Vinkkejä tekoälyavusteiseen sisällöntuotantoon

Mitä voi tapahtua reilussa kuukaudessa?

Kirjoitin joulukuussa ’22 postaukseni “Mitä jokainen voi tehdä tekoälyllä?” innostuttuani kokeilemaan muutamaa löytämääni sovellusta. Sen jälkeen etenkin ChatGPT on hämmästyttänyt, ihastuttanut ja hieman kauhistuttanutkin miljoonia kokeilijoita.  Tekoälyn uusia tuulia voi seurata mm. näissä lähteissä:

Tässä postauksessa pohdin lisää, mitä ChatGPT:llä voi tehdä ja mitä kannattaa varoa.

Vinkkejä ChatGPT:n käyttöön

ChatGPT (Chat Generative Pretrained Transformer) on OpenAI:n kehittämä suuri kielimallinnus, joka on täynnä tietoa ja kykyä vastata monenlaisiin kysymyksiin. Se on entistä tehokkaampi ja luotettavampi kielenkäsittelyteknologia, joka on koulutettu käsittelemään ja ymmärtämään tekstiä erittäin tarkasti. ChatGPT-mallin avulla kehitettyjä sovelluksia ovat esimerkiksi tekstikäyttöliittymät ja älykkäät keskustelurobotit.

Näin ChatGPT vastasi itse kysymykseeni ”Mikä on ChatGPT?” ja oikealta vastaus näyttää, vaikka ensimmäinen vinkkini onkin

1. Tekoälyn tuottaman tekstin faktat ja kielioppi kannattaa aina tarkistaa.

ChatGPT:n kielimalli on koulutettu miljoonilla tekstidokumenteilla, jotka ovat peräisin verkkosivuilta, sosiaalisesta mediasta, uutisista ym. julkaisuista. Joukossa on myös vääristynyttä ja valheellistakin materiaalia, mikä saattaa näkyä saamassasi vastauksessa. Myös ChatGPT:n aloitussivu varoittaa tästä:

Kuvaruutukaappaus ChatGPT:n aloitussivulta

2. Käytä tekoälyn tuottamaa tekstiä raakaversiona, jonka muokkaat yrityksesi näköiseksi.

Tekoälyn ansiosta tekstin tuottaminen nopeutuu ja verkkosivulle voi ladata uutta sisältöä entistä useammin. Tällä voisi yrittää saada näkyvyyttä hakukoneissa, jotka arvostavat tuoretta sisältöä. Toisaalta esim. Google on jo vuosikausia rankaissut sivustoja, joilla on tekoälyn tuottamaa tekstiä, kuten esimerkiksi automaattisesti käännettyjä sivuja, joiden kieltä ei ole tarkistettu.

3. Jos teetät sisältöä verkkosivuillesi ulkopuolisilla, yritä varmistaa, ettei tekstiä voi epäillä tekoälyn kirjoittamaksi.

ChatGPT:n luonut tekoälytutkimuskeskus on julkaissut AI Classifier -työkalun , jolla saattaa voida tunnistaa tekoälyn tuottaman tekstin. Nämä työkalut varmastikin kehittyvät ajan mittaan varmemmiksi.

4. Kannattaa tutustua muihinkin tekoälysovelluksiin.

ChatGPT:n käyttäjämäärä on valtaisa, ja viime aikoina siihen ei useinkaan ole päässyt kirjautumaan tai chattailu on loppunut lyhyeen. ChatGPT:n ”hiekkalaatikkoversio” demoalusta on erinäköinen sovellus, mutta silläkin saa hyvän käsityksen ChatGPT:n kanssa keskustelusta.

ChatGPT:n taustalla oleva tekniikka on tarjolla kaikille sovelluskehittäjille, joten saatat tietämättäsi käyttää samaa tekniikkaa. Lisäksi on muitakin tekoälytekniikoita. Tekoälysovelluksia tuntuu ilmestyvän jatkuvasti, joten kannattaa googlailla käyttäjäkokemuksia ja vinkkejä. Esim. hakukone You.com eri sovelluksineen on monipuolinen ja helppo käyttää. Lue lisää sovellusvinkkejä.

6. Kokeile erilaisia tekstityyppejä

Kysyin jälleen ChatGPT:tä: Mitä tekstityyppejä osaat kirjoittaa. Se vastasi:

Osaan kirjoittaa monenlaisia tekstityyppejä, kuten esimerkiksi tiedotustekstejä, tutkimustekstejä, kertomuksia, puheenvuoroja, kysymyksiä ja vastauksia, sekä asiakaspalveluun liittyviä tekstejä. Olen koulutettu ymmärtämään monenlaisia aihealueita ja kykenen kirjoittamaan tekstejä eri tavoilla ja erilaisille yleisöille sopivilla tavoilla.

Tässä muutamia kokeilujani ChatGPT:llä:

  • Create a 4-day travel itinerary for a family of four from London coming to Rovaniemi. They want to stay at a central hotel, fly direct, and experience typical snow activities.
  • Miten matkailuritys voi käyttää hyödyksi ChatGPT-tekoälyä hakukoneoptimoinnissa?
  • Kirjoita espanjaksi vastaus asiakkaalle, joka haluaisi majoittua hotellissamme 4.-5.helmikuuta. Ikävä kyllä hotellimme on täynnä. Suosittele tulemaan maaliskuussa, jolloin on väljempää. Lisäksi sää on usein upea maaliskuussa ja illat ovat valoisia.
  • Mitä avainsanoja kannattaisi käyttää tuotekortissa, joka kuvaa moottorikelkkasafaria?
  • Kirjoita tervetuliaispuhe, jonka joulupukki pitää saksalaiselle matkailijaryhmälle talvisessa metsässä nuotion ääressä.

ChatGPT:n vastaukset eivät ole täydellisiä, mutta ne antavat ideoita ja nopeuttavat työtä!

Joko sinä olet käyttänyt tekoälysovelluksia?

Kirjoittaja: Outi Kähkönen, lehtori, Lapin AMK

One thought on “Vinkkejä tekoälyavusteiseen sisällöntuotantoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *