Yrittäjyyden jäljillä -podcast sarja

Tässä lukiolaisille suunnatussa podcast -sarjassa tarkastellaan yrittäjyyttä, työn merkityksellisyyttä ja laaja-alaisen osaamisen osa-alueita rovaniemeläisten matkailuyritysten ja matkailututkimuksen näkökulmasta. Sarja sisältää viisi jaksoa, jotka kuljettavat sinut maastopyöräilyn, Joulupukin, valokuvamatkailun, huskyjen ja Lapin Yliopiston matkailututkimuksen maailmaan mielenkiintoisten haastattelujen myötä.

Mitä vastuullisuus tarkoittaa matkailuyrityksille? Mikä matkailualan työstä tekee merkityksellistä? Millaista on yrittäjyys Arktisessa pääkaupungissa?  Millaisia vahvuuksia matkailuyrittäjä tarvitsee? Miten globaalius määrittelee matkailuyritysten toimintaa?

Jaksojen yhteydestä löydät oppimistehtäviä, joita voit hyödyntää osana opetusta. Neljä jaksoista on suomen kielellä, yksi englanniksi.

Tuotanto: LaTu -hanke, opettajat ja opiskelijat, toimittaja/taiteilija Timo Metsäjoki, yhteistyössä VisitRovaniemi ja Likiliike  

Voit kuunnella kaikki jaksot tältä sivulta, halutessasi löydät ne myös Soundcloudista

 

Minttu Kariniemi-Aula

Minttu Kariniemi-Aula

Joulupukin kammarin päätonttu, Santa's Most Trusted Friend

Koulutus:

Ylioppilas. Avoimen Yliopiston opintoja. Esimies- ja asiakaspalvelukoulutuksia ja -kursseja. Matkailun restonomin koulutus keskeytynyt.

Kuka:
Joulupukin Kammarin operatiivista toimintaa pyörittävä Päätonttu. Tonttuna hän on toiminut vuodesta 1992, ympäri vuotisesti vuodesta 1999.

Teemat:

Globaaliosaaminen, Kulttuuriosaaminen, Työn merkityksellisyys, Joulupukki sekä tietysti tonttuilu!

Kuva: Minttu Kariniemi-Aula

> Siirry Joulupukin kammarin kotisivuille.

  Aineisto

Lue podcast

Minttu Kariniemi-Aula: Joskus sitä miettii, että kahdeksasta neljään työ voisi olla ihan hyväkin vaihtoehto, mutta en usko, että pystyisin siihen, koska tähän olen kasvanut – tämmöiseen yrittäjyyden elämään.

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Moikka! Mä oon Metsäjoen Timo ja mä oon yrittäjyyden jäljillä. Tässä podcastissa meikäläinen kohtaa mielenkiintoisia yrittäjiä, joiden kanssa sukelletaan pintaa syvemmälle. Mä otan selvää, kuinka heistä tuli yrittäjiä ja miten he haluaisivat rohkaista työelämään siirtyviä nuoria (taustalla soi podcast –sarjan tunnusmusiikki)

Timo Metsäjoki: Tämän jakson vieraan kohdalla voin iloisesti todeta, että hän on tontuksi kasvanut ja lapsesta lähtien. Tämä yritys on ottanut myös melkoisia digiloikkia viimeisten vuosien aikana ja on muutenkin äärettömän globaali. Tervetuloa Santa Claus Officen eli joulupukin kammarin päätonttu Minttu Kariniemi-Aula.

Minttu Kariniemi-Aula: No kiitos.

Timo Metsäjoki: Mun täytyy heti kysyä, kun sä olet Päätonttu, niin kuinka tonttu sä Minttu oikeastaan olet?

Minttu Kariniemi-Aula: No kyllähän mie oon, ihan niinkö pienestä pitäen tontuksi kasvanut niin näinhän se on, että tonttu olen, töissä ja vapaa-ajalla (naurua)

Timo Metsäjoki: Aja meidät Minttu lyhyesti niinkun historiasta nykypäivään sisään siihen, että mikä Joulupukin kammari eli Santa Claus Office oikeastaan on?

Minttu Kariniemi-Aula: Se on yritys, joka on perustettu vuonna 1992, eli hetken päästä kolkyt vuotta, auki joka päivä, ympäri vuoden, taitaa tulla kohta 11 000 päivää. Ja isäni Jarmo Kariniemi perusti yrityksen silloin 1992, päätarkoitus on ihan alusta asti se, että tarjotaan kaikille maailman ihmisille mahdollisuus tavata Joulupukki ihan ilmaiseksi ympäri vuoden.

Timo Metsäjoki: No mutta tossa tulee heti nyt kysymys, että kun ilmaiseksi pääsee tapaamaan ja kuitenkin puhutaan yritystoiminnasta niin kyllähän sen jotenkin täytyy myös rahaa tuottaa?

Minttu Kariniemi-Aula: No tottahan toki, ei raha puussa kasva. Kaikki vieraat, jotka Joulupukin luona käy valokuvataan ja videokuvataan nykypäivänä ja niitä valokuvia ja videoita on mahdollista ostaa tapaamisen jälkeen. Ollaan siitä ehkä vähän nurinkurinen yritys, että annetaan elämys asiakkaalle tai meidän vieraalle ja sen jälkeen kysytään, että haluatko maksaa siitä, kun normaalielämässä ensin maksetaan pääsymaksu ja sitä kautta bisnes tulee, mutta me ollaan tehty se toisin ja se tuntuu toimivan.

Timo Metsäjoki: Miltä se tuntuu sitten näin Päätontun näkökulmasta, että toki se varmaan mieltä lämmittää, mutta tokihan koko ajan taustalla on ajatus siitä, että toivottavasti kävijä jotain ostaakin?

Minttu Kariniemi-Aula: No tottahan toki, mutta kun siihen on jotenkin kasvanut mukaan, niin kyllä se tuntuu hyvältä asialta, että annetaan ilmaiseksi mahdollisuus tavata Joulupukki, joka on hyvän tahdon lähettiläs ja optimistinen mies, niin kyllähän minusta on hienoa, että liikeideaksi on tämmöinen alun perin valikoitunut.

Timo Metsäjoki: Isäsi jäi vuonna 2015 sinun paikaltasi pois ja sinä tulit sitä jatkamaan, oliko se sulle itsellesi selkeää, että sä halusit jatkaa isän jalanjäljissä vai jouduitko sä ikään kuin siihen työhön, jossa sä nyt olet? 2015 :han teillä oli tää iso konkurssiuhka, mutta oletko sä kasvanut vai kasvatettu päätontuksi?

Minttu Kariniemi-Aula: (Naurahdus) Varmasti sekä että, sanotaan, että jossain vaiheessa siellä kahdenkympin tienoilla olin sitä mieltä vahvasti, että tähän firmaan en töihin jää, olin sitä nähnyt ja mukavaa työtähän se oli, mutta olin sitä mieltä, että en siellä tule loppuelämääni viettämään. Mutta niinhän siinä sitten kävi, että siihen jäin, ja olen tällä hetkellä siitä kovin onnellinen, että sinne jäin – tämä on oikein mukavaa työtä.

Timo Metsäjoki: No mitenkä sitten tää 2015, joka oli siis iso vuosi, koska konkurssiuhka tosiaan silloin oli, mutta siitä selvittiin, niin haluatko ja pystytkö sä Minttu avaamaan vähän sitä puolta, että miten se homma meni?

Minttu Kariniemi-Aula: Noo (huokaus), se kesä… se oli elokuun loppua ja se kesä oli aika hurjaa aikaa, mutta niin siitä selvittiin. (Oli) Konkurssiuhka, mutta sitten tuli onneksi Lapin Safarit pelastamaan tilannetta ja ostivat meistä osake-enemmistön ja mie jäin sitten vähemmistö osakkeiden omistajaksi. Oikein mukavasti meidän yhteistyö siitä sitten lähti, oli minun 35 –vuotis päivä kun tämä homma selvisi ja sain siinä synttärilahjan sitten itsellenikin ja käytännössä se kuitenkin menee niin, että mie sitä paikkaa pyöritän ja Lapin Safarit siellä sitten olkapäänä takana.

Timo Metsäjoki: No miltä se tuntu siinä vaiheessa, kun perheyrityksestä tavallaan myydään osa pois?

Minttu Kariniemi-Aula: Oli siinä haastetta ja joutui aika paljon tekemään töitä itsensä kanssa siinä, että jotenkin hyväksyy tilanteen, mutta kyllä lopullinen fiilis ja varsinkin nyt näin korona-aikaan olen kyllä kovin onnellinen, etten ole yksin omistamassa sataa prosenttia yrityksestä.

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Joulupukki kun on todella globaali, niin kuinka paljon globaalius määrittelee teidän päätöksiänne, on varmasti asioita tai juttuja, joita pukki ei voi esimerkiksi sanoa tai tehdä?

Minttu Kariniemi-Aula: No totta kai, kyllähän globaalius on tärkeä asia meidän työssä ja on asioita, joihin Joulupukki ei ota kantaa – politiikka, uskonto, tämmöisiä isompia asioita. Hän ei halua olla millään kannalla tämmöisissä isoissa, tärkeissä asioissa. Tämä on totta kai hyvä asia, koska meidän vieraat tulee ihan ympäri maailmaa, 192 maata vuonna 2019, eli tosissaankin ihan ympäri maailman ja koska kuitenkin meidän perusperiaate on se, että tuodaan suomalaista joulua meidän asiakkaille. Toki jos meidän asiakas, vaikkapa intialainen sanoo, että kun hän tulee tapaamaan Joulupukkia, niin se on niin kuin hän tapaisi yhden jumalan tai jotain tämmöistä, niin eihän me aleta sitä kieltämään, jokainen asiakas saa ajatella Joulupukin niin kuin he itse haluavat. Mutta me ei lähdetä Joulupukkia viemään mihinkään suuntaan vaan semmoinen keskitie yritetään löytää.

Timo Metsäjoki: Teillä kun käy Joulupukkia tapaamassa väkeä useista eri maista niin millaista erilaista kulttuuriosaamista tai vuorovaikutusosaamista tällaisen ison paletin pyörittäminen vaatii?

Minttu Kariniemi-Aula: Vaatii totta kai tosi paljonkin. Kielitaito on varmasti yksi niistä tärkeistä asioista, on hyvä, että puhuu enemmänkin kuin suomea tai englantia. Esimerkiksi silloin, kun aasialaiset ja kiinalaiset isommin tuli Suomeen ja Rovaniemelle niin kyllä me käytiin kiinalaisen kulttuurin kaikenlaisia koulutuksia, että ymmärretään meidän asiakkaita vähän paremmin. Ja sama oli myös silloin, kun venäläiset aikoinaan (tulivat) niin sama homma, silloin myös tarvittiin sitä ymmärrystä, että miksi asiakas käyttäytyy tällä tavalla.

Timo Metsäjoki: Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, jos ajatellaan että tulee toisesta kulttuurista vieras käymään?

Minttu Kariniemi-Aula: No sanotaan, että hymy toimii aina. Ihan sama mistä päin maailmaa tulet, niin hymyllä pääsee jo pitkälle (naurahdus), kun kuitenkin lopulta meidän työ on asiakaspalvelutyötä niin ihan normaalit kauniit käytöstavat ja hymy, ”kiitos”, ”ole hyvä”, ”päivää” (naurahdus).

Timo Metsäjoki: Niin ja siinä on varmaan erona se, että harva tulee huonoin mielin Pukkia tapaamaan?

Minttu Kariniemi-Aula: Juuri näin ja totta kai pyrimme myös siihen, että kun lähdetään, niin ollaan ihan yhtä hyvillä mielin ja vielä pikkuisen paremmalla tuulella. Todella harvinaista on se, että meille tullaan huonolla mielellä. Toki monta kertaa ollaan tavattu, tai myös sellaisia tapaamisia on meidän vierailla ja Joulupukilla ollut, että vieras siis itku silmässä tulee ja lähtee, mutta ne on yleensä onnen kyyneliä – että viimein päästiin tapaamaan Joulupukkia, tämä on ollut lapsuuden haave ja semmoista kaikkea niin on ne herkkiä hetkiä. (hymähdys/naurahdus)

Timo Metsäjoki: Tulee varmaan yrittäjällekin aika hyvä olo siitä?

Minttu Kariniemi-Aula: No todellakin, kyllä tulee.

Timo Metsäjoki: No mitenkä sitten kun siellä eri kulttuurit myöskin törmää väkisinkin, niin onko sattunut tai tapahtunut jotain ehkä kummallista tai erikoista? Pukillahan täytyy tietysti olla todella laaja yleissivistys ja tietämys kaikista kulttuureista.

Minttu Kariniemi-Aula: Totta kai on vuosien varrella sattunut vaikka mitä, mutta en ehkä mene niihin rajuimpiin hetkiin. Ei siellä Joulupukin luona oikeastaan ole tapahtunut, ei siellä tapahdu mitään sellaista isompaa, mutta niissä hetkissä kun meillä on pitkä jono Joulupukin luokse ja siellä eri kulttuurit ja kansallisuudet jonottaa vuoroansa niin niissä hetkissä on aina välillä vähän kuumat tunteet, mutta hyvin niistä on selvitty ja turvamiehien avulla silloin, kun meillä on se kaikista kiireisin sesonki niin turvamiehiä, tai ei oikeastaan turvamiehiä vaan turvatonttuja on meillä sitten paikalla ja heidän paikalla olo jo riittää.

Minttu Kariniemi-Aula: Meillä oli muutama vuosi sitten italialainen perhe, joka oli tulossa Joulupukkia tapaamaan ja kävi semmonen homma, että perheen nuorimmainen lapsi menehtyi kaksi viikkoa ennen kuin heidän piti tulla. Oli järjestetty tämmöinen vähän spessumpi tapaaminen, kun hän oli kuolemansairas, mutta hänen viimeinen toive oli tavata Joulupukki ja kaksi viikkoa aikaisemmin, kun heidän oli tarkoitus tulla, niin hän menehtyi, mutta perhe sitten kuitenkin päätti tulla ja toivat tämän Maria –tyttösen kirjeen Joulupukille ja koko se tapaaminen oli (huokaus) varmasti minun työuran (huokaus) sanotaan isoin haaste jopa, että sai itsensä pysymään kasassa, koska se oli tosi surullista. Sen tapaamisen jälkeen Joulupukki antoi mulle sen kirjeen (tauko) ja se oli mulle tosi iso juttu, mie laitoin sen kehyksiin ja se on minun toimiston seinällä muistuttamassa minua siitä, että kuinka hienoa työtä me tehdään ja kuinka paljon me annetaan ihmisille toivoa ja… (henkäys) semmosta… mahtavaa fiilistä.

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: No millaista se on tehdä yritystä koskevia päätöksiä, kun teilläkin on toinen jalka koko ajan satumaailmassa ja toinen jalka sitten kuitenkin tässä maailmassa missä me nyt tällä hetkellä eletään?

Minttu Kariniemi-Aula: Totta kai on ihan pakko jokaista asiaa, jota bisneksen kannalta tehdään, niin täytyy miettiä sitä, että miten se istuu tähän Joulupukin maailmaan.

Timo Metsäjoki: Te olette kautta vuosien jo vieneet Joulupukkia entistä enemmän myös verkkoon ja digimaailmaan, on ollut instagram –livee ja erilaisia videoita ja tonttuklubia ja ties mitä, niin kuinka iso merkitys digitaalisuudella teille on?

Minttu Kariniemi-Aula: No kyllä se on nykypäivänä yks meidän elinehdoista, että valokuvat ja videot, joita Joulupukin kanssa otetaan niin ne on meidän nettisivuilta ladattavissa eli digimuodossa. Ja toki näin korona-aikaan sitten huhtikuussa 2020 kun koko maailma periaatteessa sulkeutui, niin jouduttiin alkaa miettimään sitä, että mitenkä nyt vielä edelleenkin pystytään tämä meidän arvolupaus – eli tavata Joulupukki ympäri vuoden joka päivä – niin miten me pystytään se toteuttamaan, kun meidän ovet on kiinni. Ja silloin alettiin pitämään päivittäin some-kanavissa ja youtubessa live –tapaamisia elikkä että kaikille maailman ihmisille edelleen annettiin mahdollisuus Joulupukki tavata. Ja sitten sitä kautta tuli myös tämmönen videopuhelu, eli on mahdollista Joulupukille soittaa, tai Joulupukki soittaa Whats app puhelun tai Skypen tai Teamsin tai mitä näitä nykypäivänä kaikkia onkaan niin (henkäys) sitä kautta meidän nettisivuilta varataan aika ja maksetaan sinne ja Joulupukki sitten soittaa tiettyyn kellonaikaan tiettynä päivänä meidän asiakkaille ympäri maailman. Siellä on ollut kyllä hienoja hetkiä, puhuin aikaisemmin niistä hetkistä, kun asiakas kohtaa Joulupukin itku silmässä, kun on niin onnellinen, niin niitäkin on nähty siis näiden videopuheluiden kautta ja se ihmisten iloisuus ja onnellisuus siitä, että mahdollista tavata Joulupukki ja Joulupukki antaa toivoa, että kyllä tästä selvitään, niin on ne hienoja hetkiä.

Timo Metsäjoki: Voiko se digitaalinen toiminta koskaan korvata niinku tulevaisuudessa sen aidon kohtaamisen, vaikka vr –laseilla ja sellaisella teknologialla pääsisi Joulupukin kammariin ihan kotoa käsin?

Minttu Kariniemi-Aula: En usko, että se koskaan ihan kokonaan voi korvata, totta kai sillä mahdollistetaan, että jos asut filippiineillä ja et pääse tänne vaan mitenkään matkustamaan niin tottakai se on mahdollistajana, tämmöinen digitaaliaika Joulupukin tapaamiseen mutta kyllä mie väitän, että kuitenkin se kohtaaminen siellä kammarilla niin kyllä se on korvaamaton, että kyllä siihen tarvitaan kuitenkin se semmoinen (huokaus) ihmisten kohtaaminen ihan fyysisesti.

Timo Metsäjoki: Eli vaikka maailma digitalisoituu niin kohtaaminen ei vähene.

Minttu Kariniemi-Aula: Juuri näin, sanoit sen hienosti.

Timo Metsäjoki: Jotain osaan minäkin (naurua)

(opiskelijan kysymys, tunnusmusiikkia)

Opiskelija: Yrityksenne on laaja ja koostuu monista osista. Kuinka haastavaa on näiden osien sujuva hallinta?

Minttu Kariniemi-Aula: No juurikin tämä osien hallinta ja niiden yhdistäminen, se on sitä minun työtä, sitä kaikkein syvintä ydintä mitä minä teen, kaikki asiat mitä meillä firmassa tehdään, kun tasapainoillaan sen sadun ja bisneksen välillä ja tehdään päätöksiä sitä kautta, se on minun työtä ja välillä vähän haastavaa, mutta todella iso ja tärkeä juttu.

Timo Metsäjoki: No jos tästä nyt otetaan hypoteettinen tilanne, joku tulis tästä nyt kysymään, että Minttu Kariniemi-Aula millainen on sun työpäivä, niin millainen se on?

Minttu Kariniemi-Aula: No joka ikinen päivä on täysin erilainen. Tänään istun toimistossa, koneella mietin ens joulun videopuhelujen aikatauluttamista. Huomenna olen asiakaspalvelupuolella töissä ja kohtaan meidän vieraita ja palvelen heitä.

Timo Metsäjoki: Eli kahta samanlaista päivää ei ole?

Minttu Kariniemi-Aula: Ei todellakaan, ei.

Timo Metsäjoki: Mikä sulle Minttu yrittäjyydessä on parasta, ja vastaavasti mikä on haastavinta?

Minttu Kariniemi-Aula: Minun mielestä yrittäjyydessä on parasta se, että voi itse tehdä ne päätökset, että mitenkä asiat etenee ja jollain tasolla pystyt päättämään, että minkälaisessa aikataulussa töitä teet. Yrittäjyydessä haastavinta on ehdottomasti se sama asia eli aikatauluttaminen ja se oman aikataulun tekeminen. Joskus sitä miettii, että kahdeksasta neljään työ voisi olla ihan hyväkin vaihtoehto, mutta en usko, että pystyisin siihen, koska tähän olen kasvanut – tämmöiseen yrittäjyyden elämään.

Timo Metsäjoki: Millaisia terveisiä sä haluaisit lähettää nuorille, jotka on valmistautumassa työelämään tai siirtymässä muihin jatko-opintoihin?

Minttu Kariniemi-Aula: Opiskelkaa. Opiskelkaa, opiskelkaa, opiskelkaa. Oppikaa uutta, olkaa kiinnostuneita siitä, mitä teette, miten ootte ja rohkeesti ja iloisesti aina eteenpäin. Eikä jäädä murehtimaan sitä, jos joku meni pieleen, ei se haittaa. Huomenna on uusi, hyvä päivä.

Timo Metsäjoki: Kiitos Minttu Kariniemi-Aula, että pääsit vieraaksi Yrittäjyyden jäljillä podcastiin.

Minttu Kariniemi-Aula: Kiitos!

  Tehtävät

Ohje: Kuuntele podcast, pohdi ja kirjoita oma vastauksesi 1-7 itsenäisesti työskennellen. Työskentele ryhmässä tehtävät 8-13.

Tehtävät 1-7:
1. Miksi Minttu Kariniemi-Aula alkoi yrittäjäksi?
2. Mikä on yrityksen nimi?
3. Mikä on yrityksen “tuote”?
4. Mitä erityistä on yrityksen ideassa?
5. Mitä kulttuurisia asioita pitää ottaa huomioon tällaisessa yrityksessä?
6. Mitä vahvuuksia sinulla olisi ryhtyä yrittäjäksi?
7. Mitkä asiat askarruttavat yrittäjyydessä?

Tehtävät 8-13 (ryhmätyönä)

8. Miettikää pienessä ryhmässä millainen olisi teidän lappilainen yrityksenne?
9. Mitä tai mitä asioita te tuotteistaisitte?
10. Kenelle “tuote” olisi tarkoitettu?
11. Mikä olisi sen sanoma/tarina?
12. Miten te markkinoisitte yritystänne?
13. Miten ja millä keinoin yritys toisi teille tuloja?

Johannes Perkkiö

Johannes Perkkiö

Roll Outdoors, yrittäjä ja toimitusjohtaja

Koulutus:

Lukio (ylioppilas), Muotoilija (AMK)

Kuka:
Rovaniemeläinen perheenisä ja pyöräilyn harrastaja. Muotoilun ja markkinoinnin ammattilainen, joka ei osannut päästää irti intohimostaan. Sen seurauksena ajautui kokopäiväiseen ihmisten innostamiseen maastopyörän selkään ja nauttimaan luonnosta.

Teemat:

Vuorovaikutusosaaminen, Hyvinvointiosaaminen, Liikunta- ja hyvinvointimatkailu, Arktisen luonnon kestävä käyttäminen, Työn merkityksellisyys

Kuva: Johannes Perkkiö

> Avaa Roll Outdoors kotisivut.

  Aineisto

Lue podcast

Johannes Perkkiö: Ne ihmiskohtaamiset on itseasiassa paljon sitä ite pyöräilyä arvokkaampia, et se on todella iso voimavara ollu tässä hommassa.

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Moikka! Mä oon Metsäjoen Timo ja mä oon yrittäjyyden jäljillä. Tässä podcastissa meikäläinen kohtaa mielenkiintoisia yrittäjiä, joiden kanssa sukelletaan pintaa syvemmälle. Mä otan selvää, kuinka heistä tuli yrittäjiä ja miten he haluaisivat rohkaista työelämään siirtyviä nuoria (taustalla soi podcast –sarjan tunnusmusiikki)

Timo Metsäjoki: Tuuli tuivertaa korvissa ja vapauden huuma valtaa koko kehon – aaa, että. Tällä kertaa nimittäin mennään eteenpäin niin, että lumi ja sora sen kun vaan pöllyävät. Pois alta siis risut ja männynkävyt, kun studiovieraaksi on pyörähtänyt RollOutdoorssin toimitusjohtaja Johannes Perkkiö Perkkiö. Moikka ja tervetuloa!

Johannes Perkkiö: Moikka ja kiitos kutsusta.

Timo Metsäjoki: Onko se Johannes Perkkiö niin, että pakki vaan puuttuu?

Johannes Perkkiö: Kyllä se pakkikin löytyy, se vaatii vaan vähän treenaamista, mutta kyllä se likimain noin silti menee.

Timo Metsäjoki: No pakkia tai ei niin mennään suoraan asiaan. Johannes Perkkiö, mikä on RollOutdoors ja miten yritys sai alkunsa?

Johannes Perkkiö: No jos aloitan siitä, että miten se sai alkunsa, ihan lyhyt taustatarina. Pikkupoikana, lapsena tuolla ukin kans Inarilla, mulla oli sellainen vahva visio, että musta tulee isona poromies. Se ei menny ihan läpi, mulle annettiin, että keksi vähän parempi ammatti, sellainen mistä saa rahaa. Seuraava hyvä idea oli liikunnanopettaja, isä ja äiti kehotti, että mieti nyt oikeesti vielä kaks kertaa (naurua). Lopulta minusta tuli muotoilija, tein kymmenisen vuotta muotoilun, markkinoinnin ja vähän kaiken muunki tämmösen parissa töitä, mut mulla koko ajan kaihersi se, että mä haluaisin itse asiassa palata sinne niinku liikkumisen rakkaitten harrastusten lumilautailun, skeittailun, maastopyöräilyn pariin ja tossa niin ku sattu vaan tapahtumaan asioita. Avasin ehkä suuta, tai itse asiassa se tais olla chatti facebookin messengerissä, missä vaan sanoin kahdella sanalla jotakin aiheesta, kaveri sano että ”hei, soita Heikille”. Soitin Stöckellin Heikille ja se puhelu ei jäänyt yhteen eikä kahteen eikä viiteen puheluun, sen jälkeen vaihdettiin viestejä ja puhelin lauloi aika pitkäänkin. Me ruvettiin miettimään, että miten me saatais tuo meiän hieno Ounasvaara tossa jalostettua parempaan käyttöön eli miten me päästäis viemään ihmisiä pyöräilemään sinne ja näyttämään, miten upee luonto meillä on tässä ihan kaupungin ytimessä. RollOutdoors lähti liikkeelle hirveestä intohimosta pyöräilyyn, oli semmonen voimakas tarve päästä pyöräilemään huomattavasti enemmän ja sitten me todettiin Heikin kans, että eihän siinä oo muuta tietä kuin että meidän pitää alkaa tekemään sitä tosissaan. Tänä päivänä tosiaan vuokrataan fillareita ja järjestetään opastettuja eri näköisiä maastopyörälenkkejä sekä kotimaisille, että pääasiassa ne opastetetut lenkit ulkomaisille asiakkaille ja toimitaan Rovaniemen lisäksi kolmella muulla paikkakunnalla, Kiilopäällä, Helsingissä ja Fiskarsissa tuolla Etelä-Suomessa. Me työllistetään ympärivuotisesti semmonen reilu kymmenen henkee.

Timo Metsäjoki: Eli lapsuudesta asti selkänahassa tai selkärangassa on ollu ajatus siitä, että liikunnan parissa minä haluan töitä tehdä, niin lopulta johti tähän?

Johannes Perkkiö: No niin siinä on käyny, että kaikki ulkona se touhuaminen ja luonnossa liikkuminen ja muu tämmönen niin kyllä se on ollu ihan valtavan tärkeetä ihan lapsesta asti. Jotenkin tavallaan se viesti, mikä on ehkä ollu yhteiskunnasta, että pitää opiskella kunnon ammatti, ja sitten sitä ihminen miettii että mikäs se on kunnon ammatti ja sitten yrittää kaikkee jännää ja mikä kiinnostais ehkä vähäsen ja ei sillä, muotoilu- ja markkinointihommat on ollu ihan valtavan mielenkiintoisia ja siellä on oppinut ihan hirveen paljon, mutta tuota, en valita tästäkään hetkestä.

Timo Metsäjoki: Teillähän on tilanne nyt ylipäätään se, että liikuntamatkailu on ollu jo hyvin tovin nouseva trendi.

Johannes Perkkiö: Kyllä.

Timo Metsäjoki: Niin mikä ihmisiä sit vetää liikuntamatkailuun ja miksi juuri pyöräily on nyt todella suosittua?

Johannes Perkkiö: Tuo on tosi iso ja vaikea vastata, että miks se pyöräily ja miks liikuntamatkailu oikeesti on niinku niin isoa, mutta yks mihin se liittyy, on ympäristöarvoihin, ihmiset ymmärtää ja ajattelee luontoa paljon enemmän ja se kasvattaa tarvetta myös luontoyhteyteen. Samaan aikaan myös se oma hyvinvointi –teema on ollut tosi voimakkaassa kasvussa, sitä kautta se tulee varmasti. Miks se pyöräily nyt on tullu niin siihen ei voi sanoo myöskään niinku kauheen lyhyesti, mutta se liittyy mun mielestä siihen, että fillari on mielettömän hyvä harrasteväline silleen et se toimii myös liikkumisvälineenä. Siitä on oikeesti hyötyä. Se on oikeesti liikkumisväline, sä pääset sillä paikasta A paikkaan B ja sä pystyt harrastamaan sen liikkumisajan. Ainakin mulle se kiteytyy siihen tosi paljon, että mä avaan oven, hyppään fillarin selkään, pääsen sinne vapauteen mitä se polkupyörä antaa ja se kuulostaa siltä, että aika monelle se on se sama juttu.

Timo Metsäjoki: No miten tarkkaan te ootte miettiny tai valinnu sen, et kenelle juuri te tuotatte palvelua, eli kuinka tarkaan te ootte miettiny sen teidän oman asiakassegmenttinne, että juuri näille me tehdään?

Johannes Perkkiö: Kyllä me aika tarkkaan sitä alkuun mietittiin, ehkä me mietittiin jopa varmaan liian tarkkaan. Me lähdettiin määrittelemään tosi tiukasti, että tän ja tän tyyppiset Rovaniemelle tulevat ulkomaiset matkailijat, jotka harrastaa kotipuolessa maastopyöräilyä tai ja niinku ikää ja muuta. Se oli hyvää työtä, mutta sitten loppujen lopuksi me todettiin aika nopeesti että se on paljon laajempi se meidän asiakasryhmä kuin me ajateltiin. Meillä oli sellaisia asiakkaita, jotka nippanappa osas edes fillaroida, et ne ei meinannu pysyä pyörän selässä, joitain aasialaisia, joitten kans meillä oli silti niinku tosi hauskaa tekemistä. Ei me päästy siihen tavotteeseen, mikä meillä itellä oli, mut päästiin siihen tavoitteeseen, että se asiakas sai aivan valtavan hienon elämyksen, kun pyöräili talven keskellä ulkona. Se oli oikeestaan tosi iso oivallus että me ehkä määriteltiin liikaa itsemme kautta sitä, eikä sitten sen asiakkaan kautta, et mitä se asiakas ihan oikeasti tulee hakemaan täältä näin. Ja se oli se elämys, mitä me ei tajuttu ihan niinku kunnolla että me haluttiin tarjota maastopyöräilyelämystä, mutta meidän asiakkaat saikin jotain pikkusen muuta.

Timo Metsäjoki: No mut tavallaan tuohan on hyvä asia, te ootte vastanneet siihen, mitä asiakas haluu?

Johannes Perkkiö: Joo kyllä, kyllä, niin siinä sitten pääsi käymään (naurahdus)

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Nyt kun me puhutaan hyvinvointi- ja liikuntamatkailusta, niin ehditkö sä itse pitämään itsestäs huolta ja miten kenen tahansa meistä pitäs vaan pitää itsestään huolta, mitään vinkkejä tai tipsejä?

Johannes Perkkiö: No mulla on ollu tässä semmonen hyvä koelaboratorio itellä että mä oikeestaan burn outin partaalta lähin ite yrittäjäksi ja siinä oli muutenkin pikkusen alkuhaasteita, niinku Rovaniemelle muutto ja muitten haasteiden kanssa ja tuota, siitä huolimatta paiskin oikeesti pitkää päivää ja se on välillä päässy unohtumaan se itsestä huolehtiminen, et on yrittänyt huolehtia kaikesta muusta, mutta unohtunut se oma napa. Ja kyllä se jossakin vaiheessa, oikeestaan aika nopeesti alkaa niinku kostamaan et oikeesti niinku elämä alkaa maistuun tosi huonolta ja kurjalta, jos ei oikeesti pidä huolta. Kyllä se niinku säännöllinen, mä oon yrittäny pitää sellasta kalenteria itelle et mä oon laittanu ihan etukäteen jo kalenteriin sitä aikaa että, tossa mä meen urheileen ja ei se aina pidä, mutta se kuitenkin muistuttaa ja sitten mä meen jonakin toisena hetkenä. Kyllä se jaksamiseen vaikuttaa, liikkuminen, lepo ja ravinto niin ei niistä turhaan puhuta. Kyllä sen heti näkee, jos evästys menee pieleen, et unohtaa sen syömisen kaiken innon keskellä niin se on ihan samalla lailla kuin lepokin, kyllä jos ne puuttuu, niin kyllä miehestä alkaa sitten vauhti loppumaan ihan totaalisesti. Kyllä se tasapainoilua on.

Timo Metsäjoki: Mitkä sä näet mitkä on yrittäjänä just sun vahvuudet tai että miksi sä olet hyvä yrittäjä?

Johannes Perkkiö: Tää on vaikee mulle. Mulla on itellä tuotekehitys tausta missä mä oon tehny aika paljon niinku myös ollu mukana jollakin lailla yrityksiä kehittämässä ja yrityskulttuuria kehittämässä. Aikaisempi työhistoria on ollut semmonen, että mä oon nähnyt aika monenlaista yrityskulttuuria, niinku ihan kaivostyöntekijästä rakennuksille ja sitten tuota, ns. hienompiin hommiin. Ja se tausta on ollu yks varmaan minkä mä koen. Mä oon lapsesta asti oppinu tekemään töitä, sitten mulla on tosi monennäköistä työkokemusta ja kun ne kaikki laittaa yhteen, niin mä luulen, että ne ja se intohimo tähän tekemiseen on varmaan se avain siinä, että mikä on tehny mun yrittämisestä sen yrittämisen arvoista.

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Miten te pidätte huolta siitä, että teidän toimintanne on mm. täällä arktisella kestävää eikä se kuormita luontoa?

Johannes Perkkiö: Tää on sellanen asia, mitä me keskustellaan tänä päivänä ihan valtavasti. Justiinsa tän päivän puheenaihe oli biohajoavat pesuaineet, että pyörät vaatii pesua paljon ja siellä et niinku mitä aineita siellä käytetään ja muuta ja tuli tuossa uusia pesuaineita ja heti ensimmäinen kysyjä oli että ”onhan nää biohajoavia”, et on nämä ja totta kai tämän tyyppiset asiat liittyy siihen, mutta kyllä se isoin kysymys on siinä, että kun me pyöräillään, liikutaan maastossa ja pyritään lisäämään sitä liikennettä, totta kai meidän tavoite on että me saadaan enemmän ja enemmän ihmisiä innostumaan siitä maastossa liikkumisesta oli se pyörä tai mikä tahansa väline, mutta se luonnon löytäminen on yks iso missio niin siihen liittyy aika paljon tommonen niinku reitistön ja reitillä liikkumisen kulttuuri, se etiketti että miten maastossa liikutaan ja miten sitä luontoa käytetään, miten sitä roskataan tai ei roskata ja kaikki tämmönen näin. Sitä työtähän me tehdään koko ajan ja ollaan tälläkin hetkellä reittisuunnittelu –asioissa tosi paljon mukana. Et pyritään rakentamaan sitä reitistöä meidän ympärille ja ohjaamaan ihmisiä käyttämään tiettyjä reittejä et se ei se valtava käyttäjämäärä ei hajoa tonne ympäri metsiä. Tuo on varmasti se meidän isoin semmonen, että me ei tuota meidän herkkää luontoa kulutettais ja oltais sitä ruokkimassa sitä kuluttavaa luonnon käyttöä. Se on semmonen asia, mistä mä oon ite ollu eniten huolissaan ja jonka eteen me koko ajan ihan valtavasti töitä.

(tunnusmusiikkia, opiskelijan kysymys)

Opiskelija: Ulkomaalaisten matkailijoiden odotukset voivat olla kirjavat, onko heille kierrosten kohokohdat matka, päämäärä vai tunne-elämys. Mihin näistä olette panostaneet?

Johannes Perkkiö: Kyllä me ollaan panostettu noihin kaikkiin. Jos mä näen matkana, sen itse pyöräilyn niin se on tärkeässä roolissa, mutta ihan valtavan tärkeenä on se, että aika monen asiakkaan kanssa tavoitellaan sitä, että päästään Tottorakalle. Se kuulostaa, että se on tossa ihan vieressä, mutta se talviolosuhteissa on vähemmän pyöräilleelle itse asiassa aika kova saavutus, että pääsee pyörällä sinne Tottorakalle. Sitten kun sinne pääsee niin ne maisemat, jotka sieltä avautuu, niin ne on aika monelle paikalliselle ja itellekin oli jossain vaiheessa että tajus yhtäkkiä että ei vitsi tää on parhaimmillaan jotain ihan mielettömän hienoa, oot siellä auringonnousun tai laskun aikaan tai muuta niin se on todella hienoa ja tavallaan se palkinto siellä reissun päätteenä. Ja kyllä siihen sisältyy tosi paljon sitten, et me tehdään pienryhmille sitä hommaa ja se on tosi henkilökohtaista, se on niin kuin kaverisuhde vaikka se ei ois kauheen pitkäkestoinen, sitä tehdään yhdessä ja siinä autetaan toinen toisiamme, se semmonen inhimillinen ihmisten kanssa tekeminen on siellä niinku tosi isossa roolissa. Mitä me ei aluksi edes tajuttu, mutta se sattu vaan olemaan että meillä luonteet ja se tilanne meni siihen että tajuttiin että ei vitsi tää on yks isoimpia juttuja, että me tehdään tosi pienellä porukalla, ne on tosi hienoja kohtaamisia, ne on meille hienoja asiakaskohtaamisia ja me nähdään ihmisiä ympäri maapalloa erilaisista kolkista ja että se on myös niille tosi huippua että hei nää paikalliset jäbät täällä vie meidät, et meitä oli vaan kolme ihmistä siellä tai viis tai jotakin ja sitten me käytiin niitten kanssa ajamassa tuolla nuin et, ne on niinku tosi isoja juttuja.

Timo Metsäjoki: Mikä yrittäjyydessä on Johannes Perkkiö sun mielestä parasta ja vastaavasti, mikä on haastavinta?

Johannes Perkkiö: Mulle haastavinta on aivan ehdottomasti se kurinalainen asioiden organisoiminen, talouden ja hallinnon ylläpitäminen. Mä oon vähän tämmönen taiteilijasielu ja se on ollu tosi iso haaste mulle. Totta kai kirjanpitäjän palkkaaminen on ollu ihan pakollinen, mut mitä mä ootan niin sitä päivää että saan tosta hallinnollisesta vastuusta antaa taloushallinnon jollekin muulle, kaiken sen vastuun siitä (naurahtaa) ja sen pyörittämisen varsinkin. Ylivoimaisesti siistein juttu on mulle ainakin alusta asti ollu se, että saan tietenki tehä sen alan parissa, sen intohimon parissa, mutta se itse asiassa oli aika yllättävää itellekin että saa tehdä, a) mä oon saanu ite olla valitsemassa tätä joukkoo, kenen kanssa me tehdään, vaikka mä en oo kaikkia ottanut ite töihin, mutta saanu olla rakentamassa sitä joukkuetta, ihan oikeita tyyppejä ympärillä ja ihan mielettömän hienoja asiakkaita, et ne ihmiset joiden kanssa me tehdään mukavaa asiaa tuolla nuin ulkona, ne ihmiskohtaamiset on itse asiassa paljon sitä ite pyöräilyä arvokkaampia. Se on todella iso voimavara ollut tässä hommassa.

Timo Metsäjoki: Mitä terveisiä sä haluaisit lähettää nuorille, jotka on valmistautumassa työelämään tai siirtymässä muihin jatko-opintoihin.

Johannes Perkkiö: No semmosia terveisiä varmaan, että ehkä ite tajus asian vasta aikuisiällä, mä luulin, että mun pitää ensin kasvaa aikuiseksi ja mennä oikeisiin töihin ja tavallaan kuuntelin ja kuvittelin ulkopuolelta että mitä ne oikeat työt on. Mä en tajunnu, että mä voin tehdä sen oman oikean duunin itse itselleni ja tehdä just sitä, mitä kaikista eniten itse haluan ja mennä oikeesti sen perässä et ihan sama, mitä muut sanoo, että kannattaa opiskella lääkäriksi tai poliisiksi tai mitä se ikinä on, niin jos sulla on joku asia, joka kiinnostaa niin tee sitä vaikka se tuntuis että se ei oo kovin järkevää, mutta jos se oikeasti kiinnostaa. Jos se on skeittaus tai jos se on pitsinnypläys tai ihan mitä vaan, niin tee sitä, panosta siihen ihan sikana. Se antaa voimavaroja ihan kaikki tommonen mitä sä teet intohimolla niin se opettaa paljon, sieltä saa isoja kokemuksia, jotka vie eteenpäin, et ei sen tarvi olla tulevaisuuden ammatti mitä sä teet ja mihin sä panostat. Mutta kun sä vedät oikeesti meet syvään päätyyn niitten juttujen kans, niin sieltä oppii paljon.

Timo Metsäjoki: Kiitos Johannes Perkkiö, että pääsit vieraaksi Yrittäjyyden jäljillä –podcastiin.

Johannes Perkkiö: Kiitos oli mukava käydä täällä.

  Tehtävät

Oppimistehtävät

1) Miksi pyörällä tapahtuvat matkailupalvelut ovat nyt suosiossa?
2) Kenelle Roll Outdoors tuottaa palveluita? Ketkä kaikki ovat kohderyhmänä?
3) Millaisia erilaisia elämyksiä pyöräily luonnossa voi tuottaa?
4) Miten luontomatkailun brändiä voidaan edelleen kehittää?
5) Mikä on yrittäjyyden anti Johannes Perkkiölle?

Valentijn Beets

Valentijn Beets

Bearhill Husky entrepreneur and CEO

Educational background:
Highschool, Wilderness guide program (eräopaskurssi), worked for several companies as a subcontractor or a contracted employee before starting Bearhill Husky.

Who:
An entrepreneur with a severe dedication to enhance animal welfare,  sustainability and responsibility. Valentijn grew up in South Africa, came to Finland to take a wilderness guide course, enjoyed northern nature, met his wife and ended up fulfilling his dream in Rovaniemi. Together with his wife Veronika, Valentijn runs a kennel that is a home for 65 amazing huskies.

Topics:

Ethical and environmental competence, Sustainability and responsibility, Animal welfare, Huskies

Kuva: Valentijn Beets

> Open Bearhill Husky homepage

  Aineisto

Lue podcast

Haastateltava: Valentijn Beets

Toimittaja: Timo Metsäjoki

Tuotanto: Timo Metsäjoki, Katri Kykyri (LaTu –hanke)

Valentijn Beets: But at the same time they have this hard core dedication to get the job done, to just run and run and run and run some more and you wouldn’t think that this small, scrawny kind of animal would be able to do these amazing things but they just do it over and over and over again and they make it look easy.

Timo Metsäjoki: Hi! My name is Timo Metsäjoki, and you are listening to the footsteps of an entrepreneur. In this podcast I meet interesting entrepreneurs as they share their stories. I’m going to find out, how they became entrepreneurs in the first place and what they would like to say to encourage young people in transition from school to work.

Timo Metsäjoki: Todays guest has a wide perspective when it comes to huskies and ecological tourism. Responsibility for nature and sustainability is a matter of heart to this company. So welcome to the studio Valentijn Beets from Bearhill Husky!

Valentijn Beets: Thank you for having me!

Timo Metsäjoki: I suppose you didn’t come here with any dogs?

Valentijn Beets: No, it’s too warm for that at the moment, so I just drove here.

Timo Metsäjoki: What is Bearhill Husky and when it was founded?

Valentijn Beets: Bearhill Husky is a sled dog kennel that I founded in 2003 together with my wife Veronika and we started it way back in a place called Lieksa, which is in south-east Finland. If you thought Lapland was far away, go to Lieksa, you will find out how far it really is. So we started together there, living on a little farm in the middle of nowhere with small bunch of dogs and we decided to offer our guests a real experience, a very small, intimate experience. We usually took only about four customers, went out for a five day -tour, travelled around, these people lived with us in our house, experienced this kind of thing. This was really nice, it was a really nice way to earn some money but it wasn’t a nice way of earning a living, because we were not getting enough money to make living out of it and eventually when my daughter was born and living in the middle of nowhere and facilities and schools, these kind of things we decided or we got an opportunity to come to Rovaniemi, to work here. At first it was seasonal work we would be here a month in December, then it got slightly longer and longer ‘til we were here for the whole season and then we moved up here with the family, because it suited us better, for our family situation. The business changed from making very long, intimate and original tours to something which is a bit more suitable in Rovaniemi, which is of course a bit more masstourism with shorter tours, bigger group numbers, mainly day trips, no overnight tours anymore, this kind of thing.

Timo Metsäjoki: I’m eager to ask how did you become an entrepreneur and how did you end up in Finland in the first place? What brought you here, since you weren’t born here?

Valentijn Beets: I came to do a “eräopaskurssi” (wilderness guide program) in Kurun Metsäoppilaitos. I finished high school but I never, started on some university stuff or whatever but never finished that because I got distracted by this “eräopaskurssi” and came up to Finland, enjoyed it, decided to specialize in dogs, met my wife and kinf of started to work for some other kennels and eventually, pretty soon, figured out that I want to do my own thing I want to do it my own way. I’m not a very good employee because I will tell my boss pretty soon how to do his job even if he does actually know what he’s doing, I still try to tell him what to do. This is not really appreciated very often. Eventually we decided together with my wife I said “Hey let’s do this crazy thing let’s go living in a forest and do something original and live an interesting life. And I didn’t want to do a nine to five –job, little did I know that I would enp up doing a five to nine –job for a while because that’s what’s being an “yrittäjä” (entrepreneur) is, five to nine. So we ended up in Lieksa doing it that way. It was just a way to live our own life and to stand on our own two feet and not work for the man. That was also, I didn’t want to do nine to five and I didn’t want to work for the man. I don’t like working for a boss so this was an interesting way of doing it. In the meantime, we got good at it, enjoyed doing it so if you find something you are good at and you enjoy doing, best to stick with it.

(theme music)

Timo Metsäjoki: Let’s open up the important topic, sustainability and responsibility, what do these words mean to you and Bearhill Husky?

Valentijn Beets: Sustainability and responsibility, now sustainability means that we are trying to run a business which is in it for the long term on many levels, it’s not just we want to be financially sustainable, but we want to create something which is permanent, which stays. And to be able to that, you need to think on many levels it has to be of course environmentally sustainable. We can’t just keep on doing what we’re doing without at least thinking about it. When we started out with our business, we worked for quite many different companies either as a subcontractor or as a contracted employee and we did so many jobs which we were not actually comfortable doing. Very often we felt exploited by some of the companies we were working for. We decided that if we would ever do our own business we would not do that. So we wanted to be better than what we had been treated before. So for us that’s part on the responsibility. We want to be a place that builds up long term relationships with our employees, with our subcontractors and the other businesses in the area. Of course we are always going to have some kind of impact on our environment, but we want to make sure that it will be as little as possible and maybe in the future we can even compensate for some of the damage we do, but means that at first we need to be aware of the damage that we do before we can compensate. So, for it’s a way of running our business it’s woven into the DNA of our sled. It’s a funny way to explain it because we are also a dog kennel. We are also a place where our dogs live, work and in some cases die. So this is also a form of, we have a community a little “ecosystem” of dogs that has to be sustainable as well. So we are also responsible for our dogs’ life and our dogs’ welfare.  So that means, to do that we need to have money to feed them, to pay for them, we need to have good employees, who are in it for the long term, who build up relationships with these dogs, who want to stay and work with them and develop these dogs as well. We need to have a steady supply of guests coming to us, because otherwise we can’t afford what we want to give our dogs. So, for us the sustainability it really is a way of thinking about it, it’s not something temporary that we just do, but we are creating something which is in the long term. Bearhill Husky is an OY (Ltd), which is a financial, you know legal construction, but that OY (Ltd) is also the financial and legal home of our dogs, that’s where they live. So, the survival of this OY (Ltd) ans it’s sustainability directly is related to how well our dogs will live. So it all goes together the welfare of the dogs is a part of the responsibility, is a part of sustainability if you wish. And we sometimes run into challenges with specifically sometimes finnish cultural challenges that we have, one of the things is that for a while we have owned some forest where we run our dog teams and where we have our kennel, a “metsäpalsta” (a wood lot) and we would actually like to use the forest on that to compensate the carbon emissions that we create as a business. But if we go to Metsäkeskus* (*state authority responsible for promoting forestry and good care of nation’s forest resources) and we ask them how can we do this literally they don’t really know how to answer it because the finnish forest consultant services are all geared towards cutting and producing, they’re not – you know yet there – how do we not cut the trees, anything you are there to say they’re gonna come back to that you have to cut it. So this is where our idea of sustainability clashes a little bit with what is current in Finland at the moment. And I believe that at the moment this whole forestry certification and things is a bit of a hot topic as well. So we are trying to go forward on this, for us, so it’s really a part of how we run our business, it’s all interconnected.

(theme music)

Timo Metsäjoki: What it is like to work with huskies, what kind of dogs they are. And does their howling still impress you?

Valentijn Beets: Howling huskies, it’s still impressive to me, although it can also be very “ärsyttävää” (irritating) if it’s for the wrong reason. It’s an indication on what the dogs are feeling like, you know they can be howling out of boredom, they can be howling out of team spirit, they can be howling because the females are on heat and the boys just want to have fun. So there’s many different ways of howling. A good kennel is a quiet, calm kennel that howls occasionally for team spirit. If it goes any other way it can be a bit irritating, but it’s a good way of finding out how your dogs are feeling. And of course if you’re a neighbor howling huskies can be a bit of an irritation. But then again, I live in Vennivaara, I don’t actually live in the kennel at the moment I live in Vennivaara, and there’s a bunch of barking dogs in Vennivaara, in some cases, there are even more barking dogs than in my kennel. Huskies don’t, you know the noise they make can be quite impressive, but it’s not out of the ordinary in Finland I believe, barking and howling huskies.

Timo Metsäjoki: But how are huskies to work with?

Valentijn Beets: To work with, let’s put it this way my huskies are amazing dogs to work with they are tough, hard core, loyal dogs, that are so friendly and so funny and playful and cute in many ways. They’re just really characterful animals, but at the same time they have this hard core dedication to get the job done, to just run and run and run and run some more and you wouldn’t think that this small, scrawny kind of animal would be able to do these amazing things but they just do it over and over and over again and they make it look easy. And that is actually what I really enjoy about working with them that they’re really awesome, but they are not the “wild animals” many people make them out to be.

(theme music, students question)

Student: Huskies’ fur is very thick and warm and could be recycled in many ways. When it’s shedding season do you let it all fall off on its own or do you brush it out? What do you do with the fur, if brushed?

Valentijn Beets: That’s actually a very interesting question and I have a very interesting answer. No we don’t let it all come out, it would be very messy and uncomfortable for the dogs, so we try and brush out as much as we can. We save it, then we have it sent off to a place where they turn it into wool. They mix it in two, in fifty-fifty with sheep wool and clean it and wash and this kind of things. Then it comes back to us and we actually have a big bag of it lying around which we will sell on our web shop, when our new website is up so we are actually going to turn that into a little side project. I don’t think it’s going to be a big economical hit but it’s an interesting way of using our wool. I do know of an initiative by another kennel in Lapland that they’re trying to collect the wool from a lot of the kennels and they are going to send that of to some manufacturer who will then include it in some ecological fabric that they’re making. They asked me to participate to this project as well but I said no, we’re going to do this husky wool thing that we have already.

Timo Metsäjoki: So how would you feel wearing a woolen jacket made out of your huskies’ fur?

Valentijn Beets: I think it would be rather itchy and smelly, I would prefer gloves and socks (laughter). Let’s put it this way not a jacket but gloves and socks I would happily wear.

Timo Metsäjoki: What makes you a good entrepreneur? And what is the best about being an entrepreneur and what is the worst?

Valentijn Beets: The worst part is, if you’re doing it well and you’re really into it, you will never have any freetime, because you’re always thinking about your business. It’s like having a kid or a dog or a baby, you know it is always there. Your business becomes your life and this can be very irritating to your friends and family because all you want to talk about is your business. Then after a while you figure out that they don’t understand you, and you will start to make friends with other entrepreneurs because they do. The downside is that it’s all consuming in many ways, it’s going to take a lot of time and effort for you to do it. And if you want to succeed that is what you, I wouldn’t say you have to be like that to succeed but I think that for a lot of people who have succeeded with this that’s how they did it just became something that they were obsessed with. That’s the downside. What I like about it is, I’m doing what I want, I’m not doing something someone else is telling me to do, I am making may own life, my own money, I’m walking through this path of life, my own path, not one that someone else has laid out for me. I’m not working for the man. So this is the good part you are your own boss literally. If you don’t want to work you don’t have to but it might come back and bite you in the ass, but the biggest thing is you can do what you want to do yourself you’re not working to fulfil someone else’s dream, you are working to fulfil your own.

Timo Metsäjoki: What would you like to say to encourage young people who are finishing their studies or are in transition from school to work?

Valentijn Beets: Get up early, go to work. Work hard and always give your best. It doesn’t matter if you want to continue studying or if you want to continue working, basically be proud of the work you deliver, stand behind your work and remember that every job you do, everything you do is something that you have created, it is something that you are doing. And even if it is for a boss of something stand behind your work, be proud of it and do it well. If you don’t want to become an entrepreneur at least the employers will value that you have given everything that you had to that job and that quality. And if you’re going to be an entrepreneur, that is something that you have to succeed with, because no one is going to want to work for or buy something from someone who did it with fifty percent effort or interest you know. The difference is passion, the effort you put into it and the pride you put into it. And that is something that I would say is that, whatever you do, go out and do it well and do it with passion.

Timo Metsäjoki: Thanks Valentijn Beets for visiting us today.

Valentijn Beets: My pleasure, thank you for having me!

  Assignments

Warm-up: Internet research and discussion
1. What do you know about Siberian huskies as a breed? Do some research on the internet, and then report your findings orally to your partner or small group.

2. What is the difference between ‘Ecotourism’, ‘Sustainable Tourism’ and ‘Responsible Travel’? Find your own sources on the internet or click here. Report your findings orally to your partner or small group.

3. What comes to your mind when you think of husky farms? Consider aspects such as animal welfare, sustainability, and responsibility – how could these be promoted at a husky farm? Discuss with your partner or small group.

Listening comprehension
Listen to the podcast of Valentijn telling about his company, Bearhill Husky Tours. Then answer the following questions.

1. What does Valentijn do for living? Describe his career path so far.

2. How do the principles of sustainability and responsibility show at Bearhill Husky based on what you heard?

3. What pros and cons of entrepreneurship does he mention?

4. Then visit Bearhill Husky Tours’ website and explore Responsible Tourism section for more information on their choices for responsible tourism.

Application

A. Explore Bearhill Husky Tours’ website and choose the best tour for each of the following tourists. Explain your choices.
– your 18-year-old friends from India visiting Finland for the first time
– your godfather’s family with children aged 3, 7 and 11
– a sports enthusiast looking for action and adventure

B. Build and Pitch
Imagine you have inherited a large piece of land in a perfect location in the Finnish Lapland. It is now possible to fulfill your long-term dream of becoming an entrepreneur and setting up your own ecotourism company, be it a husky farm or something else. All you need now is some more funding. Fortunately, a group of investors have announced a pitching competition for ecologically sustainable and responsible tourist start-ups. The top five start-ups will be awarded sizable grants to ensure the income of the new entrepreneur to get the business up and running within the next 12 months. You are determined to be among the five!

Together with your partner or small group, create a business plan presentation and pitch it to the potential investors in 5 minutes.

Juho Uutela

Juho Uutela

Beyond Arctic yrittäjä ja toimitusjohtaja

Koulutus:

Matkailun restonomi (AMK), Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto lopputyötä vaille valmis.

Kuka:
Juho on valokuvaaja, yrittäjä ja toimitusjohtaja, joka vastaa monipuolisesti yrityksen eri osa-alueista, kuten myynnistä, markkinoinnista ja jokapäiväisestä toiminnasta. Juho on aikaisemmin työskennellyt monipuolisesti ravintoloissa, hotelleissa, matkatoimistoissa ja lomaresorteissa koti- ja ulkomaissa. Kansainvälistä kokemusta on kertynyt mm. Tansaniasta ja Kyprokselta. Juhon ymmärrys erilaisista kulttuureista syventyi ja kiinnostus matkailualaa kohtaan vahvistui vuoden mittaisella Aasian reissulla.

Teemat:

Luova osaaminen, Innovaatiot, Uusien palveluiden ja tuotteiden kehittäminen, Valokuvamatkailu, Yhteistyön merkitys

SOME-linkit voidaan laittaa tuomaan lisää syvyyttä ja ajankohtaisuutta materiaaliin.

Kuva: Juho Uutela

> Siirry Beyond Arctic -kotisivuille

  Aineisto

Lue podcast

Haastateltava: Juho Uutela

Toimittaja: Timo Metsäjoki

Tuotanto: Timo Metsäjoki, Katri Kykyri (LaTu –hanke)

Juho Uutela: Joskus ne hullutkin ideat pitää katsoa maaliin asti ja niistä voi ihan oikeasti syntyä jotain siistiä, uutta toimintaa.

(tunnusmusiikki)

Timo Metsäjoki: Moikka! Mä oon Metsäjoen Timo ja mä oon yrittäjyyden jäljillä. Tässä podcastissa meikäläinen kohtaa mielenkiintoisia yrittäjiä, joiden kanssa sukelletaan pintaa syvemmälle. Mä otan selvää, kuinka heistä tuli yrittäjiä ja miten he haluaisivat rohkaista työelämään siirtyviä nuoria (taustalla soi podcast –sarjan tunnusmusiikki)

Timo Metsäjoki: Tällä kertaa liikutaan valokuvamatkailun maailmassa, mutta sivutaan hieman myös vuokrattavaa elokuva- ja pelitila –puolta, kun mulla on vieraana Beyond Arcticin ja Kuru Loungen yrittäjä Juho Uutela, moikka moi.

Juho Uutela: No niin, terve vaan.

Timo Metsäjoki: Lähdetään Juho liikkeelle ihan siitä, että mikä on Beyond Arctic?

Juho Uutela: Beyond Arctic on tosiaan rovaniemeläinen ohjelmapalveluyritys ja perustin sen vuonna 2016. Alusta alkaen meidän kärkenä oli ruveta järjestämään valokuvausretkiä ja –matkoja täällä Rovaniemen alueella ja Lapissa. Tänä päivänä meillä on aika isokin valikoima erilaisia valokuvausretkiä täällä Rovaniemellä, niitä tehdään monipuolisesti lähiluontoon ja joitain vähän kauemmaksikin. Talvisesongin aikana meillä on noin 12-14 henkilöä meidän tiimissä vetämässä tätä toimintaa.

Timo Metsäjoki: Eli siinä, missä Beyond Arctic on valokuvamatkailua, niin Kuru Lounge on jotain aivan muuta?

Juho Uutela: Joo, me rakennettiin se viime vuonna, kun korona oli iskenyt pahiten matkailualaan ja aika lailla kaikki toiminta vedettiin seis siinä vaiheessa. Meillä oli meidän toimistolla tällainen teatteritila, missä on sohvat ja tykit ynnä muut äänentoistot, se oli valmiina ja meillä oli siinä tuotteistettuna Revontuli –työpaja kansainvälisille matkailijoille. Sitä konseptia ruvettiin muokkaamaan vauhdikkaasti uuteen muotoon ja siitä syntyi sitten Kuru Lounge. Se on paikallisille tarjottava oma, yksityinen elokuvateatteri- ja pelitila, syntymäpäivä tila ja yrityksille erilaisten webinaarien pitämiseen ja… Haluttiin tehdä tila, joka palvelee monipuolisesti eri palveluissa.

Timo Metsäjoki: Sukelletaan innovointiin ja uuden keksimiseen kohta vähän lisää, mutta mun täytyy kysyä sun koulutustaustasta. Mä tiedän, että sä oot ollu Tansaniassa hakemassa myös tähän matkailuun vähän uutta vauhtia, mutta millä pohjilla mies menee?

Juho Uutela: Matkailuala on ollut mukana omissa työkuvioissa reippaasti yli kymmenen vuotta. Tampereelta lähtöisenä on tullut tehtyä siellä ravintola- ja hotellipuolen hommia ja kuten totesit, niin Tansaniassakin on tullut käytyä hakemassa vähän vauhtia erityisesti safarituotteisiin ja matkatoimistotoimintaan. Sieltä sitten tulin alun perin tänne Rovaniemelle opintojen perässä avopuolison kanssa ja siinä sitten pikkuhiljaa alkoi idea omasta yrityksestä kehittymään. Pari vuotta makusteltiin ideaa ja sitten 2016 todettiin että oltiin sellaisessa pisteessä, että laitetaan tämä toiminta pystyyn ja ruvetaan vetämään valokuvausmatkailua täällä Rovaniemellä.

Timo Metsäjoki: Kun mietitään yksittäistä matkailijaa, joka tulee valokuvausretkelle, niin mitä tämä matkailija sieltä hakee?

Juho Uutela: Meillä on alusta asti ollut revontulet tärkeässä osassa, me ruvettiin jahtaamaan niitä täällä Rovaniemen seudulla jo heti alussa ja valokuva revontulten alla on ollut sellainen juttu, jonka matkailija haluaa muistoksi täältä Lapin lomaltaan. Yhtä lailla sitten kaikkeen muuhun tuotteistamiseen, oli sitten kyseessä arktinen luonto, porot, huskyt, joulupukki, niin halutaan muisto siitä, että on ollut täällä (Lapissa) ja me pystytään tarjoamaan se kuva ammattilaisten ottamana, se muisto on todella arvokas, kun palataan kotiin.

(lyhyt pätkä tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Mitkä on teidän yrityksen vahvuudet tai vastaavasti yrittäjänä sun omat vahvuudet, miksi sä olet hyvä yrittäjä?

Juho Uutela: Sanoisin että uuden luominen on ollut alusta asti eteenpäin vievä asia. Mä haluan ajatella ja tehdä asioita eri tavalla, kuin ne on tehty tähän asti. Sama on koskenut ohjelmapalveluita ja kaikkia konsepteja, joita on lähdetty vetämään. Se, että tehdään jotain uutta ja tarjotaan jotain uutta, on ollut ainakin itselle yrittäjänä tosi inspiroivaa. Ja sitten parhaan palautteen saa, kun tajuaa että okei, tämä oma ideahan oli siisti juttu myös asiakkaalle, se on ehdottomasti parasta tässä yrittäjyydessä.

Timo Metsäjoki: Sä puhut siitä, että täytyy ajatella vähän uudella tavalla asioita, niin onko sulla antaa jotain konkreettista esimerkkiä tämmöisestä ajatteluprosessista, että miten se on päätynyt yrityksessä ihan käyttöön asti?

Juho Uutela: Hyvä kysymys! (Nauraa). Odotas nyt, tätä mun täytyy hetki kyllä miettiä.

Timo Metsäjoki: Joo, tää on aika vaikea, kun puhutaan että ajatellaan eri tavalla, mutta mitä tarkoittaa ajatella eri tavalla?

Juho Uutela: Sanoisin, että se lähtee siitä, että kyseenalaistetaan sitä, miten asioita on tehty tähän asti. Olen sitä mieltä, että kaikkia palveluita ja tuotteita voi aina jollain tavalla parantaa, niin monesti tällainen ajattelu, kyseenalaistaminen, toimii lähtökohtana siinä prosessissa. Omalla kohdallani se pitkälti kiteytyy siihen, että kun on jo vuosia ollut monipuolisesti matkailualan eri hommissa ja ehkä sitä kautta on syntynyt kohtuullisen laaja ymmärrys kentästä. Sen pohjalta sitten lähdettiin miettimään sitä, mitä sieltä puuttuu ja mitä asioita me halutaan tehdä vielä paremmin.

Timo Metsäjoki: Eli tavallaan olet vähän tutkinut, mitä muut tekee ja sitten laittanut ”top of the notch” eli pikkuisen paremmaksi, ja tehnyt omalla tavalla?

Juho Uutela: Kyllä, sanoisin että benchmarkkaus on tänä päivänä yksi niitä lähtökohtia uuden palvelun kehittämiselle. Katsotaan, mitä muut tekevät ja mietitään, miten se oma palvelu voisi olla vielä parempi ja erottua muista.

Timo Metsäjoki: Miten sun kohdalla tai teidän yrityksen kohdalla innovaatioprosessi etenee? Voiko sitä jotenkin purkaa palasiin, meneekö se aina samalla tavalla, vai tuleeko se vaan jostain?

Juho Uutela: Monesti se perustuu myös isompaan kuvaan eli kaikkeen siihen kokemukseen, mikä on johtanut tähän pisteeseen. Sitä kautta sitten joskus tulee se hullu idea, että hei, pitäiskö tehdä tämmöinen, siitä ideasta se lähtee. Heitetään idea ilmoille, eikä missään nimessä lytätä mitään, joskus ne hullut ideat pitää katsoa maaliin asti ja niistä voi oikeasti syntyä jotain siistiä, uutta toimintaa mahdollisesti. Siitä se prosessi oikeastaan lähtee eteenpäin, sitten katsotaan vain, että kuinka paljon resursseja pystytään käyttämään sen uuden idean maaliin viemiseen.

Timo Metsäjoki: Kun puhuit resursseista, niin avaa vähän mitä ja millaisia nämä resurssit voi olla?

Juho Uutela: Resurssit on ehdottomasti olleet meidän oman tiimin resurssit. Ja sitten yhtä lailla ollaan tässä apuna käytetty erinäisiä paikallisia toimijoita, joilta on pystytty sitten ostamaan, vaikka palvelumuotoilua tai brändin ynnä muun kehitystyötä tai apua siihen. Ne on auttanut paljon, kaikkea ei tarvitse itse osata, mutta kun osaa nimenomaan koota sen kokonaisuuden kasaan, niin siihen tarvitaan sitten aika paljon niitä tekijöitä.

(muutaman sekunnin pätkä tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Paljon puhutaan nykyään luovasta osaamisesta, mutta mitä se luova osaaminen oikeastaan on, tai mistä se luova osaaminen rakentuu?

Juho Uutela: Siihen vaikuttaa mun mielestä se, minkälaista kokemusta sulla on, ei väliä sillä miltä alalta se on, vaan yleisesti minkälaista kokemusta sulla on elämästä ja kaikesta. Luovuutta voidaan mun mielestä ruokkia sillä, että tehdään yhdessä työtä ja ideoidaan. Mä haluan aina testata sitä (ideaa) ja kysyä myös muilta siihen mielipiteen, se on ainoa tapa, jolla pystytään saamaan vähän vahvistusta siihen, että voiskohan tää homma toimia.

Timo Metsäjoki: Mikä yrittäjyydessä on sulle Juho parasta?

Juho Uutela: Se vapaus tehdä ja toteuttaa on varmasti niitä parhaita puolia.

Timo Metsäjoki: Mikä vastaavasti on sitten huonoa tai haasteellista?

Juho Uutela: Sanoisin että, kun lähdetään yrittämään, niin siinä monesti on oma pääoma sitten vaarassa. Tavallaan se, että kuinka paljon uskot itseesi, sun tiimiin ja siihen ideaan niin se määrittää aika paljon sitä, kuinka haastava se sun yrittäjän polku tulee olemaan. Muistan sen, että alussa ensimmäinen puoli vuotta oli tosi haastavaa henkisestikin ihan sen takia, että me oltiin tekemässä sellaisia palveluja, joita ei oltu aikaisemmin tehty, niin eihän me tiedetty ostaako se asiakas meitä.

Timo Metsäjoki: Mutta on ostanut.

Juho Uutela: On ostanut, eli oltiin siinä kohtaa oikealla polulla ja tällä polulla on hyvä jatkaa ja sitten tässä matkan varrella kehitellä kaikenlaista uutta toimintaa.

(Tunnusmusiikki: opiskelijan kysymys)

Opiskelija: Miten paljon olette joutuneet tekemään kompromissejä, jos mahdollisuudet eivät ole olleet yks yhteen teidän arvojenne kanssa?

Juho Uutela: Meillä on ollut alusta asti yrityksen arvot keskiössä palveluissa, joita me tuotetaan ja matkailun kestävyyden ajattelussa. Me ollaan pidetty siinä aika tiukka linja suoraan sanoen, me ei olla erityisesti kestävän matkailun suhteen tehty hirveästi kompromisseja, eli me toimitaan sellaisten yritysten ja toimihenkilöiden kanssa, jotka jakaa samat arvot, mitkä meilläkin on. Monesti se arvomaailma saattaa olla niitä tärkeimpiä asioita yrityksessä, mikä näkyy myös asiakkaille. Omista arvoista kiinni pitäminen on tosi tärkeä asia myös yrityksen brändin kannalta.

Timo Metsäjoki: Pystytkö sä sanallistamaan teidän arvoja jollain tavalla?

Juho Uutela: Pääsääntöisesti ne keskittyy paljon henkilökohtaiseen palveluun ja aitouteen, asiakas otetaan huomioon nimenomaan henkilönä, eikä vain sellaisena retken mukana matkassa olevana asiakkaana. Se on sellaista tiimityötä, oli sitten kyseessä asiakas tai oma tiimiläinen niin yhdessä tekemällä päästään pitkälle.

Timo Metsäjoki: Millaisia terveisiä sä haluaisit lähettää nuorille, jotka ovat valmistautumassa työelämään tai siirtymässä mahdollisiin jatko-opintoihin?

Juho Uutela: Voisin sanoa, että pitäkää kaikki vaihtoehdot auki, koskaan ei voi tietää, että mistä se löytyy se huippuidea, mitä voi lähteä mahdollisesti sitten ihan omana yrityksenä viemään eteenpäin. Ikinä ei pidä sanoa ei millekään mahdollisuudelle.

Timo Metsäjoki: Kiitos Juho Uutela, että pääsit vieraaksi Yrittäjyyden jäljillä –podcastiin.

Juho Uutela: Kiitoksia paljon.

  Tehtävät

1. Mitä on “benchmarkkaaminen” ja miksi siitä voi olla apua uusia palveluja tai tuotteita suunniteltaessa?
2. Miksi valokuvamatkailu on juuri nyt niin suosittua?
3. Miksi yrityksen arvot ovat tärkeitä ja miten ne voivat edesauttaa yritystä menestymään?
4. Mitä on luova osaaminen? Mitä se tarkoittaa yrittämisen näkökulmasta? Entä miten voisit vahvistaa ja hyödyntää luovuutta opiskelussa?
5. Miksi kyseenalaistaminen on tärkeää palveluja kehitettäessä? Oletko sinä hyötynyt asioiden kyseenalaistamisesta?

Suvi Autio

Suvi Autio

Arctisen project designer

Koulutus:

Taiteiden maisteri (TaM), pääaineena kuvataidekasvatus, vuoden opinnot steinerpedagogiikasta, vaihto-opintoja Costa Ricassa (lukio), Alaskan Fairbanksissa ja Espanjan Cuencassa

Kuka:
Eloisa ja seikkailumielinen asiantuntija, joka nauttii taiteesta tekien ja kokien. Rakastaa luontoa sekä eläimiä ja suurkuluttaa kauralattea. Rentona ja ystävällisenä luonteena viihtyy kansainvälisessä ilmapiirissä. Tämä helposti lähestyttävä projektisuunnittelija haluaa olla heikkojen puolella ja hermostuu epäreiluudesta maailmassa.

Teemat:

Luova- ja monitieteinen osaaminen, Kulttuuriosaaminen, Globaaliosaaminen ja kulttuurisensitiivisyys, matkailualan tulevaisuuden näkymät, ilmiöt ja trendit sekä Lappi matkailuyritysten toimintaympäristönä.

Kuva: Suvi Autio

  Aineisto

Lue podcast

Suvi Autio: Kannustetaan ihmisiä avoimuuteen, semmoseen dialogisuuteen, kuuntelevuuteen, että kuunnellaan mitä muilla on sanottavaa ja yritetään ymmärtää

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Moikka! Mä oon Metsäjoen Timo ja mä oon yrittäjyyden jäljillä. Tässä podcastissa meikäläinen kohtaa mielenkiintoisia yrittäjiä, joiden kanssa sukelletaan pintaa syvemmälle. Mä otan selvää, kuinka heistä tuli yrittäjiä ja miten he haluaisivat rohkaista työelämään siirtyviä nuoria (taustalla soi podcast –sarjan tunnusmusiikki)

Timo Metsäjoki: Tällä kertaa vieraana ei olekaan yrittäjä, vaan suunnittelija, kun ollaan niin sanotusti isomman kuvan äärellä. Voiko tulevaisuutta ennustaa ja mitä tiedämme tulevista vuosista tai vuosikymmenistä. Millainen paikka Lappi on matkailun näkökulmasta? Tästä ja monesta muusta otetaan nyt selvää, kun toivotan tervetulleeksi Lapin Yliopiston matkailututkimuksen hankesuunnittelijan, Suvi Aution. Terve!

Suvi Autio: Moikka ja kiitos, että sain tulla tänne puhumaan.

Timo Metsäjoki: Mahtavaa kun pääsit, hei ihan ensi alkuun pitää kysyä, että minkä hankkeen parissa sä nyt työskentelet?

Suvi Autio: No tää on sellainen superkiinnostava kv- eli kansainvälinen hanke kuin, Culturally sensitive tourism in the arctic, eli kulttuurisensitiivisyys arktisen alueen matkailussa.

Timo Metsäjoki: No kulttuurisensitiivisyys ei monelle tarkoita mitään, ellei sitä vähän avaa, niin avaa Suvi sitä.

Suvi Autio: Kulttuurisensitiivisyys on sitä, että kun sä meet matkailijana johonkin, niin kuinka sä reagoit, millaisia palveluja sä etsit ja haluat kokea. Sit se myös tarkottaa sitä, että jos sä oot matkailualalla toimiva työntekijä tai sulla on oma yritys, niin millaisia palveluja sä tuotat ja miten sä otat sen paikallisuuden huomioon, niissä sun tuotteissa. Se on huomaavaisuutta, sitä että ottaa huomioon muita ja paikallista kulttuuria.

Timo Metsäjoki: Mitä ylipäätään, nyt kun sä oot matkailututkimuksen alla, niin mitä on matkailun tutkimus?

Suvi Autio: Matkailuntutkimus on semmonen monitieteinen ja poikkitieteinen tieteen ala, joka kohdistuu matkailuun liittyviin ilmiöihin. Elikkä niitä tutkitaan eri menetelmin ja erilaisin todellisuusolettamuksin. Tää siis tarkoittaa sitä, että monet tieteenalat ovat läsnä matkailututkimuksessa ja niitä myös yhdistellään. Usein matkailututkimuksen opiskelijalla voi olla sivuaineena vaikka ja mitä, näitä on siis oikeesti hengästyttävä lista mä mainitsen täält muutaman.

Timo Metsäjoki: No nosta pari.

Suvi Autio: No esim. antropologia, filosofia, hallintotieteet, historia, johtaminen, jäteyhteiskunta ja matkailu on yks teema, kehitysmaatutkimus, kielitiede, no okei kohta mä oon luetellu nää kaikki (Timo naurahtaa), ympäristötiede, markkinointi, laskentatoimi siis näitä on ihan sikana. Tavallaan se kenttä on tosi laaja mitä siihen voi yhdistää.

Timo Metsäjoki: Niin, kenttä on laaja, mutta voiko sitä tavallaan ennakoida, tai tavallaan voidaanko me ennakoida tai ennustaa tulevaa? Tällaiset tilanteet kuin esimerkiksi koronavirus tai joku muu vastaava maailmanlaajuinen pandemia sekottaa pakan kerta heitosta tietysti.

Suvi Autio: Joo siis koronahan oli ihan täys fiasko, niinku me kaikki tiedetään, et tulevaisuuden ennustaminen on aika haastavaa, että kelläänhän meillä ei oo kristallipalloja, mutta se mitä voi tehdä on haistella trendej. Että mikä vaikuttais olevan maailmalla nouseva trendi niinku vaikka se, että ihmiset haluu päästä aitojen ja autenttisten kokemusten äärelle, lähemmäs luontoon, terveellisiin paikkoihin. Ja sit se autenttisuus liittyy myös kulttuurielämyksiin, et on niinku aitoja oikeita juttuja eikä sellasta, niinkun muovista, tekemällä tehtyä.

Timo Metsäjoki: Mutta nyt ku oli tää koronaviruspandemia, niin muuttuiko tai muuttuuko matkailu nyt tämän seurauksena jollain tavalla? Tähän ei varmasti oo mitään yksiselitteistä vastausta, mutta varmasti tätä asiaa on jo alettu tutkimaan.

Suvi Autio: On todellakin. Ja sit sitä on yritetty ennakoida, et mitä kaikkee vois tehdä. Suuret muutokset, mitä nyt on jo tapahtunu on se, että yritykset on yrittänyt tarjota palveluita etänä, niinku tämmönen kajakki –yrittäjä norjasta otti tommosen Gopro –kameran mukaansa ja sit jengi sai maksaa vapaaehtoisen maksun, että ne pääsee mukaan live –striimillä siihen sen kanoottiretkelle elämään sitä juttua. Samaten husky-yrittäjillä on ollut näitä, että adoptoi husky –hommia, et pyritään tarjoamaan palveluita etänä, sitten tässä on ollut myös, no, kamala sanoa ”hyvä puoli”, et yrittäjille on ehkä aikaa, niillä jotka siis selviää tästä, niin miettiä että millaista tulevaisuutta ne haluaa, ja tarkemmin miettiä, että mikä on se asiakaskunta, mihin ne haluaa satsata, että jokainen yrityshän joutuu miettimään että mikä se on se niiden kohderyhmä.

Timo Metsäjoki: No mitenkä sitten, kun puhutaan tulevaisuuden trendeistä, tässä muutamii on jo noussu, mutta onko meillä jotain selkeää ilmiötä, joka on nyt nousussa? Onko joku tosi vahva tai onko jotain tosi hiljaisia signaaleja, mitä kuitenkin vähän pyritään haisteleen?

Suvi Autio: Kyl semmonen luonnonläheisyys, terveellisyys ja on toi kulttuurisensitiivisyys kyllä aika iso teema, että matkailijoista tulee entistä tiedostavampia, koska internetin kautta löytää sitä tietoa kaikesta jo valmiiks, et ihmiset voi olla hyvinkin perehtyneitä jonkun alueen kulttuuriin jo etukäteen. Vaikka pohjois-Lapissa on voinut lukea saamelaisista ja silloin on erittäin tärkeetä se, että siinä alalla toimijat on myös kärryillä ja tietää faktansa.

Timo Metsäjoki: Millainen paikka Lappi on yrittää, näin matkailuyritysten näkökulmasta?

Suvi Autio: Ainaki ennen koronaa voi hyvin sanoa, että talviaikaan tosi hyvä, mut sit sen haasteen tuo kesäajan matkailu, et yritysten täytyy olla aika innovatiivisia ja keksiä uusia tuotteita kesäajalle, jotta pystyis työllistämään henkilökuntaa myös kesällä. Sellanen ongelmakohta on ollut se, että sulla voi olla vaikka oppaita ja työntekijöitä tuon talvikauden, joille ei sit enää kesällä löydykään töitä ja sitten työntekijä taas joutuu reissaamaan vaikka, sanotaan Rovaniemeltä Naantaliin töiden perässä et on kesän siellä ja talven täällä, niin harvempi ihminen haluu pidemmän päälle elää silleen että on puolet vuodesta jossain ja puolet toisaalla.

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Miten Suvi, matkailualan yrittäjyys poikkeaa ehkä muista yrittäjyyden aloista tai poikkeaako se, tai millaisia tulevaisuuden taitoja tai luonteenpiirteitä tai jotain muuta matkailuyrittäjä tarvitsee?

Suvi Autio: No siitä on ainakin hyötyy, että on sosiaalinen, tietty hei kielitaitoinen, että sanotaanko että suomen kielellä pärjää aika pienillä markkinoilla, että mitä laajempi kielitaito sitä parempi. Ja sit semmonen muiden kulttuurien ymmärrys, et sä tuut paljon paremmin toimeen asiakkaiden kanssa, jos sä ymmärrät, että mikä on intialainen mentaliteetti tai thaimaalainen tai espanjalainen, kun ne kuitenkin eroaa Suomesta tosi paljon. Et joku suomalainen voi helposti vetää herneet nenään, jos espanjalainen tulee vartin myöhässä, kun sit taas espanjalainen aattelee että hänhän on täysin ajoissa. Et kyllä se kulttuurien ymmärrys ja tuntemus ja uteliaisuus, et se on hyvä olla utelias ja idearikas ja miettii sitä, että mikä vois olla kivaa ja kiinnostavaa muiden mielestä ja siinä työssä pysyy mielenkiinto myös, jos on utelias.

Timo Metsäjoki: No miten sitten, mahtuuko meille yrittäjiä vielä tälle seudulle vai tuleeko jossain välissä niin sanotusti raja vastaan, jollon vaan kaikki yritykset ei yksinkertaisesti pärjää ja tällöin osa tuhoutuu, että tuleeko meidän arktisella luonnolla jossain vaiheessa vaan raja vastaan?

Suvi Autio: Erittäin hyvä kysymys ja myös hyvin olennainen ja ajankohtainen. Ennen koronaa, sori kaikki on nyt vähän korona sitä, korona tätä, mutta ennen koronaa kyllä se oli ihan realistinen huoli, että pitäiskö alkaa johonkin rajoitustoimiin ja miten meidän luonto kestää. Jos miettii esimerkiksi vaikka Galapagos –saaria niin siellähän on tiukat rajoitukset käynnissä. En mä nyt sano, että Lappi ois Galapagos, mut vähän sama mentaliteetti vois olla. Kyllähän tänne yrittäjiä mahtuu, tärkeintä on se, että olisi yhteiset pelisäännöt, siitä et miten sitä luontoa kuormitetaan ja myös ohjeistus siitä, että miten täällä pitää toimia niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin vieraiden. Vähän et selitettäisiin vähän jokamiehen oikeuksista ja polkujen käyttämisestä ja näin päin pois.

(tunnusmusiikkia)

Timo Metsäjoki: Millaisia haasteita tai ongelmia matkailualan yritykset kohtaa täällä arktisessa ympäristössä?

Suvi Autio: Haasteita muodostaa tää ympäristö, missä me ollaan, vaikka tietenkin meillehän se, että me asutaan täällä Suomen Lapissa, niin me tiedetään se, että sääolosuhteet vaihtelee ja tiedetään miten talvella tulee pukeutua ja meiltä yleensä löytyykin passelit varustukset, mutta sit matkailuyrittäjälle haastavaa on se, että sun täytyy pitää huoli sun vieraista, sun asiakkaista ja sun täytyy ymmärtää tai osata opettaa niille se, että miten niiden pitää pukeutua, sulla pitää olla varusteet, mitä tarjota niille, sun pitää osata kouluttaa että ne ei jäädy tonne ja sit tehdä se vielä silleen nätisti, että niille on hyvä kokemus. Et kyllä se kylmyys antaa meille haasteita täällä ja sitä kaikki ei ymmärrä ja monet ulkomailta tulijat ois lähdössä tyyliin tekonahkahousut jalassa luontoon ja sit jäätyis sinne pystyyn, että tämä on se arki ja aika iso haaste. Ja sitten tietenkin se aikaisemmin mainittu, että sesonki on hyvin talvikeskeinen, niin se on haastavaa, että kuinka saada tuloa koko vuodeksi.

Timo Metsäjoki: Siinähän täytyy yrittäjällä olla iso varasto ylipäätään talvihaalareita, käsineitä, kenkiä, kypäriä ja ties mitä useita eri kokoja, sehän on paljon myös varaston hallintaa?

Suvi Autio: On on, ehdottomasti varaston hallintaa ja huoltoa, haalareita ja kenkiä pitää putsata ja sit se, että sulla pitää olla myös aika paljon pääomaa kiinni niissä, koska eihän nyt hyvät kelkkahaalarit oo ilmaisia, tai kengät. Ja niitä pitää olla useempi samaa kokoa, koska entä jos sulle tulee kymmenen asiakasta ja kaikki haluu kokoa 54 olevan haalarin, niin et sä voi niille jotain nelikasia (48) tunkea päälle.

Timo Metsäjoki: Toinen, mikä tulee välittömästi mieleen, on se, mitä tapahtuu joka vuosi, että kun turistit vuokraavat auton ja sitten löytävät itsensä sieltä ”keskeltä ei mitään”, koska GPS sanoi, että tänne voi ajaa?

Suvi Autio: Joo, keskeltä jokea esimerkiksi, että hei, tästä menee tie ja eipä mee. Oon joskus ollut kuulemassa, kun espanjalaisia on hinattu pois joelta, kun ne on mennyt navigaattorin varassa sinne.

Timo Metsäjoki: Näillehän me ei voida mitään vai onko olemassa jotain, että (naurua) toimi näin, älä aja jokeen?

Suvi Autio: Niin siis absurdiltahan se kuulostaa. Se mitä vois tehdä ois, et kehittäis jonkun somekampanjan ihan vaan siitä, että käytä maalaisjärkeä liikenteessä ja jos et ole varma siitä, minne ajat niin mieti kahdesti ja pukeutumiseen ja muuhunkin liittyen. Niinku tän tyyppistä materiaalia, kuinka olla hyvä turisti Lapissa, vois ihan hyvin tehdä, vähän sellaista turvallisuusorientoitunutta. On sekin turhauttavaa, et jos sä oot ajamassa vaikka Kemiin ja sit sun edessä ajaa pakettiautoletka viittäkymppiä (50km/h), kun ne ei uskalla ajaa kovempaa, siinä vaiheessa miettii, että oisko nyt vaan kannattanut palkata paikallinen kuski.

(tunnusmusiikkia, Opiskelijan kysymys)

 

Opiskelija: Mitkä ovat konkreettisia keinoja edistää kulttuurien välistä ymmärtämistä eli sitä, että tullaan toimeen keskenään?

Suvi Autio: Ihana kysymys ensinnäkin, vitsi tuli ihan kylmät väreet. Kiitos tästä kysymyksestä. Haastava homma, mut lähtisin siitä, että kannustetaan ihmisiä avoimuuteen, semmoseen dialogisuuteen, kuuntelevuuteen, että kuunnellaan mitä muilla on sanottavaa ja yritetään ymmärtää, et ku me kaikki tullaan erilaisista kulttuuritaustoista, niin ne näyttäytyy myös hyvin erilaisina, et ois avoin sille, että toiset ei välttämättä tarkoita pahaa tai haluu loukata ja koitettais ymmärtää ja kysytään, että hei miten tää asia on, mitä sä haet tällä takaa. Siis avoimuus ja ymmärryksen lisääminen, kyllähän matkailu todellakin lisää tätä silloin kun se on toteutettu kulttuurisensitiivisesti, eli silloin kun sä matkustat ja otat huomioon sen millasii palveluita sä käytät, millasii elämyksii sä saat ja oot kiva vieras, et sä et oo vaan semmonen saappaat jalassa paikalle marssiva tyyppi, vaan otat vastaan ja keskustelet, niin kyllä mä uskon, että sekin tuo meitä lähemmäs toisiamme.

Timo Metsäjoki: Mikä sai sut innostumaan matkailualasta vai ajauduitko sä tänne ihan vaan sattumalta? Eli mikä sun koulutus- ja työpolku tähän pisteeseen on ollut?

Suvi Autio: Mä saatan olla tosi epätyypillinen tämän polun kulkija, mut voi meitä olla muitakin. Ihan alun alkaen mä oon aina ollu todella kiinnostunut kansainvälisyydestä ja oon jo nuorena ollu vaihdoissa mm. Costa Ricassa ja sittemmin tulin yliopistoon ja yliopistossa ihan alun alkaen tulin tänne opiskeleen kuvataidekasvatusta ja oonkin siis valmistunu siitä, mä oon siis kuvisope myös koulutukseltani. Opintojen aikana mä työskentelin safarioppaana ainakin viis vuotta. Aina sen, mitä pystyi opintojen aikana ja mä sain siitä aika hyvän pohjan ja kosketuksen siitä, että mitä se matkailumaailma oikeasti on ja sittemmin mut pyydettiin töihin tähän hankkeeseen ihan senkin takia, että on sitä käytännön kokemusta niin paljon ja sit on visuaalista ymmärrystä siitä, miten tuotetaan opetusmateriaaleja ja sosiaalisen median markkinointia ja tämmöstä, et tätä kautta päädyin tänne. Ja matkailu on edelleenkin mulle semmonen intohimo, mutta siihen suhtautuu vaan vakavammin nykyään.

Timo Metsäjoki: Mitä terveisiä sä haluaisit lähettää nuorille, jotka ovat valmistautumassa työelämään tai siirtymässä muihin jatko-opintoihin?

Suvi Autio: No ensinnäkin, uskokaa itseenne, te ootte mahtavia tyyppejä, mä luotan siihen, että te teette hyviä valintoja. Jos matkailuntutkimus innostaa teitä niin käykää tsekkaamassa Matkailevat tutkijat –blogi, niin sillä pitäis löytää, kun sen laittaa Googleen ja siellä on siis opiskelijoiden tekemiä blogipostauksia, mitkä on tosi mielenkiintoisia et siellä oli esimerkiksi nyt semmonen postaus, jossa tutkittiin matkailua ja roskaa, sitten oli sellanen, jossa oli tutkittu euroviisujen poliittisuutta. Käykää vilkaisemassa siellä, niin saatte vähän semmosta tuntumaa siihen, että mitä tää opiskelu on, mutta – nauttikaa!

Timo Metsäjoki: Kiitos Suvi Autio, että pääsit vieraaksi yrittäjyyden jäjillä –podcastiin.

Suvi Autio: Kiitos, oli tosi kiva olla täällä vastailemassa sun kysymyksiin.

  Tehtävät

Oppimistehtäviä:

1. Mitä tarkoitetaan kulttuurisensitiivisyydellä?

2. Miten paikallinen kulttuuri ja elämäntapa voitaisiin paremmin ottaa huomioon matkailussa? ”ihmiset haluu päästä aitojen ja autenttisten kokemusten äärelle, lähemmäs luontoon, terveellisiin paikkoihin. Ja sit se autenttisuus liittyy myös kulttuurielämyksiin, et on niinku
aitoja oikeita juttuja eikä sellasta, niinkun muovista, tekemällä tehtyä.” (Suvi Autio)

3. Podcastissa puhutaan, että matkailututkimus on monitieteistä ja poikkitieteistä. Mitä eri tieteenaloilla voisi olla annettavaa matkailuelinkeinolle? Haastattelussa mainittiin tieteenaloina esim. antropologia, filosofia, hallintotieteet, historia, johtaminen,” jäteyhteiskunta ja matkailu” yhtenä teemana, kehitysmaatutkimus, kielitiede, ympäristötiede, markkinointi, laskentatoimi. Pohdi näistä joitain.

4. Miten matkailijan kokemuksia paikan päällä voisi syventää? Mitä keinoja nykyajan teknologia voisi tarjota? Voisiko vuorovaikutuksesta tehdä pidempikestoisen, jolloin fyysinen kohtaaminen olisikin vain huipentuma?

5. Voiko matkailulla parantaa maailmaa?

Lisämateriaalit

Valentijn Beets PART 2

Valentijn Beets PART 2

  Aineisto

Lue podcast

Haastateltava: Valentijn Beets (extra material)

Toimittaja: Timo Metsäjoki

Tuotanto: Timo Metsäjoki, Katri Kykyri (LaTu –hanke)

Timo Metsäjoki: Hi, you are listening to some extra material from the footsteps of an entrepreneur. Together me, Timo Metsäjoki and Valentijn Beets are going to discuss a little bit more about the huskies.

(theme music)

Timo Metsäjoki: I have to ask that you have 65 dogs at the moment. Do you know each and every dog by their name or do you sometimes have to take second guesses?

Valentijn Beets:  I sometimes need to second guess but all of them I know by name. What usually happens is I work with a small group of dogs, twenty of them, to me to keep track of all 65, exactly who they are, I know all of the dogs in many cases I gave them names myself. But for instance some of the younger dogs, I might still mix their names up. But once I get to the point that I – that they are in my responsibility area then I will definitely know them. So it’s usually the younger dogs that, when they get into teenage years there might be a couple of black dogs that I have not worked with for some time, I might mix them up but all of the dogs I do know.

Timo Metsäjoki: How do you feed the dogs, raw meat or kibble and how much does it cost per month or per year?

Valentijn Beets:  It costs, varying, let’s put it this way. We feed both raw meat and we feed kibble. So dry food and raw meat and raw fish. Where you get your meat from, this is actually a very interesting conversation and a very deep one in some ways. So, the way we feed our dogs when we use leftover meet, which would be leftover slaughter refuse from the slaughter house, this is considered to be carbon neutral, because the actual carbon cost of this has already been counted in the stake, or the chicken fillet, or the chicken wing, which you as a human are eating. The leftovers, that’s rubbish, it has no carbon footprint it is not counted there. So, when you go out and eat your chicken wing, the carbon footprint of the rubbish is included in the chicken wing. So when I take the actual rubbish and feed it to my dogs it is kind of counted as carbon neutral. If we would use food which would not be, erm, rubbish, leftovers, then we would need to count. We end up having two ethical dilemmas. First of all, if we would take proper meat, something that would still be good for human consumption, now we are ending up taking “good food”, which could feed a starving human here or in Africa you know the classic in Africa they are hungry, but these days you can freeze it, you can dry it, you can ship it. In theory we can take food and we can send it all over the world to feed hungry humans and we would be feeding it to dogs, which is kind of, you know, stupid.

Timo Metsäjoki: In a way, yes.

Valentijn Beets:  So you should not take prime food, prime meat or even any grains or anything and be eating it to dog. A dog is an animal that during its 20-30 thousand years of domestication has been fed with leftovers. It has either been eating scraps from the hunt or the scraps from the table. So a dogs very essence is that of a refuse eater. And it should not in my opinion be fed with anything but refuse. Now these days we have industrial, agricultural and animal husbandry practices, we create thousands of tons of rubbish, which of course being rubbish we can feed it to our dogs. To put it a bit more difficultly, think about it again ethically all the modern dog food or sorry not even dog food but food processing technology, you could almost say that there is no more any real leftover rubbish anymore, we can take that food and those, unsavory bits and turn them into something eatable, for humans. So with dogs, when you are running one dog it’s something you can think about but if you are running sixty or sixty-five or a hundred or even more it’s part of the ethical dilemma that you get, for me I haven’t exactly solved it further than, it’s rubbish, therefore we can feed it. And dry food the same, a lot of dry food is made with leftovers from the bio industry production things. So as long as what you are feeding to your dogs is a leftover, I’m actually pretty happy feeding it and in some cases it is considered to be without carbon emission although that is a bit of a trick (laugh). In a sense that another good way to thinking about this is Neste recently they have this zero emission diesel that they make, and they it’s zero emissions because they use a leftover palm oil product, a rest product. So they say because it’s a rest product it has no carbon emissions.

Timo Metsäjoki: But it has?

Valentijn Beets:  Of course it has! (laughter)

Timo Metsäjoki: It’s diesel!

Valentijn Beets:  It’s diesel but the legal categorization is, it’s just been categorized as waste therefore it has no carbon emission, because the carbon emission is counted in a shampoo they made from the palm oil. But of course when you drive that car it’s still going to bump out that diesel. Same thing goes with this meat it’s not really of course zero or neutral but it’s where they count it so it’s a bureaucratic zero emission, not a real zero emission. This is one of things that when you are feeding your dogs, you’re not going to worry about this when you are standing outside with your bucket feeding your dogs, then you are just going to look at does the dog want to eat it, is it good for the dog and in the end what does it cost. You asked what it does cost to feed a dog, roughly a euro to euro and half (1€ – 1,50€) per dog, per day. You can get by some tricks if you manage to find a fisherman, who has “roskakala” (rough fish), you know the ones they clean from the lakes, you can get fish from them, cook that, that’s a good source of protein and calcium for your dogs. It’s also cheap but you have to actually go out and pick up the fish and cook it and freeze it and all this kind of things, so it requires some manual labor. So there are ways to get this dog food build down, but just like every athlete, if you’re going to have quality performance, you need to have quality food and that needs to be a good protein, good fat and good carbs in there.

Timo Metsäjoki: How much do you share your values with the customers, do they accept them or do they understand them or how they react?

Valentijn Beets:  We haven’t made a big deal out of it just yet. We use green “sähkö”, green electricity, certificates. We haven’t actually been using that a lot in our marketing, what we do a lot is that we show how we are working with the dogs and how we are taking care of them. These certificates are so natural for us to have it’s not something that we need to promote but we will be doing this more in the future because we do believe that we have done this and it differentiates us from our competitors in many ways. So it’s a way for us to differentiate ourselves and to put the word out there: hey guys, this is what we’re doing and come book a tour with us.

Timo Metsäjoki: How about animal welfare, I suppose it’s an important topic as well?

Valentijn Beets:  It goes back to this, how we run the business, part of is that we want to challenge, especially on animal welfare, there was a time when in Finland the huskies were not being treated very well and this is due to some cultural things, a very utilitarian approach to animals here in north here in Lapland. They were people who were in it for the money, not for the love of dogs or the love for running dogs and the level of care in some cases was a bit poor. When we came in and we had this chance to build this new kennel we decided to build a kennel, which would be newer, more fantastic, more animal friendly, in many ways more expensive as well but we were going to make some serious investments in the kennel and the welfare where the dogs actually live, or where the dogs live and their welfare. The idea was to challenge our competitors, to say hey guys, if I, a foreigner with sixty-five to eighty dogs can do this then why can’t you with two hundred dogs do this, I’m going to come in here and I’m going to tell everyone about this fantastic kennel we are going to have and I’m going to take your work and I will take your customers and if you want to stay in this game, get better. It was a challenge, it was literally get better, I’m going to compete hard, I’m going to take your customers and by doing that, we are going to force you to get better, because we are going the move the competitive field to a new level, which is not anymore price or who has the most dogs. We were going towards who has the best kennel, who has the best animal welfare. And by forcing, what we have seen over the last couple of years that people have actually gotten better. Every kennel or every new kennel because kennels get renewed every now and again, they were getting renewed better than they were before up to the better standard. I don’t want to take credit for that myself that we did it but we do see that we have inspired some other kennels to get better. And that is I guess that be forceful, spread it out there, be forceful, go for it and don’t… You know we are strangers me and my wife we don’t have that many contacts so there’s not that many that we can piss off other than strangers, which is in our case pretty good. It does mean that we don’t have a network, which makes it really hard (laughter) in some cases, but it does make it easier to do something that is different from what has been done before. So, be forceful, stand before your principals and go for it.

(theme music)

  Tehtävät

Oppimistehtävät tulossa.

Podcast -sarjan tuottaminen

 

Podcastit ovat tätä päivää ja niiden tuottaminen on työtä yhä useammalle. Mutta miten tuottajaksi tai toimittajaksi valmistutaan? Missä oppii tekemään mediasisältöjä? Tässä osiossa Yrittäjyyden jäljillä -sarjan tuottaja/toimittaja Timo Metsäjoki kertoo omasta koulutus- sekä urapolustaan ja kertoo, miksi hän haluaa tehdä kuunnelmia ja dokumentteja.

Timo Metsäjoki, Yrittäjyyden jäljillä -podcast sarjan tuottaja

Timo Metsäjoki, Yrittäjyyden jäljillä -podcast sarjan tuottaja

Tuottaja, journalisti, nuorisotyön ja kulttuurialan moniottelija

Koulutus:

Taiteiden kandidaatti (TaK), Taiteiden maisteriopiskelija (sivuaineena kasvatustiede), Restonomi (AMK), ylioppilas

Kuka:
Timo on tehnyt vaikka mitä ja tykkää tehdä monenlaista. Tällä hetkellä hän suorittaa taiteiden maisterin tutkintoa Lapin Yliopistossa audiovisuaalisen mediakulttuurin linjalla ja tekee samalla uraa tuottajana ja taiteilijana. Timo on palkittu kuunnelmistaan mm. radiofestivaaleilla useampaan otteeseen ja dokumentteja pyörii maailmalla tälläkin hetkellä.

Teemat:

Taiteiden maisterin koulutus ja työllistymismahdollisuudet, kuunnelmien ja dokumenttien tuottaminen, Timon ura- ja koulutuspolku, Työn merkityksellisyys

Kuva: Timo Metsäjoki

  Aineisto

Lue podcast

Haastateltava: Timo Metsäjoki

Toimittaja: Timo Metsäjoki (Mysteeriolennon hahmossa)

Tuotanto: Timo Metsäjoki, Katri Kykyri (LaTu –hanke)

(musiikkia)

Mysteeriolento: Ohjelmasarjassamme Jonkin äärellä tapaamme tänään jälleen jonkinlaisen mukamas ammattilaisen.

(musiikkia)

Mysteeriolento: Kuka olet Timo Metsäjoki ja miten olet päätynyt tuottamaan erilaisia sisältöjä, mm. podcasteja?

Timo Metsäjoki: Kiitos kysymästä sinä mystinen olio, olento, mikä oletkaan. Kaikki saadaan olla sellaisia, kun ollaan ja sie olet semmonen, se on hyvä näin. Mä oon päättynyt tuottamaan näitä silkasta mielenkiinnosta tätä alaa kohtaan. Mä oon lapsena kuunnellut jo aika paljon pääasiassa sellaisia kuvakirjoja, Miina ja Manu, Rölli, ne tulee nopeesti mieleen. Etenkin Rölli ja Allu Tuppuraisen tuotannolla on ollut itselleni suuri vaikutus omaan tuotantoon. Sitä kautta on mielenkiinto erilaiseen äänikikkailuun lähtenyt ja on tullu jo lapsena nauhoiteltua c-kasetille ties mitä, kaikenlaista sisältöä, että näköjään koira ei sitte karvoistaan mihinkään pääse, että tässä mennään ja näin se nyt sitten on.

Mysteeriolento: Mistä matkasi kuunnelmien ja haastattelujen toimittajaksi tai tuottajaksi alkoi?

Timo Metsäjoki: Mun opinto- ja työpolku on aika moninainen ja hyvin sekava. Mä oon tehny uraa niin nuorisotyössä, osittain vähän myöskin näyttelijänä, kulttuurituottajana, puolustusvoimillakin olin pienen hetken töissä tuossa viestiasemalla ja kouluttamassa sopimussotilaana. Ja e-urheilu puolella olen jossain määrin tunnettu kasvo myöskin, 100k esportsissa toimin edelleen yhä ja monenlaista on tullut tehtyä. Opintopolkuni on seuraavanlainen: Eurajoen yläasteen jälkeen menin Eurajoen lukioon, joka on draama- ja ilmaisutaito painotteinen, tai ainakin oli. Sieltä matkani jatkui sitten opiskelemaan Jyväskylän ammattikorkeakouluun matkailua, jossa silloin oli painotuksena ohjelma- ja tapahtumapalvelut. Siihen aikaan meikäläinen tuotti ennen kaikkea itse hyvin paljon myöskin festivaaleja tuolla Satakunnan ja Rauman suunnalla, pääasiassa Eurajoella ja tuli oltua mukana ties missä niin se oli järkevä valinta siinä suhteessa tuo ohjelma- ja tapahtumapalvelupuoli. Sieltä aikoinani valmistuin ja maailmalla tuli pyörittyä Uudessa-Seelannissa ja Tansaniassakin, oon ollu humanitaarisen työn tekijänä ja opettanut nuorille kajakointia ja muita ulkoilmajuttuja. Siinä sitten jossain vaiheessa ollessani Mannerheimin Lastensuojeluliitolla, totesin että vitsi sentään, että vois jotain muutakin ehkä vielä opiskella tän elämän aikana, että täähän on mukavaa touhua tää opiskelu. Elikkä opiskelu ja työt on mennyt mulla aika rinta rinnan, en suosittele ellei oo ihan pakko, välillä tosi raskasta, kai se on sitten antoisaakin, mutta itseään kannattaa kuunnella ja omaa jaksamistaan ennen kaikkea. Sitten päädyin opiskelemaan kasvatustieteitä tänne Lappiin ja siitä sitten aikoinani vaihdoin audiovisuaalisen mediakulttuurin puolelle, elikkä mun pitkä sivuaine on kasvatustiede ja muuten audiovisuaalisen mediakulttuuria olen tahkonnut, näin.

Mysteeriolento: Valmistut pian taiteiden maisteriksi, millaisiin tehtäviin koulutus antaa pätevyyden tai minne taiteiden maisterit yleensä päätyvät?

Timo Metsäjoki: Nehän päätyy mitä moninaisimpiin tehtäviin. Mun koulutusohjelmani on audiovisuaalinen mediakulttuuri ja tätä kauttahan on nyt sitten voinut päätyä, toki taiteilijaksi, taiteen puolelle, museoihin, tv-, radio-, elokuvapuoli. Tää koulutus on vähän semmonen, että sulle annetaan käytännössä pulla eteen, mistä sä poimit rusinat päältä, elikkä sä valkkaat ite, mihin sä haluat syventyä. Verrattain siihen esimerkiksi Aalto yliopisto, joka on toinen taideyliopisto meillä Suomessa niin kouluttaa pääasiassa sitten taas, että sun täytyy jo ennen kun sä meet sinne kouluun valita se sun rusina, että mitä sä haluat tehdä. Haluatko tehdä ääntä, kuvaa, jotain muuta, ohjata, se pitää valita ennakkoon, mutta täällä Lapissa ei tarvinnut valita ennakkoon ja mä oon siitä tosi ylpee ja ilonen, koska mä oon päässyt tekemään tosi monialaisesti kaikkee, mutta taiteiden maisterit päätyy yleensä asiantuntijatehtäviin. No mikä on asiantuntija. No se voi olla sit melkeen mitä vaan.

Mysteeriolento: Mikä on parasta työssäsi? Miksi haluat tuottaa kuunnelmia tai haastatteluja?

Timo Metsäjoki: Parasta mun työssäni on kohdata ihmisiä ja välittää niiden tarinat ja niiden kertomukset muille. Mä oon dokumentaristi ennen kaikkea ja kaks mun dokkaria on myöskin pyöriny maailmalla. Lyhytdokkareita, viimeisin oli just Intiassa elokuvafestivaaleilla ja niin, mun mielestä se parasta on se ihmisten tarinoiden välittäminen. Siks mä tätä teen, että mä voin kertoo tätä asiaa ja sitä asiaa, mikä toisella on se toinen ei välttämättä saa sitä kerrottua, mutta mä voin kertoa sen maailmalle, koska mulla ilmeisesti on joku taito sitten näitä asioita (nauraa) maailmalle kertoa. En mä tiedä onks se taitoo, opittuu, tuuria, osaltaan varmaan sitäkin, opin ja erehdyksen kautta, mut se on parasta – ihmisten kohtaaminen.

Mysteeriolento: Sinut on palkittu useaan otteeseen radiofestivaaleilla, mitkä ovat vahvuutesi tuottajana ja mistä intohimo tekemistä kohtaan syntyy?

Timo Metsäjoki: Joo, mut on tosiaan palkittu, mä oon kuunnelma –sarjan voittanut 2018 ja 2019 ja tänä vuonna voitin, eli 2021 voitin podcast- ja dokkarisarjan. Ja tota, mistä intohimo syntyy… Voi että, se syntyy…sisältä käsin, se on mussa sisällä. Mä haluan tehdä, tää on mulle samalla sekä harrastus että työ. Se, että mä pääsen välittämään jotain tärkeetä asiaa, huumoria, tunnetilaa, vihaa, turhautumista, mikä se sillä hetkellä siinä kyseisessä työssä onkin, niin se tekee sen intohimon. Näin mä sen itse koen. Et intohimo ei oo opittua, intohimo, se vaan on ja se mystisesti ehkä tulee jostain.

Mysteeriolento: Millaisia terveisiä kertoisit media-alasta, tai taide-alasta haaveilevalle nuorelle?

Timo metsäjoki: No mä voisin sanoa, että seuraa sitä, mitä sä haluat tehdä ja vaikka sä joskus valitsisit ehkä väärin, niin sä voit valita useimmiten myös uudelleen. Mun käsitykseni mukaan me ollaan kaikki täällä ilmeisesti vaan kerran, niin sillon se aika, mikä me ollaan saatu kannattaa käyttää just niinku sen haluu käyttää. Seuraa sun unelmia, tavoittele niitä, päiviä on ehkä rajallinen määrä, ni mieti, miten sä haluat ne käyttää. Ole ystävällinen muita kohtaan ja hymyillään kun tavataan.

Mysteeriolento: Sinä olet Timo hieno mies!

Timo Metsäjoki: Jaa, no, kiitos!

Yhteistyössä:

Virpi Vahtola, Salomo Juupaluoma, Anu Turunen, Allan Valasmo

Rovaniemi - The Official Hometown Of Santa Claus
Rovaniemi - The Official Hometown Of Santa Claus
Rovaniemi - The Official Hometown Of Santa Claus