Ennakointi edistää ikäihmisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä sekä kotona asumista

Ennakoi-hankkeen tarkoituksena on kehittää ikäihmisten kotona asumista tukevia toimintamalleja hyödyntäen digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja. Lisäksi hankkeen toimilla edistetään ikäihmisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Hanke alkaa olla puolivälissä ja hankkeessa pilotoiduista toimintamalleista on saatu positiivisia kokemuksia.  

Johdanto

Sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuvat säästöpaineet uhkaavat vähentää ikäihmisille suunnattuja ennaltaehkäiseviä ja kuntouttavia toimia. Säästöpaineet kohdistuvat muun muassa matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen, toimivien kuntoutuspalveluiden sekä päivätoiminnan supistamiseen ja jopa lakkauttamiseen. Ennakoivien ja kuntouttavien toimien vaikuttavuuden ja kustannushyödyn osoittaminen on haasteellista lyhyellä aikavälillä, mutta hyötyä tulee tarkastella pidemmällä aikavälillä ja ennakointitiedon keräämistä tule tehostaa ja ottaa käyttöön riittävän herkkiä mittareita. Jo nyt kerätään ennakointitietoa, mutta sitä ei hyödynnetä riittävästi toiminnan suunnittelussa, tavoitteiden asettamisessa ja oikeiden toimenpiteiden valinnassa.  

Matalankynnyksen kohtaamispaikat tarjoavat kävijöille neuvontaa ja ohjausta alueen tarjoamista palveluista, aktiviteetteja arkeen, mahdollisuuden keskustella itseä askarruttavista ja kiinnostavista asioista, mahdollisuuden kohdata muita alueen asukkaita sekä vinkkejä esimerkiksi ravitsemukseen, liikuntaan ja muistin kuntoutukseen (Torniotupa 2024, Ikäihmisten olohuone 2024). Sotejärjestämislaki (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021) velvoittaa hyvinvointialueita sekä kuntia yhteistyössä toteuttamaan alueen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimia. Laki määrittää melko väljät raamit ja jättää tilaa alueellisille tarpeille toiminnan toteuttamisessa. Ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen velvoitetta täydentää lisäksi vanhuspalvelulaki (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 28.12.2012/980) sekä laatusuositus (Laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027). Ikäihmisille on järjestettävä hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia neuvontapalveluita ja tarjottava terveystarkastuksia, vastaanottoja tai kotikäyntejä riskiryhmille. Onkin hyvä pohtia, mitä tarkoitetaan riskiryhmillä esimerkiksi liikkumisen ja liikkumisongelmien näkökulmasta. Liikkumisongelmat ovat yleensä ensimmäinen syy ulkopuolisen avun tarpeeseen ja hakeutumiseen sote-palveluiden piiriin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL 2024) toteuttaman kyselyn mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimien toteuttamiseen liittyvissä yhteistyöprosesseissa ja -rakenteissa on parannettavaa tai niitä ei ole olemassa lainkaan. Erilaisten ennaltaehkäisevien toimien ja kuntoutusmallien tavoitteena on arvioida toimintakykyä, tukea terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä kotona asumista. Mikäli näitä toimia supistetaan tai pahimmassa tapauksessa niitä ei ole lainkaan, heijastuvat vaikutukset vääjäämättä ikäihmisten hyvinvointiin ja terveyteen muun muassa yksinäisyyden lisääntymisenä, toimintakyvyn heikentymisemä ja yhteydenottoina akuutteihin sote-palveluihin. Tämä lisää entisestään sote-palveluihin kohdistuvaa kuormitusta ja hyvinvointialueiden kustannuksia.

Ennakoi, Teknologiset ratkaisut ennakoivan tiedon keräämisessä ja ikäihmisten kotona asumisen tukemisessa -hankkeessa pyritään osoittamaan ennakoivien toimien vaikuttavuutta pilotoimalla ja edelleen kehittämällä jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä luomaan uusia avauksia monitoimijaiselle yhteistyölle. Lapin ammattikorkeakoulu toteuttaa hanketta yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen (Laphan) kanssa ja hanketta rahoittaa Lapin liitto Euroopan aluekehitysrahasta.

Ennakoi-hankkeen pilotit ennakoivan toiminnan kehittämiseksi

Hankkeen pilottialueena on Lounaisen Lapin palvelualue ja pilottikuntina Kemi, Tervola ja Tornio. Pilotoitavia ja edelleen kehitettäviä ennakoivan toiminnan malleja ovat HEKO, Hyvinvointia edistävät kotikäynnit, IkäTerve-tarkastukset, Kunto65-tapaamiset ja Tornion Etsivän seniorityön malli.

Kemissä on jo pitkään toteutettu oppilaitosyhteistyönä (Lapin AMK ja Lapha) IkäTerve-tarkastuksia 70 vuotta täyttäville sekä HEKO -käyntejä 75 vuotiaille kuntalaisille. Uutena toimintamallina on muutama vuosi sitten aloitettu Kunto65, joka on 65 vuotta täyttäville kuntalasille suunnattu matalan kynnyksen tapaaminen. Näissä kaikissa toimintamalleissa toteutuu hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi sekä neuvonta ja ohjaus omaehtoiseen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Lisäksi tapaamisessa jaetaan tietoa alueen palveluista, hyvinvointia ja terveyttä edistävistä toimista sekä tapahtumista. Etsivän seniorityön malli on kehitetty aiemmin Torniossa toteutuneessa HopeaKirstu -hankkeessa (2016-2019) ja sitä toteuttavat yhteistyössä Lapha, Tornion seurakunta ja Torniotupa. Tavoitteena mallissa on eri toimijoiden tunnettuuden lisääminen ja yhteistyön vahvistaminen, jotta alueen asukkaita voidaan neuvoa ja ohjata oikeiden palveluiden äärelle.  Ennakoi-hankkeessa näitä toimintamalleja kehitetään edelleen hyödyntäen digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja.

Kemin ja Tervolan HEKO-piloteissa on tarjottu HEKO-käynti 75-vuotta täyttäville kuntalaisille, jotka eivät kuulu vielä säännöllisten sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin. Pilotissa on kokeiltu tasapainon mittaamiseen AinoneBalance -sovellusta ( https://ainone.eu/fi/balance/ ) sekä aktiivisuuden lisäämiseen YetiMini -pelisovellusta. YetiMini on sisällöltään monipuolinen Android -tabletti, joka sisältää erilaisia pelillisiä ratkaisuja muun muassa tasapainon harjoittamiseen (https://www.bernermedical.fi/tuote/yeticare-ja-yetitablet/ ).

IkäTerve -pilotissa 70-vuotta täyttäville, ei säännöllisten sote-palveluiden piirissä oleville, tarjotaan mahdollisuutta osallistua Lapin AMKin Hyvinvointipysäkillä toteutuviin tapaamisiin. Pilotissa on kokeiltu tasapainon mittaamiseen soveltuvaa iBalance-laitetta (http://www.hurlabs.fi/ibalance-smart-combo ). Kunto65 –pilotissa 65 vuotta täyttäville, ei palveluiden piirissä olevilla, on myös tarjottu mahdollisuutta osallistua Lapin AMKin Hyvinvointipysäkillä toteutuviin tapaamisiin. Tapaamiset sisälsivät tarkemman tasapainon mittaamisen (iBalance) ja lisäksi osallistujat saivat halutessaan koekäyttöön Polarin aktiivisuusrannekkeen.  Tapaamiset sisälsivät lisäksi fysioterapiaopiskelijan toteuttamana liikuntaneuvontaa sekä kaksi teemallista ryhmätapaamista.

Tornion etsivän seniorityön -pilotissa edelleen vahvistetaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja uutena toimintana tarjottiin mahdollisuutta osallistua toimintakyvyn arviointia ja liikuntaneuvontaan sisältäviin teemapäiviin. Teemapäivät toteutettiin yhteistyössä Saarenvireen Eväitä aktiiviseen ikääntymiseen- hankkeen kanssa. Teemapäivät toteutuivat Saarenvireen tiloissa Torniossa sekä Kemissä Lapin AMKin Hyvinvointipysäkin tiloissa syksyllä 2024. Yhtenä teemana oli teknologia ja päivässä oli mukana Vallin Konstikoppa -kiertäväteknologia näyttely ( Konstikoppa | Kiertävä teknologianäyttely | Valli.fi ).

Lopuksi

Hankkeen piloteissa osallistujia on tähän mennessä lähemmäs 400. Palaute on ollut positiivista. Yleisesti osallistujat ovat olleet tyytyväisiä, että heistä ollaan kiinnostuneita ja heille tarjotaan matalankynnyksen tapaamisia. Neuvonta ja ohjaus omaehtoiseen hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistämiseen sekä alueen palveluista tiedottaminen koetaan erityisen tärkeänä. Digitaidot ja niiden ohjaus näyttäytyy oleellisena ennakoivana kotona asumista tukevana toimena ja on erityisesti näkynyt Tornion etsivän seniorityön pilotissa ja siihen osallistuneiden palautteissa. Ei riitä, että digipalveluiden ja mobiililaitteiden käyttöön saa ohjausta vain kerran, vaan neuvonnan ja ohjauksen tulee olla jatkuvaa ja tuki saatavilla helposti ja nopeasti. Sähköiset palvelut uudistuvat nopeaan tahtiin, mikä voi hämmentää käyttäjää ja lisäksi ohjeet voivat helposti unohtua, mikäli digipalveluiden käyttö ole päivittäistä. 

Matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja hyvät käytännöt tulee säilyttää ja tarjota alueen asukkaille mahdollisuuksia oman hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointiin ja edistämiseen. Ennakoi-hankkeessa selvitetään näiden toimien vaikutuksia muun muassa opinnäytetöiden avulla sekä järjestämällä pilotteihin osallistuneille ja pilottien toimijoille palautetyöpajoja. Näistä tuloksia julkaistaan myöhemmissä blogi-kirjoituksissa.

Sari Arolaakso, lehtori, projektipäällikkö, Lapin ammattikorkeakoulu

Lähteitä

Ikäihmisten olohuone 2024. Viitattu 28.11.2024 https://ikaihmistenolohuone.elakkeensaajat.fi/

Laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027. Viittaus 28.11.2024 Laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palvelujen turvaamiseksi 2024–2027 – Valto

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 28.12.2012/980. Viittaus 28.11.2024 Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn… 980/2012 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021. Viitattu 28.11.2024 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210612

THL 2024. Viiattu 28.11.2024 Iäkkäiden terveyttä ja hyvinvointia edistävissä rakenteissa puutteita kunnissa ja hyvinvointialueilla – THL

Torniotupa 2024. Viitattu 28.11.2024  www.karunginpalvelukotiry.fi/torniotupa