Arkipäivän videomarkkinointi pienyrityksessä

Torstaina 23.8.2018 järjestimme DÄM-hankkeen viimeisen teknologiapäivän torniolaisessa Hotelli Mustaparrassa. Aiheena oli arkipäivän videomarkkinointi pienyrityksessä ja asiantuntijana Mikael Kunnari Markkinointiviestintätoimisto Kuulu Oy:stä Oulusta. Mikael puhui mobiilivideoiden teosta ja osallistujat pääsivät myös käytännössä hommiin omien mobiilipuhelinten kanssa.

Heti alkuun osallistujat esittäytyivät ja kertoivat, miten ovat hyödyntäneet mobiilivideoita brändäyksessä ja markkinoinnissa. Osa on tehnyt videoita koneella, muutamat myös mobiililaitteilla. Osalla ei ollut minkäänlaista kokemusta aiheesta. Sosiaalista mediaa käytettiin henkilökohtaisesti ja jonkin verran myös yrityksen markkinointiin, mutta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta videosisältöä ei oltu kauheasti tuotettu.

Jo etukäteen osallistujat olivat täyttäneet kyselyn, jolla kartoitettiin osallistujien lähtötasoa aiheeseen. Tuloksia vertailtiin myös muiden tutkimusten tuloksiin liittyen suomalaisten tapoihin käyttää sosiaalista mediaa ja huomattiin, että ihan keskiverto porukkaa oli paikalla.

Ensimmäinen pieni käytännön harjoitus meni suoraan asiaan – jokainen kuvasi videota omalla puhelimella ja julkaisi sen jonnekin omaan kanavaan. Mikael Kunnari oli tuonut mukanaan myös kasan lisävälineitä ja muita vempeleitä kuvaushommiin ja lisäksi katsottiin esimerkkeinä pari videota pelkästään mobiililaitteilla tehdyistä videoista.

On tärkeää ymmärtää eri sosiaalisen median kanavien erityispiirteitä, jotta osaa tuottaa oikeanlaista sisältöä eri kanaviin. Toiset kanavat suosii pystykuvia, joissakin toimii paremmin lyhyet ja napakat videot, joissakin vapauksia on selvästi enemmän.

Videon aloittamiseen kannattaa panostaa, sillä sen pitää alkaa napakasti ja mielenkiintoisesti. Jos heti alku ei herätä kiinnostusta, se helposti selataan ohi ja siirrytään seuraavaan. Nykyään monet katsoo videoita myös ilman ääniä, joten kannattaa miettiä, onko video tarpeen tekstittää.

Videoiden sisällöistä puhuttiin myös, siitä miten niillä esiinnytään ja mitä ylipäänsä kannattaa päivittää someen. Aitous ja oman persoonan likoon laittaminen on avainasemassa. Kannattaa kertoa itselle mielenkiintoisista asioista sillä oma aito innostus herättää usein myös muiden mielenkiinnon – olipa kyse sitten työstä tai harrastuksista.

Työpajassa pohdimme myös videoiden koukuttavia ominaisuuksia sekä sitä, missä tilanteessa tarvitaan suunniteltu ja käsikirjoitettu video ja milloin toimii paremmin kevyt ja lennosta tehty video. Nykyään somekanavissa onkin jo erikseen omat formaatit lyhyille lennosta tehdyille videoilla, jotka poistuvat määräajan päätteeksi (Instagram ja Facebook -tarinat). Olipa kyseessä sitten millainen video tahansa, lyhyt mietintä on aina paikallaan: mitä haluat viestiä ja kertoa videollasi? Miksi katsoja haluaisi katsoa juuri sinun videon?

Blogimuistion tilaisuudesta kokosi

Marjo Jussila, DÄM-hankkeen projektipäällikkö

This entry was posted in Työpajat and tagged , . Bookmark the permalink.