Opiskelijan tarina

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Opintoni Lapin AMK:ssa sujuivat ilman sen suurempia ongelmia. Omat haasteensa opiskeluun toi tietysti minulle diagnosoitu touretten syndrooma. Olen ollut jo vuosia sinut sairauteni kanssa, joten ei siitä sen kummempaa haittaa opiskeluaikana ollut. Toki oli asioita jotka piti ottaa huomioon, mutta tähän olin jo tottunut aiempien opintojeni kohdalla.

​Tourette näkyy minun kohdallani motorisina pakkoliikkeinä. Pakkoliikkeet painottuvat minulla niska-hartiaseudulle ja käsiin. Tai ne ovat ne näkyvimmät. Kova stressi ja väsymys lisäävät pakkoliikkeiden määrää ja voimakkuutta.

​Mielestäni merkittävin, sairaudestani johtuva, negatiivinen vaikutus opiskeluun oli ajoittaiset poissaolot. Sairauteni hoito oli tuolloin murrosvaiheessa, sillä minulle oltiin aloittamassa uudenlaista hoitomuotoa. Koulu ja opettajat suhtautuivat mielestäni näihin poissaoloihin ymmärtäväisesti, eikä niistä koitunut haittaa opinnoilleni. Opintojen suoritusrytmiin ja aikatauluihin tehdyt, mm. sairaslomista johtuneet, muutokset onnistuivat hyvin opettajien sekä opinto-ohjaajan kanssa.

​Pakkoliikkeet hankaloittivat ajoittain tenttien kirjoitusta. Minulla oli mahdollisuus saada lisäaikaa tenttien suorittamiseen, mutta en kokenut sitä tarpeelliseksi. Mikäli käsinkirjoitettavia tenttejä olisi ollut enemmän tai jos niiden tekoon olisi varattu vähemmän aikaa, niin olisin luultavasti tarvinnut lisäaikaa.

​Mielestäni sairauteni huomioitiin opiskeluni aikana hyvin, tekemättä siitä kuitenkaan “numeroa”. Mikäli jokin asia vaivasi tai tuntui hankalalta, niin kunhan vain uskalsi avata suunsa aiheesta niin apuakin sai.