OmaOpettajan ohje HOPS-ohjaamiseen Pepissä 

< Takaisin

Peppi opettajan työpöytä:  

https://rekisteri-lay.peppi.lapit.csc.fi/group/opettajan-tyopoyta-yo/

OmaOpettajille on lisätty hops-ohjaajan oikeudet Peppiin. OmaOpettajalle näkyy Pepin etusivulla Opiskelijat -otsikko. Siirtämällä hiiren kursori otsikon päälle, avautuu valikko. Valitse HOPS-ohjaus.

Jos olet jo luonut itse HOPS-ryhmiä, ne näkyvät OMAT RYHMÄT-otsikon alla. HOPS-RYHMÄNI -otsikon alta löytyvät valmiiksi tehdyt ryhmät. Vuodesta 2022 eteenpäin aloittaneista opiskelijoista virkailijat tekevät valmiit tuutoriryhmät Peppiin.

  1. HOPS-ryhmän seuraaminen 

Kun opiskelijat ovat suorittaneet opintojaan, voit seurata HOPS-ryhmäsi opiskelijoiden opintojen etenemistä. Valitse vasemmasta laidasta ryhmä, jonka opintoja haluat seurata. Siirry tämän jälkeen Seuranta graafina -välilehdelle.

  1. Opiskelijan HOPSin tarkastelu 

Kun opiskelija on lähettänyt HOPSin Pepissä OmaOpettajalle tarkastettavaksi tai kommentoitavaksi, siitä tulee sähköposti-ilmoitus. Viesteihin ei voi vastata sähköpostista, vaan ainoastaan Pepistä. Viestiin ei tule automaattisesti lähettäjän tietoja, joten oma nimi viestin lopussa on sekä opettajan että opiskelijan taholta tärkeä. 

Viestit näkyvät HOPS-ohjauksen Yhteenveto -välilehden Tapahtumat -osiossa. Viestin tila –sarake kertoo, mitkä viestit ovat uusia.  

Pääset lukemaan ja vastaamaan viestiin klikkaamalla Tyyppi –sarakkeen alla olevaa viestin otsikkoa.  

Siirry tarkistamaan opiskelijan HOPSia klikkaamalla opiskelijan nimeä edellä mainitussa yhteenveto -näkymässä. Tämän jälkeen valitse Siirry hopsiin siirtyäksesi opiskelijan HOPS -näkymään.  

HOPS -näkymän Tarkastelu -välilehden oikeassa ylälaidassa olevasta kysymysmerkki –ikonista klikkaamalla näet ohjeita HOPSissa esiintyville symboleille. HOPS -näkymän oikeassa laidassa näkyy muun muassa opiskelijan opiskeluoikeus, sen voimassaolo ja opiskelijanumero. Oikealla alhaalla näkyy opiskelijan suorittamat opintopisteet kyseisellä opiskeluoikeudella. 

Tarkastelu -välilehdellä näkyvät ne opinnot, jotka opiskelija aikoo tutkinnon aikana suorittaa ja Ajoitus -välilehdellä näkyy opintojen suorittamisen suunniteltu aikataulu. Opinto-oppaasta löydät opetussuunnitelmat, opintojaksojen kuvaukset sekä opetuksen lukuvuosittaiset toteutustiedot. 

HOPSin Tarkastelu -välilehdellä näkyy pakollisten opintojen lisäksi opiskelijan valitsemat valinnaiset opinnot/sivuaineet ja niiden laajuudet.  

Ajoitus -välilehdellä voi tarkastella opiskelijan tekemää ajoitussuunnitelmaa. 

  1. Opiskelijan HOPSin hyväksyminen 

Voit kommentoida HOPSia tai hyväksyä sen. Jos HOPSia ei voi vielä sellaisenaan hyväksyä, lähetä opiskelijalle ohjeistusta ja neuvoja Kommentoi hopsia -toiminnolla.  

Kun HOPS on hyväksyttävässä kunnossa, valitse Hyväksy hops.  

Kun HOPS hyväksytään, Peppi luo hyväksytystä HOPSista luonnostilaisen (draft) kopion, jota opiskelija voi muokata opintojen edetessä. Hyväksyttyyn HOPSiin ei voi tehdä muutoksia. Näet HOPSin versiotiedot avaamalla Valitse HOPS-versio -valikon.  

Valitse HOPS-versio -valikon kautta voit siirtyä tarkastelemaan hyväksyttyä HOPSia. Hyväksytyn HOPSin näkymässä ei ole hopsin kommentointi- tai hyväksymismahdollisuutta. Status -välilehdellä näkyy HOPSin tila. 

  1. Yksittäisen opiskelijan tietojen tarkastelu 

Jos sinulla ei ole omaa HOPS-ryhmää Pepissä, opiskelijan HOPSiin siirtyminen tapahtuu Opiskelijahaun kautta. Valitse Opiskelijat -valikon alta Opiskelijat

Hae haluamasi opiskelijan tiedot käytettävissä olevien hakukriteerien avulla, esim. opiskelijan sukunimi ja etunimi. 

Jos opiskelijalla on useampi opiskeluoikeus, valitse haluttu opiskeluoikeus koulutusmuodon ja koulutusohjelman tietojen perusteella. Klikkaa opiskelijan tiedot auki nimen tai opiskelijatunnuksen kohdalta.  

Siirry katsomaan opiskelijan HOPSia Siirry hopsiin -painikkeesta.  

HOPSin tarkastelu tapahtuu samalla tavalla kuin ohjeen kohdassa 2. on kuvattu.