Digiassareiden työnhakuvalmennus ja digiloikka

Valmennussisällöt

Kirjoittaja
Nelly Korteniemi (TaM), liiketalouden tuntiopettaja

 

​Digiassari-valmennuksessa työnhaun valmentaminen on osa opetussuunnitelmaa. Valmennuksessa on hyvin perinteisiä osuuksia, kuten hakemusten ja CV: kuntoon laittaminen. Siistit paperit eivät enää kuitenkaan riitä vaan hakijoiden täytyy miettiä itseään henkilöbrändin kautta. Tämä tarkoittaa systemaattista työtä oman näkyvyyden jalostamisessa, eri kanavien käytössä ja oman osaamisen sanoittamisessa. Digiassari-valmennuksessa mennään vielä yksi loikka pitemmälle ja työnhakuosion päättää työhaastatteludemo.

​Työpaikkahaastatteluun onnistuneen hakemisen jälkeen

Työn hakeminen on haastavaa ja hakemusten sorvaaminen työnantajakohtaisiksi, persoonallisiksi ja oikein sanoitetuiksi luo painetta hakijaan. Näyttää myös siltä, että monet pitävät työttömyyttä viitteenä siitä, että omassa osaamisessa on puutteita ja mieli on hieman maassa. Kun hakemus sitten tuottaa toivotun tuloksen, on jo voitettu ensimmäinen erä. Tässä vaiheessa voi kuitenkin epävarmuus hiipiä takaisin ja silloin onkin tärkeää valmistautua haastatteluun huolella. Periaatteessa se tarkoittaa sitä, että lukee oman hakemuksen ja työpaikkailmoituksen läpi, lueskelee hieman alasta ja työnantajasta sekä miettii haastattelun mahdollista kulkua. Digiassari-valmennuksessa jatkamme vielä tästä ja kaikki valmennettavat pääsevät työhaastatteludemoon.

Kaavio työnhakudemon etenemisestä: 1. työpaikkailmoitus, 2. valmistautuminen, 3. toteutus, 4. palaute. Tavoitteena että valmennettava saa kutsun työpaikkahaastatteluun.

Ajatus haastatteludemosta pelotti ensi alkuun, koska työhaastattelut eivät ole välttämättä miellyttäviä kokemuksia. Ajattelin, että siitä olisi kuitenkin hyötyä oikeisiin työhaastatteluihin, joten pidin sitä hyvänä ajatuksena, toteaa kevään 2020 digiassari Katri Rantala

​Työhaastatteludemo

Digiassarit etsivät aktiivisesti töitä ja kehittämistehtäväpaikkoja valmennuksen aikana, joten sparraus on oikea aikaista. Työhaastatteludemo voidaan järjestää mielikuvitukselliseen tilanteeseen avoimen hakemuksen pohjalta. Herkulliseksi demo muuttuu silloin, kun valmennettava on oikeasti hakenut jotain paikkaa ja saanut kutsun haastatteluun.

Katri Rantala kävi demossa juuri ennen oikeaa haastattelua.

Vähän epäilin, onnistutaanko demossa simuloimaan realistisesti hakemaani työpaikkaan liittyvää haastattelua, kun demon haastattelijat eivät välttämättä tunne organisaatiota niin hyvin kuin oikeat haastattelijat.

Haastattelijat valmistautuvat demoon

Digiassareiden työhaastatteludemot eivät ole läpihuutojuttu haastattelijoillekaan. Jotta aitouden tuntu saadaan aikaiseksi, katsotaan hakupaperit ja tarvittaessa tutustutaan työnantajaan ja kyseisen alan ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Näin haastatteluun saadaan aidolta tuntuvia elementtejä. Haastatteludemoissa on ollut mukana työnhakuvalmentaja ja digiassareille tuntematon rekrytoinnin asiantuntija. Esimerkiksi syksyllä 2019 toinen haastattelija oli Varamiespalvelun Kemin toimipisteen yrittäjä Anu Grönlund.

Katri Rantalalla demossa oli tosi kyseessä ja hän koki hyötyneensä harjoittelusta.

Uskon, että varsinainen työhaastattelu meni niin hyvin siksi, että olin saanut harjoitusta nimenomaan tähän työpaikkaan, enkä johonkin kuvitteelliseen työpaikkaan. Oli hyödyllistä, että haastattelussa esitettyjä kysymyksiä oli kysytty jo demossa, joten osasin vastata niihin sujuvasti.

Haastatteludemon kulku

Oletko koskaan ollut työpaikkahaastattelussa? Jos vastaus on kyllä, tiedät tarkasti, mitä demossa tapahtuu. Haastattelijat esittelevät itsensä ja alussa on hetki jutustelua. Ja sitten tulee se ensimmäinen kysymys: ”Me tässä kerroimme itsestämme, joten kerrotko sinä vuorostaan jotain itsestäsi”. Ja siitä se lähtee. Yhdeltä haastatellulta tuli palautetta, että oikeassa haastattelussa oli tullut vastaan kaksi uutta kysymystä. ”Millaista on mielestäsi laadukas työ?” ja “Luettele 3 adjektiivia, millaista sinusta ei saa tekemälläkään?” Nämä on nyt liitetty valmennuksessa hyödynnettävään kysymyspatteristoon, sillä nuohan ovat oikein mielenkiintoisia kysymyksiä.

Haastatteludemon opit

Haastattelu mennään yleensä läpi noin 20 minuutissa. Se päätetään kiitoksiin, jonka jälkeen haastateltavalle annetaan ensivaikutelmasta palautetta. Jokainen haastateltava saa tämän lisäksi kirjallisen palautteen. Joskus nimittäin käy niin, ettei haastattelusta muista mitään ja heti sen jälkeen annettu palaute katoaa sumuun. Kirjallinen palaute auttaa haastatteluihin valmistautumisessa ja samalla haastattelijoille jää hieman aikaa jäsentää palautetta niin, että se on mahdollisimman hyödyllinen. Vaikka digiassareiden työnhakuvalmentajalle hakijat ovat ennestään tuttuja, voi haastattelutilanne yllättää täysin. Esimerkiksi tunnettu esiintymisen jännittäjä, voi haastattelussa vaikuttaa täysin rauhalliselta. Tämä vain tiedoksi, että omat tuntemukset eivät välttämättä näy päällepäin ja niihin ei sen vuoksi kannata jäädä rypemään.

Jonkun verran jännitin demoa, mutta haastattelu kulki mukavasti eteenpäin. Olin valmistautunut hyvin, joten demon aikana ei tarvinnut hermoilla ja sen jälkeen oli huolellisesti valmistautunut olo, kuvailee Katri haastatteludemon jälkeisiä tuntemuksia.

Aina haastattelu ei kuitenkaan suju totuttuun tapaan. Jos tilanne vaikuttaa ajautuvan jännittävästä ahdistavaksi, demo keskeytetään ja pohditaan, mikä sillä hetkellä on järkevintä. Toisinaan pieni rupattelu helpottaa ja haastattelu jatkuu. On myös tilanteita, joissa todetaan, että nyt ei kannata jatkaa ja etenemme hieman pitemmällä kaavalla kohti parempia haastattelukokemuksia.