Digitaalisuutta, elämyksiä ja verkostoitumista Lapin benchmarking-matkalla

e-Hospitality verkoston benchmarkingmatka suuntautui 4. – 5.4. Lappiin, Rovaniemelle ja Pyhä-Luostolle. Päivät sisälsivät tutustumista erilaisiin digitaalisiin sovelluksiin ja verkostoitumista matkailuyrittäjien, kehittäjien ja digitaalisia ratkaisuja tarjoavien yritysten kesken. Määränpäänä Lappi – vieraanvaraisuus digitaalisissa palvelukohtaamisissa benchmarking-matka tarjosi Turusta, Lahdesta ja Lapista saapuneille osallistujille runsaasti mahdollisuuksia tutustua digitaalisen vieraanvaraisuuden erilaisiin mahdollisuuksiin.

Matkan suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Lapin ammattikorkeakoulun eHospitality – empatiaa ja arvonluontia matkailun digitaalisissa palvelukohtaamisissa –hanke. Tukea suunnitteluun ja toteutukseen antoi rinnakkaishankkeemme e-Hospitality – digivieraanvaraisuutta ja -empatiaa digitaalisiin matkailupalvelukohtaamisiin uudessa normaalissa, jota vetävät LAB ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu.

Digitaalisia sovelluksia ja elämyksiä

Benchmarkingmatkan ohjelma starttasi Lapin ammattikorkeakoulun Showroomissa. Hankkeen projektipäällikkö Mirva Tapaninen Lapin AMKista toivotti meidät tervetulleeksi ja esitteli tapahtuman ohjelman. Esittäytymisten ja hankkeiden kuulumisten jälkeen vierailimme Lapin AMKin FrostBit-laboratoriossa, jossa tuntiopettaja Toni Westerlund esitteli meille Frostbitissa kehitettyjä digitaalisia sovelluksia ja pääsimme myös testaamaan joitakin niistä.

Toni Westerlund
Virtuaalielämyksen testausta

Seuraavaksi vierailimme Lapin yliopiston SINCO-laboratoriossa, jossa yliopettaja Mira Alhonsuo otti meidät vastaan ja esitteli SINCOn (Service Innovation Corner) mahdollisuuksia palvelumuotoilussa.  

Mira Alhonsuo esittelee simulointirekvisiittaa

Taksipalvelun simulointia

Lounaan jälkeen lähdimme bussilla Luostoa kohti. Kuljettajana meillä oli Lapin matkailun konkari Veli-Matti Mikkola. Hankkeen asiantuntija, lehtori Päivi Hanni-Vaara toimi suvereenina bussioppaana. Syntyperäisenä lappilaisena Päivi tarinoi meille Lapin matkailusta.

Majoittumisen jälkeen lähdimme Jaakkolan porotilalle, jossa yrittäjä Anu Magga esitteli meille porotilan matkailullista toimintaa. Toisen ryhmän testatessa yrityksen digitaalista palvelua, mobiiliavusteista porotilavierailua, pääsi toinen ryhmä syöttämään poroja.

Anu Magga esittelee mobiiliopasteista tilavierailua

Kehitysjohtaja Susanna Jänkälä Visitlosta piti ajatuksia herättävän esityksen virtuaalimatkailusta ja esitteli Visitlo-alustan, jolla voidaan tuottaa ja fasilitoida virtuaalielämyksiä. Susanna ja hankkeen asiantuntija, lehtori Petra Paloniemi ohjasivat työpajan, jossa kaikki osallistujat pääsivät ideoimaan ja kehittämään virtuaalielämyksiä.

Keskiviikkoaamu aloitettiin rauhallisissa merkeissä aamukävelyllä Lapland Hotel Luostotunturin lähellä sijaitsevan Ahvenlammen ympäristössä. Huoneiden luovutuksen jälkeen siirryimme kohti Pyhä-Luostoa ja Luontokeskus Naavaa, jossa meitä oli odottamassa Visit Pyhä-Luosto ry:n toiminnanjohtaja Anu Summanen. Anu kertoi meille kattavasti alueen matkailusta, matkailun kehittämissuunnitelmista ja digitaalisuuden merkityksestä alueelle.

Lounaan jälkeen rinnakkaishankkeesta yliopettaja Mervi Varhelahti Turun AMKista ja projektipäällikkö Maria Murto LAB AMKista kertoivat meille “Eläinmatkailun elämyksellisyys – älysormus kokemuksen tulkkina” -kokeilun tuloksista. Benchmarking-matkan aikana halukkaat olivat saaneet testata älysormuksia ja keskustelimme elämysten mittaamisesta.  

Seuraavaksi Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Mika Kylänen esitteli meille Sanna Tarssasen kanssa kehittämänsä elämyskolmion ja avasi ajatuksiaan siitä, miten yritykset voivat hyödyntää elämyskolmiota digitaalisia tai fyysisiä elämyksiä kehittäessään. Lopuksi lehtori Sami Lanu LAB AMKista piti meille mielenkiintoisen luennon otsikolla; “Data, ennustettavuus ja odotusten hallinta”.

Matkan aikana hankkeen asiantuntijat lehtorit Outi Kähkönen ja Yrjö Koskenniemi Lapin AMKista haastattelivat benchmarkingmatkan osallistujia eHospitality-hankkeen omaan podcastiin. LAB AMKin Minna Ahsténin, Anu Maggan, Salmi Platformin Wille Markkasen ja TopLine Median Erja Hakkaraisen kanssa keskusteltiin pelillistämisestä ja Turun AMKin Mervi Varhelahden ja Lapin AMKin Petra Paloniemen kanssa elämysten mittaamisesta ja kehittämisestä älysormusten tai eyetrackingin avulla.

Yrjö Koskenniemi äänittää Wille Markkasen haastattelua podcastia varten.

Lapin benchmarkingmatka oli palautteen perusteella oikein onnistunut. Koko matkan ajan käynnissä ollut bingo sai keskiviikkona loppuhuipennuksensa, kun tasapelitilanteessa voittaja piti ratkaista perinteisellä kivi-paperi-sakset-menetelmällä.

eHospitality-hankkeissa järjestetään yhteensä kolme työpaja- ja benchmarking-matkaa. Olemmekin vierailleet nyt Turussa ja Lapissa, ja viimeinen reissu suuntautuu Lahteen kesäkuussa. Toivottavasti kohtaamme siellä jälleen useiden matkailu- ja teknologia-alan yrittäjien sekä toimijoiden kesken.

Ryhmäkuva ulkona Naavan edessä Pyhätunturi taustalla.

Kirjoittajat: Petra Paloniemi, Mirva Tapaninen ja Aliisa Wiik

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *