Mikä meitä motivoi?

Raha voisi olla monen ensimmäinen vastaus. Tai ehkä sittenkin hyvä palkinto? Vai riittäisikö vain kunnia ja kehuminen? Uuden oppiminen ja kokemusten jakaminen olisi myös hauskaa. Motivaatio ja motivaation syntyminen tiettyyn asiaan on monisyinen asia. 4-vuotiaana opettelin muutamassa päivässä laskemaan sataan, koska olin kuullut, että sitten pääsee kouluun. Kouluun pääsin vasta 7-vuotiaana, mutta miten löytää tuollainen samanlainen innostus ja vielä tärkeämpää, miten luoda se muille.

Työkaverin välittämä video sai ajattelemaan motivaatiota laajemmin. Videolla Dan Pink puhuu motivaatiosta ja sen syntymisestä sekä työpaikalla että kotona. Emme olekaan niin manipuloitavissa ja ennalta arvattavia, kuin voisi luulla.

Äkkiä ajateltuna motivaation syntymiseen on kaksi polkua, joko tehtävän tekemisestä saa palkinnon tai sen tekemättä jättämisestä rangaistaan. Luulisi, että positiivisen kautta saisi parempia tuloksia ja mitä parempi palkinto sitä parempi lopputulos. Tutkimusten mukaan mekaanisissa tehtävissä palkitseminen toimiikin niin että mitä suurempi palkkio sitä paremmin ihmiset suoriutuvat tehtävästä. Mutta tehtävissä johon liittyvät luovuus, ideointikyky ja kognitiiviset taidot asia onkin toisin päin. Suuri palkkio johtaa huonompiin tuloksiin kuin pieni palkkio. Se on uskomatonta mutta totta, ja todistettu monissa tutkimuksissa ympäri maailman.

Raha vaikuttaa kuitenkin motivaatioon. Esimerkiksi työtehtävissä korvauksen pitäisi olla sellainen, ettei työntekijän tarvitse ajatella rahaa tehdessään tehtäviään. Silloin motivaation synnyttävät nämä kolme asiaa, jotka vaikuttavat varmasti myös yhteiskehittämisen mielekkyyteen:
1.    Autonomia – Saan itse tehdä päätöksiä liittyen työhöni ja tehtäviini. Autonomia synnyttää sitoutumista, joka taas johtaa motivaatioon ja parempiin tuloksiin.
2.    Taitavuus – Olen hyvä jossakin, hallitsen tietyn asian. Moni haluaa soittaa vapaa-ajallaan musiikkia, eivätkä he tarvitse palkintoa siitä. Miksi? Koska se on hauskaa ja uuden kappaleen oppiminen tuntuu hyvältä. Osaamisen kautta voi olla mukana ja vaikuttaa asioihin.
3.    Tarkoitus- Työllä ja tehtävillä on oltava tarkoitus. Jos tehokkuus ja kassakoneen tasainen kilinä menevät tarkoituksen edelle, syntyy usein huonoa palvelua. Tarkoitus motivoi meitä tekemään töitä, taistelemaan asioiden puolesta.

Essi Kuure – työskentelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ja toimii Elävä      Lappi -hankkeessa palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen asiantuntijana.

This entry was posted in Yhteiskehittäminen and tagged , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.