa tehdessäsi. Esimerkiksi kesällä ei järjestetä kaikkia niitä opintoja, joita syksyisin tai keväisin on tarjolla.

Jos haluat suorittaa kesäopintoja ja ajoittaa ne HOPSiin, niin klikkaa ”Näytä kesäperiodit”.

Tags: