Tekoälyllä ainutlaatuisia ilmaiskuvia – Kannattaisikohan kokeilla?

Aina kuvapankista ei löydy ihan oikeanlaista kuvaa, vaan niihin täytyisi tehdä muutoksia.  Photoshop-taitoni ovat kuitenkin rajalliset, sillä vaikka kuvaan paljon luontoa, julkaisen otokseni rajausta lukuun ottamatta ”luomuna”.

Olisiko tekoälystä apua verkkosisällön visuaalisuuteen? Verkkosisällössä on pakko olla korkealaatuista visuaalista sisältöä tekstin ohella, jotta se kiinnittää huomion ja houkuttelee tutustumaan sisältöön. Edellisissä postauksissani kerroin kuudesta kokeilustani käyttää tekoälysovelluksia tekstin tuottamisessa ja ChatGPT-vinkkejäni. Nyt kerron kokeiluistani käyttää tekoälysovelluksia kuvien tuottamisessa.

Eettisiä haasteita

Vaikka tiedostamme, että mainoskuvat voivat olla rajustikin muokattuja, visuaalinen sisältö taitaa – alitajuisesti ainakin – tuntua meistä uskottavalta. Kuvat autioilta hiekkarannoilta houkuttelevat varaamaan matkan, mutta todellisuus onkin ihan toista perillä ruuhkaisessa ja sotkuisessa kohteessa. Milloin kuvat silottelevat todellisuutta, milloin suorastaan huijaavat? Onko kuvan todellisuutta olemassakaan?

Deepfake eli syväväärennös tarkoittaa tekoälyn ja koneoppimisen avulla luotuja videoita, joissa voi vaikkapa julkisuuden henkilön esittää sanovan mitä tahansa. Jos netissä löytyy sinusta kuvia, kuka tahansa voi liittää kasvosi epäeettiseen sisältöön, vaikkapa alastonkuviin.

Miten käy graafikoille, valokuvaajille ja taiteilijoille, jos kuka tahansa voi tuottaa kuvia ja jopa taidetta esim. Picasson tyyliin tekoälysovelluksella?  Kenen ovat tekijänoikeudet? Tällä hetkellä tekoälyn tuottamia kuvia saa käyttää vapaasti, mutta asia voi muuttua milloin vain.

Katsotaanpa, mitä tällainen noviisi saa aikaan, kun yrittää luoda kuvia matkailuyrityksen tarkoituksiin. Ohjelmat löysin googlailemalla ja katsomalla tekoälysovelluksia koskevia Youtube-videoita. Käytin vain ohjelmien ilmaisia ominaisuuksia. Viimeistä sovellusta lukuunottamatta tekoälylle annettiin ohjeistus kirjoittamalla.

Photosonic ja Greg Rutkowski

Photosonic-sovelluksen käyttö tuntuu hämäävän yksinkertaiselta: kirjoitat vain – usein mieluiten englanniksi – millaisen kuvan haluat. Tässä vaiheessa kannattaa hieman miettiä, mitä kaikki yksityiskohtia, värejä, tyylejä ym. haluaa, jotta tulos olisi sinne päinkään.

Tilasin Photosonicilta kuvituskuvan ” Santa Claus riding a reindeer sleigh under aurora borealis” ja Autocomplete täydensi loput.

Tulokseksi sain hetkessä kuvan, jonka ehkä olisin itse pystynyt parissa tunnissa PhotoShopilla väkertämään. Ei mitään ammattilaisen jälkeä kuitenkaan.

Tekoälyn luoma kuva, jossa poro vetää joulupukin rekeä. Öinen taivas on revontulien valaisema.

Autocomplete täydensi ohjeistukseen Greg Rutkowskin nimen. Netistä löytyykin Rutkowski-haulla tekoälyn luomia kuvia, mikä ymmärrettävästi ei taiteilijaa miellytä.  

Craiyon  (entinen DALL-E mini)

Kokeiluni Craiyonilla osoitti, miten sanojen valinta on ratkaisevaa lopputuloksen kannalta. ”a small girl dressed in warm clothes, feeds lichen to a reindeer calf in a spruce forest, fjells in the background, snow, sunshine” Fjell-sana (Tunturi) jäi huomiotta kokonaan, eivätkä ehdotukset ole käyttökelpoisia. Tausta näyttää ihan aidolta, mutta hahmoista jää helposti osia pois. Craiyon tekee kerralla useita vaihtoehtoja, joista alla muutama.

Kolme tekoälyn luomaa "valokuvaa", joissa tyttö syöttää proja. Sekä poroista että tytön kasvoista puuttuu osia.

Suomeksi ohjeistus ei toiminut lainkaan.

DALL·E 2

OpenAI:n DALL E 2 (joka ei ole suinkaan sama kuin Craiyonin edeltäjä DALL-E mini) näytti tuottavan parempaa jälkeä samalla ohjeistuksella, mutta kuvat eivät kuitenkaan kestä lähempää tarkastelua. Etenkin kasvot tuottavat vaikeuksia. Pyysin tekemään ”a small girl dressed in warm clothes, feeds lichen to a reindeer calf in a spruce forest, fjells in the background, snow, sunshine”.

Neljä tekoälyn luomaa "valokuvaa", joissa tyttö syöttää porolle jäkälää. Yhdessä kuvassa porolta puuttuu silmät.

Suomeksi pyysin ”lämpimästi pukeutunut pikkutyttö syöttää poronvasalle jäkälää kuusimetsässä, tuntureita taustalla, lunta, aurinko paistaa”. Tuloksena oli kauniita maisemia, mutta tyttö ja porot jäivät toteuttamatta.

Neljä tekoälyn luomaa kuvaa, joissa on aurinkoinen, avara talvimaisema.

Canva

Canva on toivottavasti tuttu graafisen suunnittelun työkalu. Uutta siinä on ilmaisversiostakin löytyvä tekoälysovellus Text to Image.

Kokeiluni osoittivat, että tulos saattaa olla ihan kiva, mutta jos on mielessä tarkka visio halutusta, kehotteen sanotukseen joutuu käyttämään aikaa. Ja onnistuuko sittenkään? Kokeiluissani usein jokin sana jäi tekoälyltä huomioimatta täysin. Suomen kieli ei useimmiten toiminut lainkaan.

”A small girl dressed in warm clothes, feeds lichen to a reindeer calf in a spruce forest, fjells in the background, snow, sunshine” ja ”a watercolour painting with pastel colours” tuotti tällaisen teoksen:

Tekoälyn luoma vesivärimaalaus, jossa tyttö syöttää poroa. Taustaa on vuori ja talvinen kuusimetsä.

Gaugan

Gaugan eroaa edellisistä sovelluksista siinä, että lähtökohdaksi otetaan olemassa oleva kuva, jota editoidaan. Gauganin käyttöönotto vaati minulta WebOpettajan tutoriaalin katselun, sen verran paljon siinä oli toimintoja.

Otin työstettäväksi ottamani kuvan, josta halusin muokata ihmisen ja venevajan pois ja muuttaa taivasta. Maalasin suurpiirteisesti käsiteltävät alueet ja määrittelin, mitä tilalle piti lisätä. Esimerkistä ei ehkä näy yhtä selkeästi tekoälyn osuus kuin aiemmissa, mutta toisaalta tämä työkalu alkoi tuntua ihan hyödylliseltä. Photoshopilla kuvan käsittely kestäisi huomattavasti kauemmin.

Tekstiä tuottavat tekoälysovellukset tuntuvat helposti lähestyttäviltä ja hyödynnettäviltä, mutta nämä tekoälyn luomat kuvat ovat vielä lähinnä hauskoja ja välillä surkuhupaisiakin kuriositeetteja. Tekstimuotoisen ohjeistuksen laatiminen ei onnistukaan aivan ”mutu” tuntumalla. Graafikothan näitä osaavat käyttää suvereenisti. Jotta mieleesi eivät jäisi pelkästään minun räpellykseni, käy kuljeskelemassa Aarni Tuomen AI-galleriassa.

Vielä muutama kantapään kautta saatu oivallus:

  • Katso ensin ohje- ja vinkkivideoita. Youtubeen ilmestyy päivittäin tutoriaaleja.
  • Vinkkiä siihen, miten tekstillä voi erittäinkin yksityiskohtaisesti kuvata halutun kuvan, voi hakea esim. käyttämällä Midjourney-ohjelmaa, jota ohjataan Discordissa. Discordin kanavassa näet, mitä muut ovat kirjoittaneet kehotteeksi ja mikä on ollut lopputulos. Midjourney on viimeisin kokeilemani ohjelma ja sen tekemä tuotos oli itse asiassa laadukkain.
  • Vaikka ohjelmilla onkin hauska leikkiä, tuovatko tekoälyn tuottamat kuvat kuitenkaan lisäarvoa verrattuna aitoihin kuviin?

Keksitkö sinä, miten tekoälyn luomia kuvia voisi käyttää yritystoiminnassa?

P.S. Olen kokeillut myös poistaa videoista häiritseviä elementtejä, kuten lentokoneen taivaalta, ja saanut avattaren puheen kuulostamaan aivan minulta. Mutta näistä eri kokeiluista kerron eri postauksessa!

Kirjoittaja: Outi Kähkönen, lehtori, Lapin AMK

One thought on “Tekoälyllä ainutlaatuisia ilmaiskuvia – Kannattaisikohan kokeilla?

  • 4.10.2023 at 10:24
    Permalink

    Tämä on ehdottomasti mielenkiintoinen idea! Tekoäly voi tarjota uudenlaisen näkökulman ilmaiskuvien maailmaan. Kokeileminen voi tuoda esiin yllättäviä ja luovia tuloksia. On hienoa nähdä, miten teknologiaa voi hyödyntää taiteen ja kuvien luomisessa. Olen utelias näkemään, millaisia ainutlaatuisia kuvia tekoäly voi tuottaa. Jatkakaa kokeiluja ja jakakaa tuloksia, niin voimme oppia lisää tästä mielenkiintoisesta mahdollisuudesta!

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *