Palaa Neuropsykiatriset

Tourette

Touretten oireyhtymä on useimmiten lapsuudessa tai nuoruudessa alkava neuropsykiatrinen oireyhtymä. Sen tunnusomainen piirre ovat ns. tic-oireet. Oireissa voi olla kuitenkin suurta vaihtelua ja valtaosalla oireet lievenevät aikuisiällä. Tahdottomat lihasnykäykset ja äännähdykset perustuvat liikkeitä säätelevien hermoverkkojen toiminnan häiriöön, eikä kyseessä ole psykiatrinen tai psyykkisiin ongelmiin perustuva häiriö. Stressi ja jännittyneisyys voivat kuitenkin lisätä oireiden voimakkuutta. Motorisia tic-oireita voivat olla esimerkiksi silmän räpsytykset, olkapäiden nykiminen, sormien liikkeet tai ilmeily. Äänelliset tic-oireet voivat olla luonteeltaan hyvinkin erilaisia, tahdottomia sanoja, naksahduksia, maiskutuksia tai esimerkiksi yskähdyksiä.


Tourette ja opiskelu

Sujuvan opiskelun näkökulmasta on merkittävää, että jokainen saa olla oma itsensä ja oppia itselle mielekkäällä tavalla. Opiskelun suunnitteluun ja opiskelun sujuvuuteen liittyviin kysymyksiin on mahdollista saada myös tarvittaessa tukea. Sivun lopusta löydät linkin opiskelijan tarinaan.


Kuvassa henkilö istuu pöydän ääressä, kuulokkeet päässään katsomassa läppäriään.

Tutustuttavaksi


Lähteet

Nykimishäiriöt (Touretten oireyhtymä), Lääkärikirja Duodecim


 

Opiskelijan tarina

  Opintoni Lapin AMK:ssa sujuivat ilman sen suurempia ongelmia. Omat haasteensa opiskeluun toi tietysti minulle diagnosoitu touretten syndrooma. Olen ollut jo vuosia sinut sairauteni kanssa, joten ei siitä sen kummempaa haittaa opiskeluaikana ollut. Toki oli asioita jotka piti ottaa huomioon, mutta tähän olin jo tottunut aiempien opintojeni kohdalla. ​Tourette näkyy minun kohdallani motorisina pakkoliikkeinä. Pakkoliikkeet …